Nominerade till fotbollsgalan 2014


De nominerade till Fotbollsgalan 2014 presenterades idag. Jag tycker att nomineringarna i år är ovanligt bra och kan instämma i det mesta.

Årets målvakt
Hilda Carlén (Piteå IF), Stephanie Labbé (KIF Örebro DFF), Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF)
Kommentar: Jag hade valt exakt samma trio som nominerade. Priset bör gå till Stephanie Labbé eller Hedvig Lindahl som båda har varit mycket bra i år.

Årets back
Nilla Fischer (VfL Wolfsburg), Lina Nilsson (FC Rosengård), Linda Sembrant (Tyresö FF/Montpellier Hérault SC)
Kommentar: Det fanns ganska många alternativ i den här kategorin men jag kan ändå säga att nomineringarna är felaktiga. Både Linda Sembrant och Lina Nilsson har gjort fina landslagsinsatser under året. Priset ska dock förstås ändå gå till Nilla Fischer.

Årets mittfältare
Ramona Bachmann (FC Rosengård), Mariann Gajhede Knudsen (Linköpings FC), Caroline Seger (Tyresö FF/Paris Saint-Germain FC)
Kommentar: Bra nomineringar även här. En mycket jämn kategori där alla tre har haft ett riktigt bra år. Jag misstänker det står mellan Ramona Bachmann och Caroline Seger.  

Årets forward
Manon Melis (Kopparbergs/Götebog FC), Anja Mittag (FC Rosengård), Lotta Schelin (Olympique Lyonnais)
Kommentar: Känns som den naturliga trion att nominera. Priset bör gå till Anja Mittag.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Ramona Bachmann (FC Rosengård), Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF), Anja Mittag (FC Rosengård)
Kommentar: Anja Mittag ligger nog bra till även här även om Hedvig Lindahl har varit otroligt viktig för Kristianstad.

Årets genombrott
Malin Diaz Pettersson (Tyresö FF/Eskilstuna United DFF), Magdalena Ericsson (Linköpings FC), Fridolina Rolfö (Linköpings FC)
Kommentar: Tre ganska Malin Diaz har slagit igenom ordentligt i år i Damallsvenskan och även fått speltid i landslaget och ska förstås vara nominerad. Fridolina Rolfö har gjort flera bra säsonger i Damallsvenskan tidigare men har kanske ändå fått ett litet genombrott i år och landslagsuttagning. Magdalena Ericsson tycker jag kanske slog igenom förra året men också hon har blivit landslagsaktuell nu. Hilda Carlén blev nominerad som årets målvakt och borde också kunnat blivit nominerad här under sin debutsäsong i Damallsvenskan. Jag tycker nog ändå Malin Diaz stått för största genombrottet.

Årets tränare
Viktor Eriksson (Eskilstuna United DFF), Rickard Nilsson (KIF Örebro DFF), Martin Sjögren (Linköpings FC)
Kommentar: Lite ovanligt att guldtränaren inte är nominerad men så gjorde Eidevall och Tilly en halv säsong var som huvudtränare. Priset bör gå till Rickard Nilsson.


7 svar till “Nominerade till fotbollsgalan 2014”

 1. Min lista
  Stephanie Labbé – bara 13 insläppta och är given. Har styrt försvarsspelet, svarat för svettiga räddningar, satt igång spelet snabbt med sina fina fötter.
  Nilla Fischer – förstås! CL-mästare, drottning i landslagsförsvaret. Hade dock klämt in Marina Pettersson Engström som kandidat. Grym säsong!
  Mariann Gajhede Knudsen – jämn kategori. Danskan har spelat alla matcher och är aldrig dålig. Seger levererar alltid, Bachmann briljant ibland men ojämn.
  Lotta Schelin – så länge hon spelar. Presterar ständigt på topp i ett av Europas bästa lag. Viktigaste spelaren i landslaget.
  Anja Mittag – vann både skytte- och assistligan. Säger det mesta.
  Fridolina Rolfö – även om hon spelat i allsvenskan tidigare var detta hennes genombrottsår. Diaz måste prestera betydligt mer i Eskilstuna. Magda var nog bättre i fjol…
  Rickard Nilsson – har utvecklat laget för varje år. En bra merit är att ALLA hatar att möta hans lag.

 2. Mina val kommer här:
  Målvakt: Labbé – Helt given för mig då hon trots Örebros skickliga backlinje var en helt avgörande del i att de slutade 2:a i serien.

  Back: Fischer – Bäst av de tre kandidaterna och som CL-mästare bör hon vara given. Personligen hade jag gärna sett Pettersson-Engström nomineras som varit outstanding i Damallsvenskan på sin position.

  Mittfältare: Gajhede – Oerhört kul och oväntat att LFC:s viktigaste ’doldis’ som ALDRIG gör en dålig match blivit nominerad men jag tycker det är välförtjänt och att hon bör vinna.

  Forward: Mittag – Ett lätt val för mig även om jag tror det blir Schelin med tanke på det nya målrekordet i Damlandslaget.

  Spelare: Mittag – Helt dominant i ett lag som dominerat serien totalt, ett mycket lätt val. Tycker ett helt knippe spelare i Örebro borde gått före Bachmann i nomineringarna.

  Genombrott: Rolfö – Visade direkt klass i Linköping och dominerar spelet med sin enorma fysik. Ericsson slog igenom ifjol och har varit lite mer ojömn p g a skador i år. Hade valt Carlén eller Falk före Diaz som nominerade.

  Tränare: Nilsson – Har hållit fast vid sin filosofi i Örebro och gjort laget till det minst omtyckta (hos motståndarna) att möta vilket tillsammans med den urstarka 2:a platsen är väldigt imponerande.

 3. Vad har Eskiltunatränaren gjort som förtjänar nominering framför Rosengårds guldtränare?
  Eskilstuna kom på sjunde plats med 26 p, mindre än hälften än Rosengårds 54 p. Rosengård vann serien överlägset med 12 p före tvåan. Rosengård har gått vidare i Champions League m m

  • Rosengård har haft två tränare som delat på sysslan och vad gäller han som rodde det hela i hamn (Tilly) så har han väl inte ändrat mycket sedan Eidevall lämnade skutan. Då Rosengård dessutom är förkrossande överlägsna på pappret (truppen) och ekonomiskt så hade det varit ett monumentalt fiasko om man inte vunnit serien så överlägset som man tillslut gjorde. Jag tycker faktiskt det är upplyftande att det för en gångs skull inte blir det vinnande lagets tränare som får priset ’bara för att’.

   Jag ska dock säga att jag är tveksam till att Eskilstunas tränare förtjänar att nomineras då laget slutar 7:a av 10 lag (Jag räknar inte Jitex) och hade en trupp som höll riktigt hög klass vilket känns godkänt men absolut inte mer. Hade inte Stefan Rehn en bättre säsong i Göteborg där han tvingades sätta ihop ett helt nytt anfallsspel och där laget tillslut var snubblande nära att ta CL-platsen ?

   Det blir ju dock mest akademiskt då Örebros tränare Nilsson måste vara den mest givna vinnaren i denna kategori på mycket länge med tanke på de skilda förutsättningar han hade jämfört med de främsta konkurrenterna.

 4. Obegripligt vilken hype kring Diaz, tjejen har spelat 1 match i tyresö och 6 i eskilstuna, inte gjort en enda poäng på dom 2 senaste säsongerna , hur kan man bara vara aktuell i ett A landslag på dom meriterna? Och årets genombrott ????? Vad har jag missat !!

  • Jag tycker hon imponerade under våren i Tyresö men behöver kanske ha riktigt bra spelare runt sig för att komma till sin rätt.

   Att hon sedan gått från nästan 0 speltid i Damallsvenskan förra året till startspelare i Champions League-finalen och även fått spela flera landskamper tycker jag är ett rejält genombrott.

   Jag tycker att Fridolina Rolfö haft en bättre säsong men jag vet inte om jag tycker hon har haft ett större genombrott då hon ju redan varit bärande i Jitex-offensiven i ett flera år och exempelvis gjorde fler mål 2011.

 5. Håller med ”coach” om Diaz. Tony G hyllade henne i Tyresö och Pia S hakade på. Är det så klokt att hylla så unga spelare innan de har presterat en bra och stabil säsong? Elin Magnusson/Ogonna Chukwudi käkade upp henne i söndags i Örebro. Hon är bäst centralt men där platsar hon inte i United. Låt Diaz vara ifred lite, låt henne utvecklas i lugn och ro.