Nikki Krzysik förstärker Polen


För svensk del börjar VM-kvalet imorgon 17.30 med match mot Polen på Swedbank Stadion i Malmö. Det är en match där Sverige, om man inte gör en svag match, bör dominera ganska kraftigt från första till sista minut. Polen är visserligen på stark frammarch inom damfotbollen men saknar ännu några riktigt stora stjärnor som kan lyfta laget. Det är istället det kollektiva försvarsspelet som måste fungera klockrent om man ska ha en chans att störa Sverige samtidigt som anfallarna måste sätta de (förhoppningsvis) få chanser de lyckas skapa.

En intressant sak att notera är att den polsk-amerikanska försvararen Nikki Krzysik för första gången blivit uttagen i det polska landslaget. Hon har annars representerat USA i ungdomslandslagen ända upp till U23-nivå och blir en fin förstärkning för Polen. Hon var bl.a. given i Philadelphia Independence försvar under två säsonger i WPS och draftades i år av Seattle Reign i NWSL. Hon valde dock att i år istället spela för San Diego SeaLions  i WPSL där hon blev ligamästare.

Det ska bli kul att se vad Sverige kan prestera och hur mycket Pia Sundhage vågar experimentera. Får vi se ett lika inspirerat Sverige som under EM så kommer ska vi vinna med ganska klara siffror mot Polen på hemmaplan. Fart och fläkt, kreativitet på sista tredjedelen och distinkta avslut är det som kommer gälla mot de flesta lagen i kvalgruppen.