Nordiska toppmatcher

I såväl Danmark, Finland och Norge har det spelats toppmatcher igår och idag.

Danmark
I 3F-Ligaens mästerskapsserie var det seriefinal när Fortuna Hjørring tog emot Brøndby i den andra av sex omgångar. Fortuna hade behövt en seger för att komma knapra in lite på motståndarna som gick in i serien med fyra poängs försprång efter att ha vunnit samtliga matcher i grundserien. Fortuna blev åtminstone första lag att ta poäng ifrån Brøndby och matchen slutade 1-1. Målen kom tidigt i matchen, 0-1 genom Mia Brogaard och 1-1 genom Caroline Rask. Poängen ska Fortuna vara mest nöjda med då Brøndby kändes snäppet starkare matchen igeonom och kunde ha avgjort matchen i första halvlek.  Det ska mycket till för att Brøndby ska tappa guldet nu eftersom de två andra i lagen i mästerskapsserien, OB och Skovbakken, inte brukar mäkta med att sno några poäng av laget.

Finland
Igår möttes Honka och PK-35 i en kamp om andraplatsen och att få lite häng på Åland United i toppen. PK-35 gick segrande ur striden efter att ha vänt 1-0 till 1-2. Lagets enda poängtapp kom mot just Åland United som har idel segrar och idag besegrade jumbon GBK med 5-1. Landslagsmittfältaren Tiina Saario är inne i ett riktigt flow och gjorde tre nya mål och toppar skytteligan med 10 mål på sju matcher. Efter sju omgångar: ÅU 21p, PK-35 18p, Honka 15p.

Norge
I norska Toppserien var det i den fjärde omgången ett tidigt toppmöte mellan huvudfavoriterna till ligatiteln, LSK Kvinner och Stabæk. En stor del av Norges tänkta EM-spalre fanns på planen.  Efter en jämn första halvlek tog LSK ledningen tidigt i andra halvlek. Stabæks mittback Trine Rønning skulle nicka tillbaka bollen till målvakten men nickade istället perfekt till LSKs måltjuv Isabell Herlovsen som satte 1-0. Herlovsen fick senare utgå p.g.a. av de knäproblem som gör att hon inte kan spela hela matcher för tillfället.

Större delen av andra halvlek var sedan en lång jakt på kvittering för Stabæk. Laget radade upp hörnor och ofatast var det just Trine Rønning som gång på gång var nära att reparera sitt tidigare misstag men ett uppoffrande försvarsspel och duktiga finska landslagsmålvakten Tinja-Riikka hindrade henne. I slutskedet av matchen fick man dock till slut utdelning och lagets danska kapten Katrine Pedersen skickade in kvitteringen till 1-1 som blev slutresultatet.

Ligans båda svensklag möttes också idag när Vålerenga (Kristin Carlsson, Emelie Erlandsson) tog emot Avaldsnes (Freja Hellenberg, Linnea Liljegärd, Mia Jalkerud). Matchen slutade 0-2 och Avaldsnes tog första segern i Toppserien. Mia Jalkerud var åter med i Avaldsnes trupp efter en tids skadefrånvaro.