Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Norge: Läget inför hösten

Det har varit uppehåll både för F20-VM (Norge försvann i kvartsfinal mot Tyskland) och för EM-kval (Norge klart för EM) men i helgen drar norska Toppserien igång igen. Sju omgångar återstår och det ser ut att bli en hård kamp om guldet med fyra inblandade lag.

LSK Kvinner har en poäng till godo på Stabæk som jag trodde skulle rinna ifrån till klar serieseger i våras. Där bakom tassar Arna-Bjørnar med och har bara fem poäng upp och kanske kan hota men då måste man få med sig bra resultat när man möter de två topplagen i höst. På samma poäng som står Røa som efter en usel säsongsstart fått upp ångan och varit formstarkast av samtliga lag strax före uppehållet. Kan man fortsätta den trenden så kan man absolut ha chans att försvara sitt guld. De fyra i topp kommer för övrigt alla mötas inbördes under de kommande omgångarna och där kommer säkerligen mycket av toppstriden avgöras. Redan i helgen tar LSK emot Stabæk.

Seriesegern är extra viktig i år eftersom Norge till nästa säsong bara har med ett lag i Champions League. De ganska skrala resultaten och tuffa lottningarna de senaste åren har gjort att Österrike passerat i nationsrankingen och istället får två lag Champions League nästa år. Österrike (eller rättare sagt Neulengbach) har haft desto mer tur med lottningen och så även i år så det kan bli svårt att skaffa pluspoäng på dem även denna säsong.

I botten av tabellen har Fart och Kattem som väntat haft det riktigt tufft. Kattem har dessutom blivit av med 1 poäng (står numera på 7p) efter att lämnat in ekonomiredovisningen 102 dagar för sent.  Även de gamla storlagen Kolbotn och Trondheims-Ørn harvar i de nedre regionerna. Sandviken har gått överraskande bra även om det börjat gå lite trögar mot slutet. I division 1 stormar Avaldsnes mot serieseger mycket tack vara sina isländska landslagsspelare Kristín Ýr Bjarnadóttir och Hólmfríður Magnúsdóttir som öser in mål. Laget är för övrigt en riktigt isländsk koloni då även Björk Bjarnadóttir och Þórunn Helga Jónsdóttir spelar i klubben.

I NM (Norgesmeisterskapen), eller norska cupen, har man nått semifinal och där ställs i oktober  Amazon Grimstad mot regerande mästarna Stabæk och Røa mot Arna-Bjørnar.

Skytteligan, Toppserien:
LSKs toppskyttar knaprar in något på unga Ada Hegerberg som dock fortsätter producera mål. Kopparbergs/Göteborgs nyförvärv Cathrine Dyngvold (ansluter efter säsongen) är fortsatt med i skytteligatoppen.
21 mål Ada Hegerberg (Stabæk)
16 Cecilie Pedersen (LSK)
14 Isabell Herlovsen (LSK)
13 Lene Mykjåland (Røa), Cathrine Dyngvold (Klepp)
9 Melissa Bjånesøy (Sandviken)
8 Amalie Eikeland (Arna-Bjørnar), Gry Tofte Ims (Klepp), Elise Thorsnes (Røa)
7 Caroline Graham Hansen (Stabæk)