OS: Favoriterna


USA (Grupp G)
Alltid bra och alltid bäst när det gäller. Två raka OS-guld talar sitt tydliga språk. Laget kan dock ändå utmanas av fler lag än någonsin och de senaste åren har samtliga av följande sex lag i listan kunnat både hota och besegra laget i enstaka landskamper och mästerskapsmatcher. Laget har ett av de absolut vassaste anfallsparen i Abby Wambach och Alex Morgan och troligen världens bästa målvakt i Hope Solo. Egentligen har man väl ingen riktigt svag punkt, det skulle möjligtvis vara snabbheten på vissa av försvararna och mittfältarna som kan få det jobbitgt i det defensiva spelet. Man har en oerhörd bredd och fullgoda ersättare på samtliga positioner vid trötthet, avstängningar eller skador på startelvan. Favorit till guldet.

Japan (Sveriges grupp F)
Regerande världsmästarna tillhör förstås favoriterna även i OS. Laget har dock inte imponerat nämnvärt i de senaste landskamperna med förluster mot USA och Frankrike samt en knapp seger över Sverige. Å andra sidan spelade man oavgjort med Sverige inför VM förra året så man ska kanske inte dra för stora växlar av det. Styrkan sitter i passningsspelet och svagheten i målproduktionen framåt, någon riktigt stor målgörare i anfallet har inte laget. Är världens bästa Homare Sawa, lirare Aya Miyama och backlinjens Saki Kumagai och Aya Sameshima lika bra som i VM så finns stor chans till en ny ädel medalj. Klar favorit i Sverige grupp.

Frankrike (Grupp G)
Tillhör för första gången på allvar favoriterna i förhandssnacket. Laget var bra redan i VM förra året då man pressade både USA och Tyskland och knappt förlorade den jämna bronsmatchen mot Sverige. Laget kan nästan likställas med Lyon men med ett par viktiga skillnader. Den första är Lotta Schelin som betyder oerhört mycket för Lyons anfallsspel. Den andra är Gaëtane Thiney, Frankrikes kanske bästa spelare, som inte spelar i Lyon men tillför landslaget offensiv spetskompetens. Den tredje skillnaden är det defensiva mittfältet som inte består av Lyon-spelare, men för den delen inte alls är dåligt. Stommen med Lyon-spelare som världsbackarna Wendy Renard och Sonia Bompastor och offensiva mittfältarna Camille Abily och Louisa Nécib gör laget samspelt och några större svagheter har man inte, möjligtvis är det effektiviteten framåt som man kan klaga på. Éugene Le Sommer har dock öst in mål i Lyon och kan hon fortsätta med det i landslaget så ligger alla andra lag risigt till. En viktig skillnad från förra årets turnering är också att Lyon-målvakten Sarah Bouhaddi nu finns med i truppen, en klar förstärkning. Kan mycket väl utmana USA om gruppsegern i grupp G.

Brasilien (Grupp E)
Det är kanske sista chansen för ganska många i Brasiliens gyllene generation att få kröna sin karriär med ett OS-guld. Laget har förlorat två raka OS-finaler mot USA på övertid. Laget känns dock inte riktigt lika bra nu eller om det nu är så att laget stått still samtidigt som andra blivit bättre för det är i stort sett samma spelare som kommer representera Brasilien även denna gång. Marta är fortfarande lagets absolut viktigaste spelare och visar hon sig från sin bästa sida kan Brasilien gå långt. I truppen finns fler spelare som vi sett hemma i Damallsvenskan som Elaine (Umeå IK, nu i Tyresö FF), Barbara (Sunnanå SK), Christiane (Linköpings FC), Renata Costa och Formiga (båda LdB FC Malmö/Malmö FF). Laget får ses som klara favoriter att vinna grupp E där nyckelmatchen blir mot Storbritannien. Svagheten finns i försvaret där det ibland chansas väl mycket och öppnas stora luckor.

Sverige (Grupp F)
Sverige är kanske inte huvudfavorit till något OS-guld men visst finns chansen, och en ny mästerskapsmedalj finns absolut inom räckhåll. Det har snackats mycket skador och  mittförsvar innan OS men jag är övertygad om att vi fortfarande har ett mittbackspar som håller internationellt. Om inte Lotta Schelins vadskada spökar har vi en anfallare som motståndarna är livrädda för, vilket  borde öppna upp ytor också för andra. Min rädsla är att Sverige ska bli för defensivt och inte våga spela fotboll, trycka till passningarna och anfalla med mycket folk. Det problemet har vi sett flera gånger, även senast mot Storbritannien. Och …passningsspelet….nu har vi inte råd att slå bort så många passningar som vi ofta gör.

Storbritannien (Grupp E)
Ska hemmapubliken lyckas höja brittiskorna till stordåd. Det känns som att det kommer bli svårt. I sina bästa stunder är detta dock ett lag som kan besegra vilket annat lag som helst men det är också ett ojämt lag som kan förlora mot nästan vilket lag som helst. Men om lagets obestridliga drottning Kelly Smith kan visa gammal god form, om Kim Little hittar sin roll i laget, om Eniola Aluko även börjar göra mål efter att hon sprungit ifrån motståndarförsvaren, om Alex Scott och Karen Carney visar sig från sin bästa sida och om Ifeoma Dieke kan bilda vägg i försvaret likt i Vittsjö och som mot Sverige senast så kan det bli en riktigt trevlig turnering för Storbritannien. Förutom Dieke finns även Kopparberg/Göteborgs Anita Asante och Linköpings Karen Bardsley i truppen.

Kanada (Sverige grupp F)
Det är mycket som ska gå vägen om Kanada ska vinna OS-guld. Det vore en riktigt stor skräll som jag inte ser ska kunna inträffa. Det finns dock en del potential i laget och framförallt har man en av världens bästa anfallare i Christine Sinclair. Laget känns annars överlag snäppet efter tidigare nämnda lag på de flesta positioner. Sverige vann ganska enkelt den senaste landskampen lagen emellan men annars brukar det bli ganska jämna matcher så det är absolut ett lag vi får se upp med i sista gruppspelsmatchen. Flera spelare i laget har vi sett eller ser fortfarande i svensk fotboll: Erin McLeod och Emily Zurrer (Dalsjöfors GoIF) Melissa Tancredi (Piteå IF, Dalsjöfors GoIF), Carmelita Moscato, Brittany Timko och Kaylin Kyle (Piteå IF) samt Sophie Schmidt (Kristianstads DFF).

Nya Zeeland (E), Nordkorea (G), Colombia (G), Kamerun (E) och Sydafrika (F) kommer absolut inte ha med guldstriden att göra och det skulle förvåna oerhört mycket om något av lagen överlever kvartsfinalspelet.