OS: Inför Sverige – Frankrike


Fredag 13.00, kvartsfinal Sverige – Frankrike. Nu är det allvar.

Jag skulle tro att det blir säkra kort imorgon och vi får nog se nästan  samma startelva som mot Sydafrika om alla är pigga och friska. Ända skillnaden blir nog att man satsar på det defensivare alternativet med Annica Svensson som högerback istället för Lina Nilsson. Johanna Almgren kommer nog definitivt inte spela eftersom hon bivit sjuk och nu är isolerad. Hon var nog ändå inte aktuell för startelvan imorgon. Mer frågetecken i startelvan finns just på det centrala mittfältet, men Nilla Fischer och Lisa Dahlkvist är förhoppningsvis båda redo för en hel match. Vore ju annars lite skönt att ha en fräsch defensivt stark mittfältare att byta in för med Seger, Hammarström, Dahlkvist och Fischer på plan samtidigt finns det inte någon sådan på bänken. Om nu någon av dem inte skulle kunna spela så kommer säkerligen Kosovare Asllani få chansen igen eftersom hon gjort pigga insatser hittills.

Viktigast i matchen mot Frankrike blir att ligga rätt i försvarsspelet men också att våga spela fotboll när vi väl har bollen. Distinkta passningar, rörlighet, inställning och vilja.  Frankrike kommer anfalla med mycket folk och det blir ett rejält test för försvaret. Det har snackats en del om att försvaret är lite långsamt så det gäller att stoppa en spelare som Élodie Thomis innan hon får upp farten. Får Frankrike igång ett fyndigt anfallsspel av Lyon-klass så kommer det bli en jobbig dag.

Frankrike har dock också sina svagheter. Man har de senaste åren inte haft någon riktig målspruta i de stora mästerskapen. Marie-Laure Delie såg dock stekhet ut mot USA även om hon ofta försvinner lite i matcherna.  Det defensiva mittfälter har inte imponerat hittills och spelar Sveriges mittfältare på topp ska vi kunna äga mittfältet. Men då måste vi ha kontroll på deras offensiva mittfält som är fruktansvärt vasst med spelare som Camille Abily, Louisa Necib och framförallt Gaëtane Thiney. Halva backlinjen (Sonia Bompastor och Wendy Renard) håller yttersta världsklass medan den andra halvan (Laura Georges och Corinne Franco) inte sett särskilt het ut så det är läge att sätta press på Frankrikes högerkant. En Antonia Göransson hade inte varit dumt att sätta in där, men man petar inte Marie Hammarström i första taget, särskilt inte efter assisten och målet senast.

 

,