Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Nu ska EM-kvalet avgöras

Under den kommande veckan (främst 15:e och 19:e oktober) spelas de sista matcherna i EM-kvalet. Totalt kommer 12 lag spela EM i Sverige nästa sommar. Förutom värdnationen Sverige går de 7 gruppsegrarna samt den bästa tvåan direkt till EM. Övriga 6 tvåor lottas mot varandra i ett play-off där de sista tre platserna står på spel.

Grupp 1. (2 omgångar kvar) Italien (24p) kommer vinna gruppen. Ryssland (18p) bör ta playoff-platsen. Enda lilla hotet mot Ryssland är Polen (16p) som dock har kvar att möta både Italien och Ryssland på bortaplan. Bosnien (6p), Grekland (3p) och Makedonien (2p) är sedan länge avhakade.

Grupp 2.  Tyskland (22p) vinner gruppen. Spanien (19p) har redan säkrat playoff-platsen. Rumänien (15p) och Schweiz (12p) gör upp om en obetydlig tredjeplats. Kazakstan (4p) och Turkiet (1p) är ett par klasser sämre än övriga. Spanien och Rumänien har en match kvar att spela, övriga har två.

Grupp 3. Den enda gruppen där kampen om gruppsegern lever. Island (19p), Norge (18p) och Belgien (17p) har alla fortsatt chansen att vinna gruppen med två matcher var kvar. Norge ska möta de båda toppkonkurrenterna på hemmaplan. Island och Belgien har även kvar att möta gruppfyran Nordirland (11p). Rimligtvis bör Norge eller Island vinna gruppen, sista matchen då de båda möts kommer avgöra det hela. Belgien är dock inte helt ofarliga och har redan tagit fyra poäng mot Island och föll knappt mot Norge hemma. Ungern (7p) och Bulgarien (0p) är övriga lag i gruppen.

Grupp 4. Frankrike (18p) kommer lätt vinna gruppen. Skottland (13p)  bör fixa andraplatsen. Wales (10p) är enda lilla hotet och om man lyckas besegra Skottland hemma så har man god chans att nå play-off. Skottland möter nämligen Frankrike i sista matchen. Wales har bara en match kvar och har visserligen klart sämre målskillnad men det är i första hand inbördes möten som gäller och förra mötet mellan lagen slutade oavgjort. Irland (6p) och Israel (op) är avsågade.

Grupp 5. Finland (16p) kommer vinna gruppen. Kampen om andraplatsen är dock hård och oviss då Ukraina, Slovakien och Vitryssland alla står på 10p. Kanske liten fördel för Vitryssland, som möter de båda andra på hemmaplan. Slovakien har sämst utgångsläge då man bara har en match kvar att spela, men seger mot Vitryssland kan räcka. Ukraina ska förutom Vitryssland även möta Finland borta.  Estland (0p) är gruppens strykgäng.

Grupp 6. Holland (19p) och England (17p) gör upp om gruppsegern. Holland har dock redan kvalat färdigt och England bör passera, då man möter gruppjumbon Kroatien (1p) hemma i sin sista match. Holland har dock mycket god chans att bli kvalets bästa grupptvåa och nå EM utan play-off. Serbien (10p) och Slovenien (1p) är övriga i gruppen.

Grupp 7. Danmark (18p) har ännu inte släppt in något mål i kvalet och bör inte ha några problem att säkra gruppsegern. Enda lilla hotet är Österrike (16p) och lagen möts i nästa omgång i just Österrike. Det är dock sista matchen för Österrike medan Danmark har kvar att möta Portugal (6p) som man enkelt bör besegra på hemmaplan. Tjeckien (10p) är i ingenmansland och Armenien (0p) toksist.

De tre högst rankade lagen i play-off (troligen Norge/Island, Ryssland och Spanien) kommer vara seedade och kan inte ställas mot varandra. Det troliga är att dessa lag också når EM  även om Skottland mycket väl skulle kunna ställa till det för någon av dem. Framförallt Ryssland imponerar inte särskilt mycket och både Norge och Island är ganska ojämna. Skulle Belgien lyckas nå andraplatsen i Island/Norge-gruppen är istället Ukraina seedat om man når play-off. Når inte Ukraina play-off står istället Skottland på tur att bli seedat. Men det där får vi nog reda ut när grupperna är färdigspelade….

Som det känns är i alla fall det mest troliga är att vi får se Sverige, Italien, Tyskland, Spanien, Norge, Island, Frankrike, Danmark, Finland, England, Holland och Ryssland i EM nästa sommar. Det skulle i så fall betyda att det blir exakt samma lag som i Finland 2009 bortsett från att Spanien ersätter Ukraina.