Nej tack till 14 lag i Damallsvenskan


Med jämna mellanrum kommer frågan om utökning eller minskning av antalet lag i Damallsvenskan upp till ytan. Nu är det dags igen och det handlar om att över hälften av klubbarna tycks vara positiva till att utöka Damallsvenskan från 12 till 14 lag enligt en undersökning gjord av Piteå-tidningen.

Jag har skrivit inlägg i ämnet tidigare och jag tycker fortsatt att det är en dålig idé som inte kommer göra Damallsvenskan till en starkare liga. Om klubbarna vill ha fler matcher och om det finns utrymme i kalendern för det så ser jag hellre att man likt på herrsidan ser till att ordna ett gruppspel i cupen och ser till att försöka höja dess status med hjälp av prispengar och TV-sändningar.

Samtidigt vill också Pia Sundhage ha fler dagar för landslagssamlingar vilket ju klubbarna nyligen nekade till. Frågan är också hur ökat matchande påverkar skaderiskerna vilka ju redan är ett stort gissel för klubbarna.

Att fler talanger skulle få chansen i Damallsvenskan är ett annat argument. Det vore förstås bra om fler talanger kan få speltid i Damallsvenskan. Vi har ju dock redan i år sett hur stor skillnad det blir mellan ett världslag som FC Rosengård och ett renodlat talanglag som Jitex. Så det beror helt på vilken slags liga man vill ha. Vill man ha en liga för talangväxt så visst kan man utöka Damallsvenskan. Om klubbarna är bekymrade över få talanger i serien finns ju också alltid möjligheten att importera färre utländska spelare.

Vill man fortsatt tillhöra toppskiktet bland ligorna i Europa känns det inte gynnsamt med 14 lag. Jag tror inte att topplagen kommer få bättre matchning och närma sig Europatoppen med fler lag i Damallsvenskan. Med 14 lag i serien kommer det nästan garanterat bli större skillnader mellan toppen och botten och kanske också så att färre lag satsar ordentligt när det krävs mindre av lagen för att hänga kvar i serien.

Något slags slutspel för exempelvis de åtta eller sex främsta lagen kan också vara ett alternativ för fler tuffa matcher. Sådana slutspelsmatcher skulle kanske också kunna locka en del publik även om det blir ganska sent på hösten. Då kan man också ge exempelvis vinnaren av grundserien och vinnaren av slutspelet Champions League-platserna.