Några tonåringar att hålla koll på


Vi spekulerar vidare inför årets säsong och fokuserar denna gång på vilka unga spelare som kan tänkas visa framfötterna i årets damallsvenska. Många av dem var väldigt bra redan förra året och de flesta kommer säkerligen ta ytterligare något kliv i år.

Djurgården har överlag ett väldigt ungt lag och det finns ett flertal unga spelare i stark utveckling i klubben.  Madeleine Stegius som var bänkvärmare i Tyresö stora delar av förra säsongen kommer i år få betydligt mer speltid Djurgården. Den 17-åriga tekniska anfallaren har i Djurgården sällskap av fler tonårstalanger, inte minst jämngamla Irma Hellin på mittfältet och ett år äldre Magdalena Ericsson i försvaret.

Amanda Ilestedt gick 19 år ung  in och dominerade i Champions League och visade att hon är lika bra i mittförsvaret som på det centrala mittfältet där hon tidigare imponerat i Malmö. Hon känns redan nu väldigt mogen i sitt spel. En landslagsplats är nog dock fortfarande något år bort, väldigt hård konkurrens på just de positionerna. Vänsterbacken Saga Fredriksson och anfallaren Elin Rubensson fick också de speltid i Champions League och visade även de att de har en potentiell framtid på högsta nivå.

En som lämnade just LdB FC Malmö denna säsong var mittfältaren/anfallaren Elena Sadiku som numera återfinns hos lokalkonkurrenten Kristianstad.  Alice Nilsson är en annan stortalang som redan förra säsongen visade att hon är ett alternativ för startelvan. Hon är främst en defensiv spelare som kan spela både i försvar och på mittfältet.

Jitex supertalang Fridolina Rolfö går från klarhet till klarhet och gjorde redan förra året nio mål i damallsvenskan. Har hon tagit ytterligare något kliv i vinter så är inte landslaget alls långt borta längre trots att hon fortfarande bara är 18 år. En annan tonårstalang i Göteborgsregionen Mimmi Löfwenius, ny för året i KGFC.

På tal om supertalanger så har har Umeå IK gjort en riktig framtidsvärvning i Lina Hurtig, född 1995. Hon är anfallare och spelade förra året för Gustafs GoIF i Norrettan och imponerande 14 mål på 20 matcher. En som lämnar tonårsåren i höst är Piteås duktiga back Sara Eliasson som tagit plats i U-23-landslaget.

Ett par unga lovande anfallare som Jonna Andersson i Linköping och Pauline Hammarlund i Tyresö riskerar att få väldigt sparsamt med speltid i lagens starka trupper. Å andra sidan kommer de få träna med några av världens bästa anfallare dagligen vilket säkerligen gott och väl väger upp för det.

AIK är ett lag det det finns gott om unga talanger och främst mittfältarna Therése Boström och Malin Diaz  kommer vara viktiga spelare redan i år . Flera av lagets unga spelare behöver kliva fram och visa att de hör hemma i damallsvenskan, mittfältaren Petra Andersson och försvararen Elin Bragnum är två andra lovande spelare som kanske tar ett steg till i år. Det finns definitivt gott om potential i laget men några fler rutinerade stöttepelare runt omkring dem hade nog inte skadat.

 

,