Noterat från division 2


Jag har inte haft något större fokus på division 2-fotbollen som avslutades i helgen. Men det finns en del intressanta saker att notera. Det har varit mycket att spela om i division 2-serierna i år eftersom det införs ett nytt seriesystem till nästa säsong. Det har inneburit att lagen i år kämpat för platser både i nya nationella Damettan, de nya division 1-serierna där under samt att undvika att hamna i nya division 2 vilket de fyra sämsta i varje serie gjorde.

I division 2 Norra Norrland gick det inget vidare för Luleå DFC. Laget har som målsättning att bli bäst lag i staden och värvade inför säsongen Piteås föredetta tränare Peter Grundström. Laget hamnade dock sist i sin serie utan att vinna en enda match. Men laget har en långsiktig satsning och kommer säkert tillbaka. Det blev nu istället lokalkonkurrenten Notvikens IK som vann serien före den damallsvenska bekantingen Själevads IK.

Publiklaget nummer 1 är Östersunds DFF som vann division 2 Södra Norrland. Med ett publiksnitt206 personer är man inte långt efter AIK i Damallsvenskan och matchar danska topplaget Fortuna Hjørring som vann publikligan i Danmark förra året.

I division 2 Västra Svealand gick Örebro SK Söder en hård kamp med Västerås IK om seriesegern. Örebro vann tillslut på bättre målskillnad. Den gamla storheten Gideonsberg slutade trea.

De nyligen damallsvenska lagen Falköpings KIK (2007) och Stattena IF (2009) vann sina division 2-serier och säkrade kval till nya Damettan. De får dock svårt att fixa en plats dit eftersom de med största sannolikhet kommer stöta på ett starkt Söderettan-lag på vägen.

Söndra Sandby som förra året spelade i Söderettan fick en stentuff säsong i division 2 där man hamnade sist utan poäng i sin serie och nu hamnar i nya division 2 som kommer vara fjärde högsta ligan i nya seriepyramiden. Samma öde drabbar även förra årets Norrettan-lag IFK Gävle som dock bara var en ynka poäng ifrån att fixa en plats i nya division 1.

Ett välkänt namn blev årets måldrottning i division 2, nämligen föredetta landslagsspelaren Elin Ekblom Bak med 26 mål. Hon spelade så sent som förra säsongen i Tyresö FF i Damallsvenskan men har nu trappat ner i Älta IF som vann division 2 Södra Svealand. Så nu är det kval till Damettan som gäller. Många mål gjorde också en annan tidigare landslagsspelare, IFK Lidingös Elin Flyborg som med 18 mål vann skytteligan i division 2 Östra Svealand.