Naisten Liiga 2012


Vi fortsätter kolla in våra grannar och nu är det dags för den finska högstaligan.  Ligan tjuvstartade med en match förra helgen men första omgången fullbordas i helgen. Förra året stod slaget om seriesegern mellan fyra lag och vi tror på ett liknande scenario detta år. De flesta finska landslagsspelarna spelar i Damallsvenskan och topplagen i finska ligan håller ungefär samma klass som de sämre lagen i Damallsvenskan eller de bästa lagen i division 1.  Övriga lag  är nog även i år en bra bit efter och får kämpa om plats 5-10.

1. PK-35 Vantaa – Regerande mästare och de kan mycket väl lyckas försvara titeln. Här finns duktiga nigerianska anfallaren Cynthia Uwak som vi en gång i tiden sett i Falköping i Damallsvenskan och hennes landsmaninna målvakten Rachael Ayegba.  Två nya amerikanskor har värvats i anfallaren Cynthia Morote-Ariza som spelat med Boston i WPS och Catherine Walker.  Bland de finska spelarna märks Jenna Korhonen och Eveliina Parikka

2.  Åland United – Har under flera år varit ett topplag och vann ligan 2009. Har tappat förra årets skyttedrottning amerikanskan Felicia Schroeder som kommande säsong spelar i Kvarnsveden i Norrettan. I laget finns i år tre andra amerikanska spelare; målvakten Mallori Lofton-Malachi och mångsidiga Manya Makoski med förflutet i WPS och mittfältaren/ytterbacken Janelle Cordia. Skotska landslagsmittfältaren Hayley Lauder är en annan spelare som blir intressant att följa och kommer bli ett offensivt vapen tillsammans med bl.a. duktiga Maiju Ruotsalainen och engelskan Jodie Botterill. I backlinjen finns estniska mittbacken Pille Raadik och svenskan Karolin Pettersson.

3. HJK Helsinki – Till skillnad från Åland United så satsar HJK bara på finska spelare i år och man har en hel del spelare med landslagsmeriter. Här finns  landslagsanfallaren Marianna Tolvanen som förra året blev delad tvåa i skytteligan. Rutinerade mittfältaren Tiina Saario och unga talangen Emma Koivisto. I backlinjen finns rutinerade Laura Kivistö och dessutom Sanna Malaska som för några år sedan spelade i Sunnanå. Jaana Lyytikäinen är ett starkt nyförvärv från mästarklubben.

4. FC Honka – Laget från Espoo (Esbo) har en fin offensiv med spelare som Nina Hietanen, Kiia Laine och nyförvärvet från KMF Anna Auvinen. Liksom HJK satsar laget främst på finska spelare men frågan är om defensiven räcker för att nå  fram till guldet i år?.

5. Kokkola F-10 – Ett lag på uppgång som har gjort några fina ny förvärv, bl.a . Emmi Alanen från HJK och amerikanskan Monica Dolinsky som spelade i Östersund förra hösten.

6. Nice Futis – Stabilt mittenlag där nigerianskorna Hadijat Aliyu och Biodun Obende blir viktiga.

7. TPS Åbo – Backen/mittfältaren Tiina Vatanen (förra året i Sunnanå) och finska landslagsmålvakten Katja Kankanpää förstärker laget den här säsongen. Laget kommer säkerligen klättra från förra årets mindre smickrande nionde plats då man räddade kontraktet på målskillnad.

8.  Ilves – Saknar några riktigt vassa spelare som kan lyfta de unga i laget.

9. Pallokissat – Ersätter KMF’ i ligan och har också tagit över stora delar av laget, dock har man tappat skytteligatvåan Anna Auvinen till FC Honka.

10. ONS – Nykomling som kommer få svårt att hålla sig kvar.

 

,