Okobi & Chukwunonye till Vittsjö


Vittsjö GIK värvar de båda nigerianska landslagspelarna Ngozi Okobi och Josephine Chukwunonye, det rapporterar TT till bl.a. Expressen idag. Båda gjorde en fin VM-turnering i somras där de spelade samtliga minuter i samtliga tre matcher. Okobi var inblandad i samtliga tre mål i 3-3 matchen mot Sverige. Båda har representerade NWSL-laget Washington Spirit i några matcher under hösten.

23-åriga Josephine Chukwunoye en snabb och svårpasserad mittback som säkerligen kan bli ett utmärkt komplement till mer kraftfulla Ifeoma Dieke. Ett år yngre Ngozi Okobi är en kvick och teknisk yttermittfältare med bra spelsinne och skicklig en mot en. Riktigt fina värvningar för Vittsjö som fått in många olika spelartyper i sin trupp under vintern.

,

6 svar till “Okobi & Chukwunonye till Vittsjö”

 1. Fantastiska spännande värvningar. Okobi var riktigt bra under VM, både mot Sverige men framförallt i matchen mot USA.

 2. Spännande? Ja. vi får se. Däremot inga fotbollsnamn som ger mig ståpäls över hela kroppen. Man vet ju aldrig med afrikanska spelare – succé eller flopp. Förhoppningsvis kan de hjälpa upp Vittsjö ett pinnhål på den allsvenska stegen.

 3. Håller med dig Martin, mycket intressanta värvningar! Glömmer inte hur Okobi snurrade bort Fischer vid 2-2 och hur hennes passningar skar genom Sveriges försvar. Josephine hade också ett bra VM, även om det var en aning oorganiserat där bak. Hon var väldigt bra i man-mot-man i USA-matchen mot bl a Alex Morgan och Sydney Leroux.
  Uffe, det är alltid lätt att dra till med sådana klyschor om afrikanska spelare och det är direkt felaktigt.
  Ikidi, Chikwelu, Michael, Chkwudi, Enganamouit och Guehai är samtliga dominanta i sina klubblag. Ge Okobi och Chukwunonye lite tid så kommer de även att prestera.
  Och den allra bästa är kanske Tabitha Chawinga i Kvarnsveden…!

 4. Nej, bäste ”Svenneberka”, det är ingen klyscha. Det jag vill peka på att det är en viss skillnad mellan att göra glänsande prestationer i ett landslag och att fortsätta med detta i ett svagt damallsvenskt fotbollsbollslag. Men vem vet? Av de spelare du räknar upp är förstås Enganamouit och – framförallt – Ikidi i en klass för sig. Alltså världsklass! Faith Ikidi är kanske den mest geniala försvarare som någonsin funnits inom svensk damfotboll. Vi får väl avvakta och se hur Okobi och Chukwunonye utvecklas i Vittsjö under säsongen som följer.

  Det handlar inte om ”rasism” (tack för att jag slapp få den klyschan/etiketten klistrad på mig), däremot finns det en välvillig inställning i allmänhet att övervärdera fotbollsimporter från fjärran, exotiska länder. Brasilien är ett bra exempel. Från denna stora fotbollsnation har hitintills bara två spelare lämnat bestående avtryck i Damallsvenskan. Det handlar om Marta (givetvis!) och, i viss mån, Christiane. Någon förbisedd här? Säg gärna emot mig!

  • Jag håller nog med Svenneberka här faktiskt. Vad gäller afrikanska spelare så har de generellt gjort väldigt bra ifrån sig i Damallsvenskan med Enganamouit och Ikidi som de största utropstecknen. Vad gäller sydamerikanska spelare så har det inte spelat särskilt många därifrån och därför blir det svårt att avgöra kvalitén med ett så litet urval.

   Generellt så tycker jag det känns som om de damallsvenska klubbarna är rätt dåliga på att ’söka brett’ när det gäller att scouta utländska spelare. Även om vi har många utländska spelare i serien så är den överväldigande delen av dom från Nordeuropa/Nordamerika och även om afrikanska spelare på sistone fått större utrymme så finns det många delar av världen som känns helt outforskade från våra inhemska fotbollsklubbar.

   Jag som alltid uppskattat asiatisk damfotboll är t ex förvånad över att vi inte ser fler spelare från den världsdelen för om man bortser från en japansk (tror jag det var) spelare i Umeå för en väldans massa år sen så har det ju inte kommit något därifrån. Sen så har vi ju också Sydamerika plus resten av Europa att finna spelare i och nog borde det finnas fler som skulle kunna höja kvalitén på serien.

   Då vi snart kommer att ha överväldigande ekonomisk konkurrens från Europeiska ligor där topplagen har stora resurser så borde våra klubbar redan nu inrikta sökandet utomlands till mer outforskade länder.

 5. Martin – med tanke på det du skriver i sista stycket, om den ekonomiska konkurrensen från utländska klubbar, så vore det väl än mer befogat för klubbarna i Damallsvenskan och Elitettan att finkamma Konungariket Sverige efter inhemska talanger? Det känns märkligt ( i alla fall för mig) när bottenlag lägger ner sina surt förvärvade slantar på att köpa in ”överskottsmaterial” från andra länder och kontinenter, i synnerhet när det ofta handlar om spelare som ratats i de egna ligorna.

  Orsakerna till detta är väl dels att det finns en övertro på kvalitén hos spelare från inte minst stora fotbollsnationer – plus baseball-landet USA, dels att man vill locka mer publik med exotiskt klingande affischnamn. Jo, det sistnämnda syftet är förstås i allra högsta grad vällovligt!

  Jag är tveksam till det du säger, Martin, om att skicka iväg ”människojägare” (ursäkta uttrycket) till mer outforskade länder på damfotbollskartan. Här i Sverige slösas det årligen bort säkert dussintals talangfulla fotbollsflickor/-damer, för att inte tala om alla de som aldrig får en ärlig chans i landslagssammanhang. Men detta är en annan historia… Slut på min kverulans för denna gång! 😉