USA: NWSL-lagen hämtar i Europa


De amerikanska lagen har börjat hämta lite spelare från Europa. Wales lagkapten Jessica Fishlock kommer kommande säsong spela för Seattle Reigns. Hon blev förra året vald till bästa spelare av spelarna själva i engelska WSL. Hon kan tacka sin klubb för att de lät henne flytta till USA då hon så sent som i november förlängde sitt kontrakt med Bristol Academy. Spanska anfallaren Adriana Martín kommer spela för Western New York Flash där hon även förra året var mycket framgångsrik, den gången i WPSL. Hon kommer dock inte ansluta förrän i slutet av april då hom för närvarande spelar i Atlético Madrid som är med i toppstriden i den spanska ligan. Även den tidigare engelska landslagsspelaren Lianne Sanderson spelar i USA kommande säsong, för Boston Breakers.

Den senaste tiden har även ett stort antal amerikanska Europa-proffs beslutat att återvända till USA och nya ligan NWSL efter spel i Europa 2012. Lagen håller just nu på för fullt att fylla sina trupper och bland Sverige-behantingarna så har AIKs Lori Chalupny skrivit på för Chicago Red Stars, Göteborgs Ingrid Wells för Washington Spirit, Vittsjös Danesha Adams och Brittany Bock för Sky Blue FC och Kristianstads Becky Edwards för Portland Thorns.

Övriga Norden drabbas också, inte minst den isländska ligan som hade många fina amerikanska förstärkningar förra året. Målvakten Chantel Jones, utsedd till ligans bästa spelare förra året, lämnar mästarna Þór/KA för Washington Spirit och Stjarnans Kate Deines går till Seattle. Det finns säkert ytterligare några som blir aktuella för den nya ligan.Åland Uniteds Manya Makoski är klar för Sky Blue FC och norska Arna-Bjørnars Lindsay Taylor, som var och provspelade i Piteå, är klar för Seattle.