Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Norheim blev Piteås sista pusselbit

Det är inte varje dag som Piteå IF värvar från Lyon men nu har man hämtat in den norska anfallstalangen Andrea Norheim. När jag hörde att det faqnns svenskt intresse för henne trodde jag nog det handlade om Linköping men det blev alltså Norrbotten för norskan som fyller 19 i januari.

Jag har knappt sett henne spela de senaste två åren men jag har tidigare upplevt henne som en ganska komplett anfallstyp, både stark och teknisk och bra vänsterfot. På Piteås hemsida går att läsa att hon valde Piteå för att få speltifd och att klubben är bra på att utveckla spelare. Sedan flytten till Lyon  2016 har det bara blivit en match med A-laget.

Speltid lär hon ju få för just på anfallssidan så kändes Piteås trupp lite tunn, men i kvartetten Elin Bragnum, Madelen Janogy, Cecilia Edlund och nu Norheim har man ändå nu väldigt spännande offensiva alternativ. Bragnum och Janogy var ju väldigt heta hela hösten och Edlund tycker jag imponerade när hon fick chansen. Piteås trupp har annars bra bredd där i princip samtliga spelare kan gå in i startelvan.

17var till Norheim blev Piteås sista pusselbit

 1. Anonym says:

  Inte alls omöjligt att det fanns intresse ifrån Linköping, men det kanske kan vara så att hon vill komma till en klubb med kontinuitet på tränarsidan som har en historia av att kunna utveckla unga spelare och inte till ett oprövat kort vars största merit verkar vara att han har kontakt med en holländsk demontränare som har vunnit vadå?
  Lfc som förening har visst kunnat utveckla spelare tidigare, men den bästa de har haft på det är ju i Norge

  • Martin says:

   Eller så är det som Norheim själv ska ha sagt, d v s att hon gick till Piteå för att få speltid. Hade hon gått till LFC (eller Rosengård) så hade risken varit uppenbar att hon bara bytt en bänk mot en annan och det hade ju inte varit en optimal situation för någon. Hur som helst kul för serien om Piteå blir bättre så att det inte blir samma lag uppe i toppen igen, Damallsvenskan behöver verkligen lite spänning för att intresset ska lyfta.

 2. Anonym says:

  Kan kanske vara så att hon vill komma till en klubb där hon inte riskerar att hamna på bänken (igen) ?

 3. Metan says:

  Anonym skrev;
  Lfc som förening har visst kunnat utveckla spelare tidigare, men den bästa de har haft på det är ju i Norge

  Vad?!

  • Anonym says:

   Vadå vad?
   Är det inte Marton Sjögren som har varit bäst på det i Lfc?
   Är han inte FK i Norge?
   Så vadå vad?
   Tidigare har det ju ingen tränare stannat länge nog om jag inte minns fel.
   Björkegren har ju knappast hunnit på sin korta sejour i klubben.

   • Anonym says:

    Jag hatar min .ävla telefon….
    Martin ska där naturligtvis stå.

   • axel says:

    Bäst på vadå? Att utveckla Stina B eller Harder? Sjögren är en överskattad tränare, tycker jag. Hur lyckades han med Norge så länge? Uselt är det rätta svaret.
    Därmed laget som har det bästa anfallsparet i Sverige, nämligen Hurtig-Banusic visst kan återigen vinna ligan oavsett vem sitter på tränarbänken

    • Anonym says:

     Jämfört med de andra så.
     Som förbundskapten utvecklar du inga spelare, det gör klubbarna. Vet inte du det ”Axel”? I det Norska landslaget verkar det som vissa inte vill verka för gruppens bästa, det tar tid att ändra på det.
     Intressant att du menar att det räcker med Sveriges bästa anfallspar för att kunna vinna igen. Med tanke på den oerhörda fotbollskunskap du visar att du besitter i alla dina kommentarer så förvånar det mig att du INTE blev tränare i Lfc eftersom

     ” Därmed laget som har det bästa anfallsparet i Sverige, nämligen Hurtig-Banusic visst kan återigen vinna ligan oavsett vem sitter på tränarbänken ”

     Tänk så billigt det hade blivit för Lfc med en sådan fotbolls guru som du, 2 anfallare och resten kunde ju vara det som blev över när resten av klubbarna hade värvat klart.

     Snälla ”Axel” fortsätt berika oss med din enorma vishet.
     Sverige är ett mörkt och dystert land vintertid och vi kan alla behöva ett gott skratt med jämna mellanrum.

  • Svenneberka says:

   Martin Sjögren förstås.
   Är också tveksam till LFC:s nya tränare.
   Läste nånstans att han var välutbildad…han har ju inte ens Uefa Pro-licens!
   Han har endast tränat ungdomslag – i Norge.
   Han ”känner” nederländske tränar-gurun Verheijen.
   Han har ingen som helst kunskap om damfotboll och dess spelare.
   Dessutom ska han va sportchef….hmmmm.
   Han har aldrig coachat ett lag när det bränner till och sekundsnabba beslut måste tas.
   Jag säger åtta månader….

 4. Ulf says:

  Mycket väsen för ingenting – eller? Det verkar som om Silly Season för vissa entusiaster är (nästan) lika viktig som själva spelsäsongen. Vilken klubb har värvat bäst? Vilken har tappat mest? En slags sportunderhållning per se, kanske. Som lekman och icke-expert, men med Linköpings FC som favoritklubb (där sprack den halvoffentliga hemligheten), är jag givetvis intresserad av vad som händer i denna talangutvecklingsfabrik på Östgötaslätten. Ja, spelarförlusterna har varit stora de gångna två åren och flertalet av de spelare som lämnat är svårersättliga.

  Jag tvivlade på ryktena som hävdade att unga Andrea Norheim var aktuell för Linköping, eller att Linda Sällström skulle återvända efter de lyckosamma åren i Vittsjö. Gissningsvis stod ingen av de uppräknade allra högst upp på önskelistan. Vore jag värvningsansvarig inom klubben, med obegränsade resurser till förfogande, skulle jag spana jorden runt efter en fullgod ersättare till Kristine Minde. En rutinerad, allsidig spelare, bekväm på alla platser – utom i målburen – i ett elitlag. That´s good Norwegian wood! *

  * Alluderar till det hippa 60-talet och sångtexter av The Beatles, om någon har hört talas om popbandet. 🙂

 5. The Observer says:

  Apropå pusselbitar…kan det verkligen stämma att Rosengård (oräknat skadade Schelin och Rytting Kaneryd) bara har en målvakt och 12 utespelare klara inför 2018? Sju spelare med utgående kontrakt/oklar status. Många bra spelare i truppen, men det verkar ändå få och ytterst riskabelt. För det kan väl inte vara så att Rosengård räknar de yngre och ej kontrakterade spelarna som så betydelselösa att de inte ens annonserar att de fått nytt kontrakt? För övrigt är FCR:s och LFC:s hemsidor lika usla när det gäller samlad truppuppdatering och att rensa bort tidigare spelare… I den ena mungipan är det sååååå viktigt att stå upp för damfotbollen och öka intresset, i den andra mungipan skiter de tydligen fullständigt i en så enkel sak som uppdaterade trupper – för det har väl inte med varandra att göra, eller hur FCR och LFC?

  • spelare12 says:

   Jag skulle nog tro att de flesta av dem kommer att stanna i Rosengård och kanske har de redan påskrivna kontrakt. Jag tycker annars generellt att klubbarna har varit betydligt bättre i år vad gäller att redovisa förlängda kontrakt. Extra plus till just Piteå förresten som skickat ut pressmeddelande om varje spelare de förlängt med.

   • The Observer says:

    Ja, eller så är det en ångestfylld process och beslut bakom vilka yngre spelare som ska få kontrakt – nu när de kanske dessutom behövs som spelare och inte bara som utfyllnad och bänknötare samt propagandanummer – vi har minsann inte bara etablerade och dyra spelare i laget…. Låter det krasst? Visst, men kanske sant i alla fall…..

    Jodå, pressmeddelanden kommer från flera klubbar, men återigen – hur svårt kan det vara att samla enkel och tydlig info av intresse? Spelartrupp och planerade träningsmatcher (tävlingsmatcher) borde inte ta många minuter att fixa på en hemsida. Jag tycker närmast det är föraktfullt mot de som intresserar sig för damfotboll att strunta i detta. Eller, för att fortsätta på det krassa spåret – är supportrar och andra ointressanta så länge de inte är en maktfaktor för klubbarna = drar in pengar och betydande summor? Då gullar klubbarna hellre med sponsorer?

    Få mediala uttryck är lika tragiska och ger lika dålig publicitet som dåligt uppdaterade hemsidor och det gäller särskilt de klubbar som har en egen design/layout vilket skapar förväntningar – som FCR och LFC.

    • spelare12 says:

     Finns ju några potentiella guldklimpar bland Rosengårds talanger som man nog inte gärna vill släppa.

     Instämmer, en uppdaterad spelartrupp och lista med träningsmatcher hade underlättat mitt bloggande också.

    • The Guardian says:

     Håller med dig här Observer. Även jag tycker att LFC´s hemsida är ytterst bristfällig; både till gestalt och innehåll; den måste givetvis fräschas upp, uppdateras och innehålla den senaste informationen. Det är viktigt. (återigen en resursfråga, dock)

 6. Axel says:

  För alla som följt FCR på nära håll de senaste 5-7 åren borde det vara bekant att majoriteten av talangerna/yngre spelarna får lämna truppen strax innan de fyller 18 år. Kan det bero på att spelare som fyllt 18 år måste ha kontrakt och att utbildningsersättning ska betalas till moderklubben senast 30dagar efter att kontraktet tecknats?