Notiser 8-10/5


BOMBEN:  Sydsvenskan skriver på lördagen att Anja Mittag lämnar FC Rosengård efter VM-uppehållet för spel i Paris Saint-Germain. Mittag har kontrakt till juli 2016 men enligt tidningen ska det finnas en klausul med en fastställd övergångssumma som PSG ska vara villiga att betala. Anja Mittag, en pålitlig måltjuv av högsta klass, är precis den typ av spelare som PSG har saknat i sin trupp. Det är också en spelare som förstås blir oerhört svår att ersätta för Rosengård. Klubben har inte bekräftat övergången.

BeNe-League: Standard Liège hade inför den sista omgången av BeNe-League två poäng till godo på FC Twente och med seger över PSV/FC Eindhoven med 2-0 säkrade man sin första och sista serieseger i den gemensamma belgisk/holländska ligan som nu tyvärr upphör. Just två poäng har det skiljt mellan Standard och Twente samtliga tre säsonger men i år första gången till Standards fördel. Standards skickliga belgiska anfallare Tessa Wullaert vann skytteligan på 18 mål, tätt följd av ligafyran ADO Den Haags duo Lineth Beerensteyn och Renate Jansen på 17 resp. 16 mål.


England: WSL-jumbon Bristol Academy har börjat täppa igen sitt defensiva läckage och tog poäng för andra matchen i rad när man lite oväntat fick 1-1 hemma mot serietvåan Arsenal. Sunderland tog en ny övertygande seger när Birmingham City besegrades med 3-0. Birmingham har inlett säsongen svagt och bara lyckats göra ett enda mål på sex matcher. Skadade Karen Carney saknas helt klart.

På söndagen spelade Manchester City 1-1 mot serieledande Chelsea. Manchester City ett hyfsat klart spelövertag i en ganska temposvag och chansfattig match. Chelseas Hedvig Lindahl hade inte så mycket att stå i men gjorde ett par bra räddningar men dessvärre också en dålig utrusning som ledde till kvittering för hemmalaget. Ingen speltid för Marija Banusic. Nu blir det VM-uppehåll i WSL med City i topp två poäng före Arsenal och tre före Notts County som idag besegrade Liverpool med 1-0.


Frankrike:  Lotta Schelin säkrade segen i skytteligan med två nya mål i Lyons bortaseger över Guingamp med 3-0. Schelin vann skytteligan på 34 mål, följd av klubbkamraterna Eugénie Le Sommer (29 mål) och Ada Hegerberg (26 mål). Formstarka Montpellier avslutade säsongen med att besegra Issy med hela 9-0. Tre mål av Sofia Jakobsson och ett av Linda Sembrant. Målen förde upp Jakobsson på fjärde plats i skytteligan med totalt 16 mål.

 Island: Den iskändska ligan drar igång på torsdag och på fredagen befäste Stjarnan genom att för andra gången på kort tid klart besegra främsta utmanaren Breiðablik. Denna gång var det i Supercupen där man vann med 4-1.  Jag återkommer med årets isländska tips på tisdag.

Italien: Verona behöll sin serieledning och säkrade idag seriesegern genom att bortabesegra Zaccaria med 3-1. Man tog nu hem seriesegern blott en poäng före fjolårsmästarna Brescia.

Kristianstad: I veckan kom ju Guðný Björk Óðinsdóttirs besked att hon väljer att sluta med fotbollen vid 26 års ålder p.g.a. nya skadeproblem.  Óðinsdóttir har redan hunnit med fyra korsbandsoperationer och beslutet är förstås förståeligt även om det är tråkigt. Karriären har bl.a. innehållit tre seriesegrar med isländska Valur, två EM-slutspel och förstås en rad damallsvenska matcher i Kristianstads DFF.  Läs hennes avskedsbrev i Kristianstadsbladet.

Norge: En tidig seriefinal spelades i Norge idag när serieledande LSK Kvinner tog emot överraskande tvåan Klepp. LSK satte uppstickaren rejält på plats när man vann med hela 7-0 efter bl.a. fyra mål av Isabell Herlovsen. Klepp är fortsatt på andra plats men har nu fem poäng upp till LSK som på de inledande sex matcherna har sex segrar.

,