Norsk ligaavslutning 2015


Idag avslutades norska Toppserien 2015. 

toppserien_15Lillestrøm SK hade redan säkrat seriesegern men avslutade inte direkt säsongen i stil. Man stod för ett rejält bottennapp i säsongsavslutningen när man föll med hela 0-4 mot seriefemman Kolbotn.

LSK hade ett visst övertag inledningsvis men tappade lite av taktpinnen när Camilla Huse fick all tid i världen på sig att dundra in 0-1 efter knappa kvarten. Ännu värre blev det i slutet av halvleken när Emilie Haavi åkte på en frilägesutvisning och det hämtade man sig aldrig ifrån utan Kolbotn vann till slut mycket rättvist. 

Matchens 6 främsta
1-2. Mittbackarna (Kolbotn)- Lagkaptenen Sheila van den Bulk gjorde en stor match i mittförsvaret där hon jobbade smart över ganska stora ytor och backades upp alldeles utmärkt av mittbackskollegan Ina Gausdal.
3-4 Ytterbackarna (Kolbotn) – Stabila i offensiven och anfallsvilliga hade Cecilie Liane och rutinerade 36-åringen Camilla Huse stor del i segern med varsitt snyggt mål.
5-6. Generalen & arvtagerskan (Kolbotn)  – Bra i matchen var också F19-landslagetmittfältaren Karina Sævik. Ett utmärkt kompliment och så småningom arvtagerska till veteranen Solveig Gulbrandsen som ännu inte har bestämt sig om hon ska avsluta spelarkarriären (igen).

Fanny Andersson på Kolbotns vänstermittfält hade det lite tufft i första halvlek men spelade bra i andra halvlek. Hon drog igång och avslutade anfallet som gav 0-4. Hennes fjärde mål i år.

Emma Lundh fick åter starta på bänken för LSK och fick endast spela sista tio minuterna. Frågan är väl om hon blir kvar i klubben med tanke på hur lite speltid det blivit under hösten. Mimmi Löfwenius, som ganska nyligen kom tillbaka från skada, spelade bara första halvlek för LSK och gör inte någon toppmatch.

LSK måste rycka upp sig rejält både defensivt och offensivt om man ska ha något att hämta i matcherna mot FFC Frankfurt i Champions League kommande vecka. Avaldsnes säkrade med årets andraplats spel i Champions League nästa säsong.


I botten av tabellen blev det en spännande eftermiddag där kampen om att undvika nedflyttning stod mellan Amazon Grimstad och Medkila. Amazon Grimnstad föll klart borta mot Stabæk och det krävdes seger för Medkila mot Trondheims-Ørn för säkra kvalplatsen.

Strax före full tid lyckades Medkila forcera in 2-1 och tog klivet upp på kvalplats. Resultatet hängde dock i en skör tråd och gästerna var ytterst nära att kvittera men skottet tog i ribban.

Medkila, med bl.a. Sverige-bekantingarna Danesha Adams (Vittsjö), Ann-Mari Dovland (Piteå) och Rosie Malone-Povolny (Hammarby) i truppen, får nu kvala mot Grand Bodø om fortsatt spel i Toppserien. Division 1-vinnaren Urædd från Porsgrunn spelar för första gången i Toppserien nästa säsong.


tips_toppserienTipset blev nog ett av årets sämre. Traditionella topplaget Stabæk gjorde sämsta säsongen på länge efter att ha varit hårt skadedrabbat. Jag trodde att Arna-Bjørnar skulle göra årets dipp från förra årets tredjeplats men med en stark höst räddade man i alla fall upp det till en stabil mittenplats.

Mittenlagen var svårtippade och de har också blandat högt och lågt under säsongen. Mest överraskad är jag nog av Røa som fått ut mycket av en ganska anonym trupp och varit stabilast genom hela säsongen av de tippade mittengängen. Klepp gjorde en alldeles utmärkt vår där man var med i toppstriden. Hösten var dock lika urusel och man vann senast en match i mitten av augusti. Usel höst också för Trondheims-Ørn (åtta förluster på nio senaste matcherna) och Vålerenga (sex raka förluster).

Skytteligan
19 mål – Isabell Herlovsen (LSK Kvinner)
18 –Cecilie Pedersen (Avaldsnes)
13 – Hege Hansen (Klepp)
11 – Lene Mykjåland (LSK Kvinner)
10 – Elise Thorsnes (Avaldsnes), Lisa-Marie Karlseng Utland (Trondheims-Ørn)

Se hela skytteligan på förbundets hemsida.