Fotbollsgalan 2015


Årets målvakt
Hilda Carlén (Piteå IF), Hedvig Lindahl (Chelsea Ladies FC), Emelie Lundberg (Eskilstuna United).
Jag hade gärna sett Jennifer Falk nominerad men det är tre starka kandidater. Hedvig Lindahl var dock bäst i Sverige i VM och vann ligan med Chelsea och bör nog ta hem det. Är det rent av också hon som tar hem diamantbollen?
Vinnare: Ingen överraskning och välförtjänt pris till Hedvig Lindahl.

Årets back
Faith Ikidi (Piteå IF), Amanda Ilestedt (FC Rosengård), Linda Sembrant (Montpellier Hérault SC).
Jag blir riktigt besviken om inte Faith Ikidi tar hem det här priset.
Vinnare: Äntligen! Välförtjänt utnämning till Faith Ikidi efter en stor säsong.   

Årets mittfältare
Malin Diaz Pettersson (Eskilstuna United DFF), Claudia Neto (Linköpings FC), Caroline Seger (Paris Saint-Germain FC).
Vill se Seger eller Neto som vinnare . Caroline Seger var med och förde PSG till final i Champions League och det väger förstås tungt. Möjlig diamantbollen-vinnare. Claudia Neto har en haft en grym säsong i Damallsvenskan. 
Vinnare: Inte helt oväntat går priset till Caroline Seger efter en fin säsong i PSG

Årets anfallare
Gaelle Enganamouit (Eskilstuna United DFF), Pernille Harder (Linköpings FC), Sofia Jakobsson (Montpellier Hérault SC)
För mig är det Gaelle Enganamouit som ska vinna priset.
Vinnare: Som ligans MVP ska Pernille Harder förstås vinna även det här priset.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Gaelle Enganamouit (Eskilstuna United DFF), Pernille Harder (Linköpings FC), Faith Ikidi (Piteå IF).
Bra kandidater. Jag skulle nog ge priset till Faith Ikidi men Gaelle Enganamouit ligger nog ruskigt bra till. Mycket bra säsong också av Pernille Harder. 
Vinnare: Fotbollsgalan tjuvstartade redan på fredagen då Pernille Harder fick motta det här priset. Det innebär rimligtvis också att hon ligger bra till för priset som årets anfallare.

Årets genombrott
Stina Blackstenius (Linköpings FC), Michelle De Jongh (KIF Örebro DFF), Pauline Hammarlund (Piteå IF).
Jag tycker nog att Michelle de Jongh och Pauline Hammarlund har stått för de största genombrotten i Damallsvenskan. Stina Blackstenius har kanske haft det största internationella genombrottet, under F19- EM i somras. Alla värdiga vinnare.
Vinnare: Inte helt oväntat så vägde Stina Blackstenius fina EM-sommar tungt.

Årets tränare
Stellan Carlsson (Piteå IF), Viktor Eriksson (Eskilstuna United DFF), Martin Sjögren (Linköpings FC).
Stellan Carlsson eller Viktor Eriksson ska helt klart ha det här priset, de har fått ut mest av sina trupper.
Vinnare: Viktor Eriksson vågade byta spelsystem och fick rätt spelare på rätt position med succé som följd.

Juryn består av Pia Sundhage, SvFF; Lilie Persson, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Victoria Sandell Svensson, EFD; Anette Börjesson, Sveriges Radio; Malin Swedberg, TV4, Frida Östberg SVT.

Diamantbollen gick till Hedvig Lindahl för en fin säsong i både landslag och klubblag. Fullt rättvis för Lindahl som hållit hög lägsta nivå det här året.

Therese Sjögran fick Fotbollskanalens hederspris för sin långa och fantastiska karriär.


7 svar till “Fotbollsgalan 2015”

 1. Nomineringen av Malin Diaz Pettersson känns inte rätt. Många andra mittfältare i Damallsvenskan som har gjort en bättre säsong. Svagt av juryn.

 2. Håller med, Stefan!
  Lagkamraterna Sofie Persson och Petra Larsson klassen bättre.
  Varför måste Årets back alltid vara en mittback? June Pedersen och Lina Nilsson har haft enorm betydelse för sina klubblag i år.
  June har dessutom gjort 11 poäng!

 3. Håller med om det mesta förutom att Harder är årets anfallare för mig då hon är den av de nominerade som är mest individuellt skicklig och underhållande att se. Då hon och Enganamouit känns jämnstarka i övrigt fäller det avgörandet för mig.

  Oväntat men välförtjänt att Neto nominerades, hon har varit LFC:s näst bästa spelare efter Harder och var också den som var närmast att hålla liv i gulddrömmen med ett skott som smet nån dm utanför stolpen i näst sista seriematchen. Känns nog ändå som att Seger vinner där i kraft av att hon är svensk landslagsspelare.

  Tror Blackstenius vinner årets genombrott och som vanligt är det några år för sent (hon borde fått priset under sin debutsäsong i Damallsvenskan när hon gjorde 8 mål på 11 matcher från start och endast sporadisk speltid i övriga). Trots att det tar emot så skulle jag dock säga att både Hammarlund och de Jongh skulle förtjäna priset något mer i mina ögon.

 4. Är det även juryn som utser vinnarna eller har de bara nominerat kandidaterna? Vem är I så fall juryns ordförande och avgör vid lika antal roster? Det finns ju med juryns sammansättning en uppenbar risk för att landslagsspelare favoriseras.

  • Det är juryn som utser vinnarna men jag har ingen aning om hur jury-arbetet ser ut.

 5. Håller med föregående, Diaz är inte årets mittfältare, absolut inte….
  Intressant att Fischer, Schelin eller Asllani inte är nominerade i nån kategori…. Snacka om svensk generationsväxling. Fler från Guldlaget, Piteå o Eskilstuna tycker jag skulle vara nominerade….
  Andonova!!!!!!!!!!! Pedersen och Larsson är självskrivna…..

 6. Håller med om att Neto är väldigt skicklig – med boll. Hon rör sig bra och hittar oftast rätt med sina korta passningar. Men svag defensivt och hon gör för lite mål och målpass. 2 poäng (2 mål) på 1,5 säsong är inte tillräckligt bra i en rätt så fri offensiv roll i ett lag som LFC. Bara sex skott på mål på 20 matcher är lite klent. Man måste kunna kräva fler avgörande grejer av Neto. Gajhede har 5 p i år.