Omgång 19


Inför: Omgång 19  känns ovanligt svårbedömd där nästan alla matcher känns väldigt ovissa. TV4 väljer som vanligt att visa Tyresö och också den enda match som redan på förhand känns avgjord. Derby i alla ära men nog fanns det väl intressantare matcher även i denna omgång.  Umeå har chansen att knapra in det mesta av avståndet till Kristianstad när lagen möts redan på torsdagen i vad som känns som ett helt öppet möte. För AIK är det en oerhört viktig match om man vill hålla det damallsvenska hoppet vid liv. Det är just matcher som den mot Jitex som man måste vinna. Både Jitex och Piteå har för övrigt i denna omgång möjligheten att även i teorin säkra nytt kontrakt. Även KIF Örebro skulle ta ett mycket stort steg mot nytt kontrakt vid seger i VittsjöTyresö har chansen att komma ifatt Malmö som mycket väl kan tappa poäng borta mot ett formastarkt Göteborg som ju också nyligen besegrade skåningarna i svenska cupen. Om jag absolut ska tippa så tror jag på raden 2, 2, X, 1, X, X.

4/10  Umeå IK – Kristianstads DFF  0-2
0-1 Susanne Moberg (’18), 0-2 Margrét Lára Viðarsdóttir (’38)   –   Publik: 401
 
6/10  Djurgården – Tyresö FF   2-0
1-0 Jessica Landström (’58), 2-0 Landström (’71)   –   Publik: 1042 
 
6/10  AIK  – Jitex BK  3-1
0-1 Kristine Lindblom (’20), 1-1 Nazanin Vaseghpanah (’22), 2-1 Clara Markstedt (’29), 3-1 Lori Chalupny (’59)   –   Publik: 186
 
7/10  Vittsjö GIK – KIF Örebro  0-11
0-1 Sarah Michael (’83)   –   Publik: 557

7/10   Kopparbergs/Göteborg FC – LdB FC Malmö  0-1
0-1 Ramona Bachmann (’41)   –  Publik: 446  
 
7/10   Piteå IF – Linköpings FC  0-1
0-1 Mariann Gajhede (’72)   –   Publik: 495
 

Kommentar: Oooops, förlåt TV4 och tack för att ni visade årets skräll i Damallsvenskan. Jag hade för övrigt knappt en siffra rätt på tipset denna gång. Djurgården gjorde en oerhört stark laginsats mot ett ganska blekt Tyresö. Djurgården hade både ett bra organiserat försvarsspel samt ett smart anfallsspel med spelare som kunde hålla i bollen (inte minst sommarens nyförvärv Susan Varli) så att man hann flytta upp laget. I och med Malmös seger över Göteborg ska det nog nu ganska mycket till för att Tyresö ska nå guldet. Marta fick dessutom sitt tredje gula kort och är avstängd i nästa omgångs svåra bortamatch mot Kristianstad.

Trots segrar för de båda bottenlagen så är det fortsatt samma avstånd till strecket som innan eftersom KIF Örebro tog en mycket viktig seger nere i Vittsjö. Piteå och Jitex har hastigt och, för dem, ganska olustigt med nya förluster plötsligt inget direkt stort avstånd till nedflyttningsplatserna. Skulle de åka på nya förluster nästa helg kan det rent av skilja bara två poäng.

Nästa omgång14/10: Kristianstads DFF-Tyresö FF, Jitex BK-Umeå IK, KIF Örebro-Piteå IF,  Djurgården-Vittsjö GIK, Linköpings FC-Kopparbergs/Göteborg FC, 15/10: LdB FC Malmö-AIK