Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Norsk omstart med storskräll, derby & svenskmål

Norska Toppserien har dragit igång igen efter EM och det inleddes med en skräll på fredagskvällen när Trondheims-Ørn  besegrade regerande mästarinnorna LSK Kvinner med klara 4-1. Det var LSKs första förlust i ligan sedan november 2015. LSK är nu en poäng bakom serieledande Avaldsnes men har en match mindre spelad.


Jag såg inte skrällen men hade för en gångs skull tid att se lite norsk fotboll. Klassiska topplaget Kolbotn har inte haft någon rolig säsong och idag räckte man inte till mot ett av årets mer positiva överraskaningar; Arna-Bjørnar.

Matchen var länge jämn och Kolbotn försvarade sig väldigt brabra fram tills vänsterbacken sparkade hål i luften i straffområdet och Maria Brochmann kunde pricka in 0-1 efter knappa timmen.  Därefter hade gästerna bra kontroll på matchen där det inte blev fler mål och segern var fullt rättvis.

Kolbotn saknar helt klart bredd i truppen och det händer väldigt lite i lagets offensiv. Idag fick veteranen Solveig Gulbrandsen snöra på sig skorna igen och spela anfallare sista halvtimmen.

Matchens 3 främsta
1. Maja Nordahl (Kolbotn) – Mittbacken Sanna Svensson fick starta på bänken idag och kan få svårt att ta tillbaka en plats i mittförsvaret då det var den enda lagdel som var riktigt bra för Kolbotn denna dag. Maja Nordahl läste spelet utmärkt och hade väldigt bra tajming i sina brytningar. Samarbetade bra med mittbackskollegan Ina Gausdal
2. Cecilie Kvamme (Arna-Bjørnar) – Högerbacken var väldigt aktiv genom hela matchen och länge var hennes många offensiva initiativ lagets enda farliga anfallsvapen. Lite ojämn i passningsspelet dock.
3. Lisa Naalsund (Arna-Bjørnar) –  Under våren imponerades jag av Kolbotns mittfältare Karina Sævik men idag överglänstes hon av motståndrarnas ett år äldre Naalsund som styrde spelet på mittfältet.


Jag kollade också på första halvlek i Oslo-derbyt mellan Stabæk och Røa. Det var jämnt och kampfyllt och inte ett särskilt välspelat derby.  Stabæk drog det längsta strået och vann med 2-0. Man skuggar de båda topplagen men lär väl ändå inte räcka till i den kampen. Man tappade ju häromdagen en av sina bästa spelare dessutom när landslagsmittfältaren Ingvild Isaksen skrev på för Juventus.


Jag nämnde aldrig Jennie Nordin i mitt inlägg om intressanta landslagsbackar för framtiden. Nordin är förstås en spelare som skulle kunna bli aktuell så småningom. Hon har framför allt ett riktigt starkt huvudspel och idag nickade hon tidigt in segermålet när Vålerenga besegrade Klepp med 1-0.