Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Norge söker VM-formen

Belgien besegrade för första gången någonsin Norge när man igår vann med 3-2 (1-0) hemma i Sint-Truiden. Matchen gav säkerligen inte de svar som Even Pellerud ville ha när man nu för andra matchen på rad släppte in tre mål (laget föll med samma siffror mot Holland senast).

Målen: 16’ De Gernier 1-0, 56’ Haavi 1-1, 58’ Yuceil 2-1, 67’ Hegerberg 2-2, 87’ Wullaert 3-2 

Än värre för Norge var att Belgien vann ganska rättvist efter en fin insats, inte minst i första halvlek, där man med klart bättre passningsspel och teknik var det bättre laget och kunde ha gjort mer en det enda (och snygga) mål som Cécile De Gernier satte.

Norge spelade upp sig i andra halvlek när Belgien tröttnade lite men hade ändå svårt att skapa de heta lägena. Kvitteringen var exempelvis en stor målvaktstabbe av Belgiens burväktare när hon missbedömde Emilie Haavis inlägg som gick över henne och in i mål. Emilie Haavi för övrigt en av de bättre i Norge tillsammans med Maren Mjelde. Haavi gjorde ju även de båda målen mot Holland.

norgePrecis som Sverige falerar defensiven för Norge ovanligt ofta numera och i likhet med Sverige har man också haft lite problem att jobba in ett nytt spelsystem (en 4-2-3-1-variant) istället för sitt traditionella 4-3-3.

Med tanke på situationen i Norge ska vi nog i Sverige ändå vara ganska nöjda. Vi har trots allt alla våra ”stjärnor” skadefria. Norge får ju klara sig utan båda sina skadade stjärnor Ingvild Stensland och Caroline Graham Hansen vilket gör att man utöver problemen i försvaret även har lite att fundera över på mittfält och i anfall. Dessutom är backklippan Trine Rønning på skadelistan men førhoppningsvis spelklar till VM.

Till skillnad från Pia Sundhage har Even Pellerud experimenterat ganska friskt med sina spelare i startelvan och det har han nu, delvis tvingats, fortsätta med i sin näst sista match för VM.  Nu placerades Solveig Gulbrandsen ute på högerkanten och där fick man inte ut så mycket av hennes spelskicklighet. Norge söker också bl.a. efter att hitta rätt ytterbackar och denna gång testades skickliga mittbacken Marita Skammelsrud Lund som högerback och anfallaren Elise Thorsnes testa som vänsterback. Det föll kanske inte så väl ut och ingen av dem fick spela hela matchen.

Linköpings Kristine Minde bör ha mycket goda chanser att ta en plats i startelvan som ytterback eller ytter och hade kanske startat om hon inte spelat match i torsdags. Hon gjorde dock inte något lysande inhopp som vänsterback denna gång. Vårens kanske bästa vänsterback i Damallsvenskan, June Pedersen, kan säkert ha hyfsade chanser att äntligen spela sig in i norska landslaget efter VM om succén på den nya positionen fortsätter.

Klepps Maria Thorisdottir tycks vara en ny favorit för Pellerud och hon har spelat in sig i startelvan under våren och också testat vänsterbackspositionen. Denna gång spelade hon på den mer vana positionen som mittback och gjorde det ganska bra bortsett en bedrövlig sidledspassning som Tessa Wullaert snappade upp och prickade in segermålet 3-2 i slutet av matchen.

Anfallsparet Ada Hegerberg och Isabell Herlovsen har ju potential att bli riktigt bra tillsammans men deras samarbete var mindre bra och de fick inte så många fina bollar att jobba med. Där har man ändå två spelare som säkert kommer att leverera när det gäller.

Man ska ju absolut inte räkna bort mästerskapslaget Norge i VM trots de senaste insatserna. Norge spelar i grupp B tillsammans med Tyskland, Elfenbenskusten och Thailand och har mycket goda chanser att nå slutspel. Tyskland blir förstås svåra och Elfenbenskusten är lite luriga. Thailand ska inte vara något bekymmer.

Belgien bör ha ganska goda chanser att kvalificera sig till nästa EM för det finns gott om kvalitet i laget. Frågan är var matchens lirare och lagets anfallsstjärna Tessa Wullaert spelar efter sommaren.

2var till Norge söker VM-formen