Offensiva Europa-tips


Med mindre än en månad kvar av vinterns transferfönster är det fortfarande många klubbar som jagar offensiv förstärkning. Här kommer en liten koll på europeiska spelare som borde vara intressanta och även kanske inte är allt för dyra att värva.

De främsta anfallarna i de stora ligorna som den franska, engelska och tyska är nog inte helt enkelt och billigt att locka hit, särskilt inte vid den här tiden på året. Duisburgs toppspelare Mandy Islacker är dock en spelare som är värd att hålla koll med tanke på den klubbens inte alldeles ljusa framtidsutsikter. Större chans att få hit spelare från ligorna som spelar höst-vår är det antagligen under deras ligauppehåll till sommaren, men många mindre ligor släpper nog sina spelare utan någon direkt ersättning även mitt i säsongen.

Spanska toppskyttar har varit hett ämne de senaste tiden med Natalia Pablos övergång till Bristol Academy, Adriana Martins övergång till Western New York Flash samt Jennifer Hermosos testspel i Tyresö. Spanien har många intressanta offensiva spelare av liknande kaliber, men om övriga klubbar är lika villiga att släppa sina spelare mitt i säsongen vet jag inte. Att värva från topplagen som är inblandade i guldstriden är nog inte så lätt annars hade ju Barcelonas obestridliga skyttedrotting Sonia Bermúdez och lagets supertalang Alexia Putellas, samt Athletics främsta målskytt Erika Vásquez och smarta Nekane Diez varit oerhört intressanta att se i Sverige.

Liknande spelartyper finns också i Italien. Med tanke på att Brescia och Verona har spelat bort sina Champions League-chanser kanske landslagsanfallare som Christiana Girelli, Daniela Sabatino och Barbara Bonansea är nyfikna på andra alternativ. Mozzanicas Stefania Tarenzi är en annan anfallare som jag blivit imponerad av i Italien i år.

Pålitliga holländska målskytten Renate Jansen i ADO Den Haag, som av någon underlig anledning, inte är med i det holländska landslaget är annan utmärkt anfallare. Alltid med i skytteligatoppen i Holland och alltid bäst på plan de (visserligen ganska få) gånger jag har sett ADO spela. I Holland inns också ett par light-versioner av Manon Melis med utvecklingspotential i snabba anfallarna Mandy Versteegt (Ajax) och Shanice van de Sanden (Twente).

En spelare som förtjänar att spela i en starkare liga är Sloveniens Mateja Zver. En ganska lurig och svårstoppad anfallare som är både utmärkt målskytt och framspelare. Hon spelar hos slovenska mästarna ZNK Pomurje men har tidigare även spelat på Island. (Noterar precis att Mateja Zver åter har skrivit på för de regerande isländska mästarna Þór/KA) På Balkan är annars Linköpings serbiska testspelare Jovana Damnjanović det heta namnet. Definitivt den största serbiska talang jag någonsin sett.

En drömspelare från England är definitivt Karen Carney, men hon spelar nog i Birmingham city även i år. Jessica Fishlock är en annan brittisk favorit, men walesiskan spelar i NWSL i år. Mindre kända klasspelare är irländskan Áine O’Gorman (Doncaster),en intressant kantspelare eller anfallare, och nordirländskan Sarah McFadden (Sunderland), en spelare man kan placera var som helst offensivt eller defensivt centralt i banan.

På den nordiska marknaden finns inte så många alternativ som känns aktuella för åtminstone Damallsvenskan. Norska toppskyttar som Elise Thorsnes, Isabell Herlovsen och Caroline Graham Hansen har alla skrivit kontrakt för 2013 även om Tyresö kanske lyckas locka Hansen till Sverige i alla fall. Røas yttermittfältare Emilie Haavi har aviserat att hon vill byta klubb och hon vore en fin förstärkning för många klubbar. Hon imponerade ordentligt i Champions League i höstas. Årets spelare i Norge 2011, den vänsterfotade offensiva mittfältaren Lisa-Marie Woods, har mig veterligen inte gjort klart med någon ny klubb sedan hon lämnade Fortuna Hjörring i slutet av sommaren. Danska landslagets måltjuvar Sanne Troelsgaard och Nadia Nadim, främsta målgörare i danska topplagen Brøndby respektive Fortuna Hjørring är de två danska anfallare som har störst potential att göra stordåd i Sverige.

Relaterade inläggJorden runt på värvningsjakt – Odraftade amerikanskor