Några ord om Champions League-lottningen


Jag har inte förrän haft tid att kommentera Champions League-lottningen som blev något av en mardrömslottning för svensk del. Om man ska se det positivt  för de svenska lagen är att det finns hyfsade möjligheter att få ganska överkomligt motstånd i vårens kvartsfinaler om de lyckas ta sig dit. Eftersom lottningen föll som den gjorde kommer minst fyra av lagen i kvartsfinal vara motstånd där de svenska lagen kommer vara stora favoriter.

Mellan Tyresö och PSG känns det väldigt öppet och det kommer bli mycket intressanta matcher att följa. Båda lagen satsar stenhårt för att bli bäst i Europa men för ett av lagen tar alltså den drömmen, åtminstone tillfälligt, slut redan i oktober. Nu har ju dock även Tyresö en rad nya spelare och dessutom Marta på skadelistan så frågan är om det är en fördel överhuvudtaget. Lyckas man ta sig förbi PSG så väntar italienska Tavagnacco eller danska Fortuna Hjørring.

Malmö fick nästan värsta tänkbara lottning. Norska LSK var det starkaste oseedade lagen man kunde få möta i 16-delsfinal. LSK är ett väldigt stabilt lag  som ännu inte förlorat i norska liga i år och har många nuvarande och tidigare norska landslagsspelare i truppen. Malmö kommer dock ändå men har inte råd att gå på halvfart. Väl förbi det hindret väntar sedan de regerande Champions League-mästarna Wolfsburg i åttondelsfinal.

Överlag så känns det kommer vara ovanligt många jämna matcher i 16-delsfinalerna då många på pappret hyfsat jämnstarka lag lottades mot varandra. De spanska lagen brukar ha otur i lottningen men nu har FC Barcelona ett hyfsat läge att nå ganska långt, men då ska man först ta sig förbi Brøndby och det är ett av dessa på förhand jämna möten. Ett intressant brittiskt derby ser det ut att bli i åttondelsfinal dit Arsenal och Glasgow bör ha goda chanser att ta sig.

8-delsfinalerna:
FC Barcelona / Brøndby IF –  FC Zürich / Sparta Prag
Konak Belediyesi / Unia Racibórz – Apollon LFC / Neulengbach
Tavagnacco / Fortuna HjørringTyresö FF / PSG
Spartak Subotica / Rossiyanka – Spratzern / Torres
MTK / Turbine PotsdamTwente / Lyon
Þór/KA / Zorkiy – PK-35 / Birmingham City
LSK Kvinner / FCR Malmö – Pärnu / VfL Wolfsburg
SSHVSM / Arsenal LFCStandard Liège / Glasgow City

16-delsfinalerna spelas i mittern av oktober och 8-delsfinalerna i mitten av november.