Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Nominerade till fotbollsgalan 2017

Idag presenterades de nominerade till Fotbollsgalan 2017.  Galan hålls 20:e november.


Årets målvakt
Hilda Carlén (Piteå IF), Guðbjörg Gunnarsdóttir (Djurgårdens IF), Hedvig Lindahl (Chelsea Ladies FC).

Kommentar: Tre bra nomineringar, kan inte se någon som hade varit mer förtjänt att bli nominerad. Förra året var Hedvig Lindahl given vinnare men i år känns det långt ifrån givet. Min röst faller på Guðbjörg Gunnarsdóttir som jag tycker varit Damallsvenskans bästa målvakt i år. 


Årets back
Faith Ikidi (Piteå IF), Jessica Samuelsson (Linköpings FC), Linda Sembrant (Montpellier Hérault SC)

Kommentar: Här fanns ganska många bra alternativ att nominera men jag kan köpa de här tre även om jag exempelvis imponerats av Mia Carlsson, Sandra Adolfsson och Alexandra Lindberg i år. Faith Ikidi har kanske inte glänst lika mycket som hon gjort en del andra säsonger, men är även på en dålig dag en av seriens bästa försvarare. Linda Sembrant har också ett bra år bakom sig där hon varit given startspelare i landslaget och som lagkapten lyckats föra Montpellier till Champions League. Min favorit är ändå  Jessica Samuelsson som nog är den som presterat jämnast i landslaget det senaste året, med väldigt hög lägstanivå.  . 


Årets mittfältare
Kosovare Asllani (Manchester City FC/Linköpings FC), Claudia Neto (Linköpings FC), Sanne Troelsgaard (FC Rosengård).

Kommentar: Tre bra och ganska jämna kandidater. Förra året tyckte jag det var märkligt att inte Claudia Neto men i år är hon i alla fall nominerad trots sparsamt med speltid p.g.a. av skada under hösten. Var dock en väldigt viktig del i att man fick ihop ett stabilt vinnande lag så snabbt under våren.  Kanske att ändå Kosovare Asllani har seglat upp som favorit här efter sin starka höst och många bra prestationer i landslaget. Sanne Troelsgaard har genomgående varit en av de bättre i Rosengård i år och har också ett succé-EM bakom sig. 


Årets forward
Stina Blackstenius (Linköpings FC), Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK), Lieke Martens (FC Rosengård)

Kommentar: Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om att Lieke Martens är nominerad här, jag föredrar helst spelare som varit inom svensk fotboll hela säsongen, dessutom kan väl diskuteras om hon ska ses som anfallare. Nu blir det ju svårt att inte ge priset till henne eftersom hon ju utsetts till bästa spelare av både UEFA och FIFA. Personligen tycker jag dock att damallsvenskans överlägsna skytteligaledare Tabitha Chawinga varit den bästa anfallaren i år. Ingen svensk anfallare som riktigt imponerat i landslaget i år men men här hade jag nog valt Marija Banusic istället för Blackstenius. 


Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Filippa Angeldahl (Hammarby IF), Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK), Mia Persson (IF Limhamn Bunkeflo)

Kommentar: Intressanta val av juryn här och jag kan tycka att alla är värda sin plats. Svårt att bortse från att Tabitha Chawinga avgör väldigt många matcher för sitt lag så hon får nog ses som favorit här just nu. Men det är ju kanske lite svårt att ge henne priset om Kvarnsveden åker ur. Vad gäller Hammarby och LB07 kan jag tycka att det är mer laget än enskilda spelare varit avgörande för deras del så lite tveksam till de nomineringarna även om om både Angeldahl och Persson varit väldigt viktiga för sina lag. Om Vittsjö hänger kvar spå beror det mycket på Linda Sällströms målproduktion så jag kan tycka att hon hade varit ett bra val här. Faith Ikidi är alltid en anledning till att Piteå inte släpper  in fler mål. Hade det inte varit för skadan hade jag nog sett Claudia Neto men Linköping har ju faktiskt klarat sig ganska bra även utan henne. En spelare som också skulle kunna förtjäna det här priset är också Kristine Minde. 


Årets genombrott
Filippa Angeldahl (Hammarby IF), Tove Almqvist (Linköpings FC), Loreta Kullashi (Eskilstuna United DFF)

Kommentar: Alltid en svår kategori det här. Här är det alltså unga svenska spelare som fått sitt genombrott i Damallsvensklan eller landslaget som ska nomineras. Jag skulle nog välja Filippa Angeldahl före Tove Almqvist här. Båda har verkligen fått ett rejält lyft i år. Kullashi nomineras här alltså efter bara sju matcher i Damallsvenskan och jag kan kanske tycka att andra har haft större genombrott. Jag tycker ju exempelvis att Anna Oscarsson fått sitt stora genombrott i år och det samma gäller Emma Holmgren.


Årets tränare
Nomineras senare


Vad gäller Diamantbollen så tycker jag att Jessica Samuelsson och Kosovare Asllani känns som de hetaste kandidaterna. Båda har varit bra både i klubblag och landslag.


I Juryn sitter: Peter Gerhardsson, SvFF; Magnus Wikman, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Victoria Sandell, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, Bonnier Broadcasting; Frida Östberg, SVT.

7var till Nominerade till fotbollsgalan 2017

 1. Martin says:

  Väldigt förvånad att inte Banusic är nominerad till årets forward. Även om hennes första landskamper varit svaga och hösten långt från lysande så var hon ju helt avgörande i att man fick en så bra inledning på säsongen och hon är ju fortsatt bästa svenska målgörare i Damallsvenskan. Då Sundhage/Persson inte längre är med utan ersatts att Gerhardsson/Wikman så borde hennes chanser också ökat lavinartat. Det är förstås ändå av underordnad betydelse då Chawinga måste vinna priset och det trots att mittfältaren Martens blivit utsedd till bästa spelare av såväl UEFA som FIFA.

  Annars kan man notera att LFC som vanligt har relativt få spelare nominerade (Samuelsson tillhör Arsenal) och det skulle inte förvåna mig ett dugg om man blir helt utan priser trots en av vad det verkar klar serievinst. Det är väl kollektivets förbannelse där för många håller hög nivå som gör att ingen sticker ut tillräckligt som gör att man blir i mina ögon förbisedda.

  Det ska väldigt intressant att se vem som vinner tränarpriset, känns som Unogård (Hammarby), Sjunnesson (LB07) och Björkegren (LFC) borde vara de som gör upp om priset men att välja någon av dom före de andra är ingen lätt uppgift då de haft så olika förutsättningar och krav på sig och samtliga levererat över förväntan.

 2. The Guardian says:

  Stor skandal som vanligt med nomineringarna. En allsvensk (sannolik) vinnare måste bara ha fler nomineringar – men så urdåligt var det förra året också (Harder, Blackstenius och Neto fick väl knappt några priser då heller).

  Björkegren har varit klart mest framgångsrik i ovanstående tävlingar och producerat till landslaget som ingen annan.

  För övrigt: Back: Samuelsson, Mittfältare: Neto, Anfallare: Blackstenius/Banusic/Hurtig (beroende på om man lägger tyngdpunkt vid Damallsvenskan eller landslag – att Martens är med här, hon är inte anfallare (?). Mvp Minde/Neto. Diamantbollen Blackstenius/Asllani – tillhör/tillhörde europeiska storklubbar. Genombrott Kildemoes (om nu inte Hurtig får anses fått sitt stora genombrott) – tagit plats både i Linköping och Danmark (EM-silver). Skytteligan går som bekant till Chawinga.

  Som sagt, ett SM-guld, cupfinal, UWCL och landslagsspel måste avspegla sig i nomineringar och priser. Känns inte rätt att blanda in spelare som inte deltagit i Damallsvenskan OCH landslag/EM – varför ska landslagsspelare stå tillbaka?

  • Anonym says:

   Nu är det ju Svenska Fotbollsgalan ,inte Linköpings Fotbollsgala det handlar om.
   Svårt för Kildemoes att få årets genombrott när priset enbart gäller unga svenska spelare.Lika svårt för Hurtig eftersom hon gjorde 10 allsvenska mål för Umeå redan 2013.

   • The Guardian says:

    Tittar bara på de bästa och mest framgångsrika spelarna säsongen 2017.

    Jaha, så det är bara spelarna med svenskt pass som kan få årets genombrott. Och inga spelare som får genombrott i landslaget…

 3. Anonym says:

  Linköping har ju nomineringar i de flesta kategorier och där de inte har det har jag mycket svårt att se att de borde ha det. Möjligen Banusic istället för Blackstenius. Det är ju inte konstigt att det i övriga lag finns enstaka spelare som håller hög klass, som t ex Chawinga.Linköping har visat att man är det bästa laget, men det innebär inte att de skall ha fler nomineringar ändå.

 4. axel says:

  Damallsvenskan MVP, sedan väljer man spelare deras lag kämpar för att stanna i DA. Utöver då Persson i LDB.
  Detta val är motsägelse i sig själv. Ska man leta efter vinnare i det förlorarnas land?
  Annars vad säga om TV4 fotbollsgalan, samma TV folk med också samma förbundets utvalda ”väktare” om det goda svenska damfotbollen som bestämmer året ut året in. Gerhardsson var nog tvungen tacka ja på grund av sin ställning som FK
  Helt klart blir det att sådana tillställningar är lika viktiga som mängd av fjolårets snön Sverige täcktes av..lol

 5. Anonym says:

  Huvudkriteriet för MVP förefaller vara att man är mycket bra i ett i övrigt dåligt lag… Så som kriterierna idag är uppställda finns det inget pris till Damallsvenskans bästa spelare om hon inte också är bättre än de spelare som spelar utomlands.