När ska vi få se 16 damlag i OS?


Svårt att inte börja tänka på kommande fotbollssäsong när våren på allvar börjat sitt intåg. En förhoppningsvis mycket härlig OS-sommar står för dörren, men kan inte låta bli att tycka det är synd att vi bara får se 12 lag tävla om OS-medaljerna.

Till OS är följande lag kvalificerade:

Europa: Storbritannien, Frankrike, Sverige

Nordamerika: USA, Kanada

Asien: Japan, Nordkorea

Afrika: Kamerun, Sydafrika

Sydamerika: Brasilien, Colombia

Nya Zeeland blir snart det sista laget att kvalificera sig från Oceanien.

Det känns some det har varit dags att utöka till 16 lag ganska länge nu. VM förra året visade att det finns tillräckligt många lag av hög klass för att  det ska vara motiverat. Dessutom är risken ganska stor att ett OS med dagens konfederationskvoter leder till att den turneringen håller betydligt lägre klass än VM-turneringen. Även ur jämställdhetssynpunkt vore det motiverat, då herrturneringen innehåller 16 lag. Med 16 lag får man också ett intressantare gruppspel och bättre slutspelsschema med två vidare ur fyra grupper, istället för årets tre grupper där även bästa treorna går vidare.

De fyra extra platserna bör fördelas med tre till Europa och en till Asien. I Europa finns överlägset störst toppbredd bland nationerna men även i Asien finns flera lag av hög klass.  Lägg till fyra lag av Tyskland, Italien, Norge, Danmark, Spanien, Australien, Kina och turneringen skulle genast kännas vassare och mer oviss. Nordamerikas och Sydamerikas tredje lag har en bit kvar och i Sydamerikas fall så är redan andralaget en bit efter. Oceanien är bara Nya Zeeland i dagsläget.

Afrikas fall är lite speciellt. Här är damfotbollen på stark frammarch. Vi såg Nigeria och Ekvatorialguinea störa de högre rankade lagen i förra årets VM. Nu är det två andra lag som representerar kontinenten. De afrikanska lagen har dock ännu inte lyckats ta sig särskilt långt i något mästerskap och fortsatt två platser vore ganska rimligt.

Bara att hoppas att IOK tar sitt förnuft till fånga till kommande OS-turneringar!