Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Norge: Stabæk vann cupen

Idag möttes Stabæk och Røa i den norska cupfinalen. Norsk fotboll ligger för tillfället efter svensk fotboll på många sättmen något som dock är otroligt mycket bättre i Norge är cupen som har oerhört mycket högre status i vårt grannland. Ändå var årets publiksiffra, 2453, en stor besvikelse. Förra året när samma lag möttes sågs matchen nämligen av över 7000 personer. Som jämförelse kan sägas att den svenska finalen inte ens lockade 1000 åskådare i år. Precis som var förra året var det Stabæk som drog det längsta strået. Förra året krävdes straffsparksläggning men i år blev resultatet klara 4-0.

Stabæk var det klart bättre laget stora delar av matchen även om Røa hängde med bättre än vad resultatet skvallarar om. Den stora skillnaden mellan lagen var de två 95:orna Caroline Graham Hansen och Ada Hegerberg. Stabæks skyttedrottning Ada Hegerberg har missat hela hösten p.g.a. skada men var nu tillbaka och vilken skillnad det gjorde för lagets anfallsspel när man nu fick tillbaka sin måltjuv. Saknaden av en avslutare av toppklass har varit stor och Ada Hegerbergs visade åter att hon förtjänar den benämningen efter sina tre mål i första halvlek. Røa jämnade ut spelet i andra halvlek men Stabæk hade ganska bra koll på läget. Caroline Graham Hansen avslutades sedan men en av sina typiska slalom-raider genom motståndarförsvaret. Hon fick dessvärre sedan skadad bäras av planen.

Røas mångfalt landslagsmeriterade mittback Siri Nordby fick inte avsluta sin karriär med ytterligare ett guld. Hon har varit sin klubb trogen sedan mitten av 90-talet men lägger nu vid 34 års ålder skorna på hyllan.