Nominerade till fotbollsgalan


Galan äger rum 12:e november i Globen och sänds på TV4  kl. 20.00-22.00

Årets Målvakt
Guðbjörg Gunnarsdóttir, Djurgårdens IF DFF
Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg FC
Þóra Helgadóttir, LdB FC Malmö
Hedvig Lindahl, Kristianstads DFF
Jag tycker årets målvakt bör stå mellan Hammarström och Helgadóttir. Hammarström har varit stabil hela året men fantastisk under hösten. Även Helgadóttir har varit bra hela året och var fantastisk i Champions League i våras.

Årets Back
Emma Berglund, Umeå IK
Line Røddik Hansen, Tyresö FF
Linda Sembrant, Tyresö FF
Sara Thunebro, 1.FFC Frankfurt
Jag antar att Thunebro är med för att hon var en av få som presterade under OS. Annars har hon ju inte haft någon lysande säsong och begränsat med speltid. I mina ögon så har Line Røddik Hansen och Linda Sembrant varit två av de absolut bästa hela säsongen i Damallsvenskan. Emma Berglund ligger dock säkert också bra till för priset. Ifeoma Dieke tycker jag hade varit en given kandidat, menhon blev kanske skadad för tidigt. Malin Levenstad har varit riktigt bra i Damallsvenskan och var även lysande Champions League i våras. Även Kristianstads Sif Atladóttir, Malmös Ali Riley och Göteborgs Marlene Sjöberg hade varit bra alternativ. Men man kan ju inte nominera alla…

Årets Mittfältare
Anita Asante, Kopparbergs/Göteborg FC
Verónica Boquete, Tyresö FF
Caroline Seger, Tyresö FF
Marta Vieira da Silva, Tyresö FFC
Fyra spelare som gjort riktigt bra säsonger, inte så mycket att säga om det. Misstänker att priset går till en viss Marta. Lisa Ek hade nog också varit aktuell för nominering om hon inte blivit skadad. Nya klubbkompisen Sara Björk Gunnarsdóttir är en annan som varit grymt bra och jämn i år. Kosovare Asllani hade nog förtjänat nominering som mittfältare eller anfallare efter sina grymma säsong i Kristianstad.

Årets Forward
Ramona Bachmann, LdB FC Malmö
Anja Mittag, LdB FC Malmö
Christen Press, Kopparbergs/Göteborg FC
Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Hård konkurrens här men jag misstänker att skyttedrottningen Anja Mittag ligger väldigt bra till även om jag för tillfället tycker Ramona Bachmann känns hetast av alla spelare i Damallsvenskan.

Årets Damallsvenska spelare
Ramona Bachmann, LdB FC Malmö
Verónica Boquete, Tyresö FF
Anja Mittag, LdB FC Malmö
Marta Vieira da Silva, Tyresö FFC
Marta skulle jag tro fixar priset här också, men alla är fullkomligt lysande spelare på sitt sätt.

Årets Genombrott
Amanda Ilestedt, LdB FC Malmö
Lina Hurtig, Umeå IK
Jennie Nordin, AIK
Elin Rubensson, LdB FC Malmö
Svårt att veta hur juryn tänker här men samtliga har gjort riktigt bra säsonger. Lina Hurtig har med rekordfart etablerat sig i Damallsvenskan. Elin Rubensson blev utsedd till värdefullaste spelare i U19-EM och ligger nog kanske bäst till ändå. Amanda Ilestedt tycker jag redan har gjort flera bra säsonger i Damallsvenskan. Emma Berglund borde väl ha varit nominerad här också kan ju tycka. Hon har ju fått ett rejält genombrott i landslaget sedan förra galan.

Årets Tränare
Elisabet Gunnarsdóttir, Kristianstads DFF
Peter Moberg, LdB FC Malmö
Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist, Vittsjö GIK
Torbjörn Nilsson, Kopparbergs/Göteborg FCC
Här ligger nog Vittsjös Thomas Mårtensson och Ulf Palmquist väldigt bra till efter succévåren med Vittsjö.

Jury för dampriserna: Thomas Dennerby, SvFF, Ann-Helén Grahm, SvFF, Lilie Persson, SvFF, Calle Barrling, SvFF, Per Darnell, EFD, Anette Börjesson, Sveriges Radio, Daniel Kristiansson, TV4, Malin Swedberg, TV4, En Perlskog, krönikör svenskfotboll.se.