Olivia Schough till Rossiyanka


Det blir ingen återkomst till Sverige för Olivia Schough som istället flyttar till Ryssland for spel med Rossiyanka. Förhoppningsvis har hon fått lite tips och information från Linnéa Liljegärd och Sofia Jakobsson, som tidigare spelat för klubben, så att hon vet vad hon ger sig in på. I Rossiyanka kommer 23-åriga Schough, som haft en hel del skadebekymmer under våren, åtminstone troligtvis få gott om speltid. Det blir intressant att följa hennes ryska äventyr som i första hand sträcker sig den här säsongen ut.

ryssland_14Rossiyanka har i år haft en svag inledning på säsongen och ligger femma av sex lag i den krympande ryska ligan. Förra årets åtta lag har blivit sex efter att två lag dragit sig ur serien (Donchanka redan innan säsongen och Izmailovo efter sex omgångar). Rossiyanka sluta fyra förra säsongen och kommer alltså inte att vara med i årets upplaga av turneringen.

Spelformen för den ryska ligan har ändrats en del de senaste åren (från vår-höst till höst-vår och tillbaka igen till vår-höst igen den här säsongen) men jag tror att de fyra främsta lagen i år går till en mästerskapsserie där ettan och tvåan är klara för spel i Champions League. Eftersom lagen bara möts två gånger är grundserien snart slut så viktigt för Rossiyanka att klättra uppåt i tabellen för att få fler matcher. Laget är redan utslaget ur cupen och är man inte topp fyra återstår bara inbördes matcher mot det andra laget som inte kvalificerar sig till slutspelet om att bli femma eller sexa i serien..

Rossiyanka gjorde nyligen också klart med den portugisiska anfallaren Carolina Mendes. Laget har annars tappat många av sina främsta spelare, både ryska och utländska. Den enda i laget som fortsatt är given i ryska landslagets strartelva är skickliga målvakten Elvira Todua.