Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

OS: Sverige insats

Att åka ut i kvartsfinal mot Frankrike är inget fiasko även om man så klart hade hoppats på mer. Frankrike hade dessutom mycket väl kunnat vara i final som man spelade semifinalen. Sveriges stora problem är fortsatt passningsspelet som jag vill påstå  under turneringen tillhört de allra sämsta. Jag tycker verkligen inte vi ska behöva ligga så långt efter ett lag som Kanada i passningskvalitet som vi har gjort under det här mästerskapet.

Positivt är att försvaret har hållit ihop det bra och motståndarna har inte lyckats skapa särskilt många chanser när de mött Sverige. Men så har Sverige också bland topplagen varit det klart defensivaste laget. Kanske har osäkerheten om försvaret ska hålla eller inte gjort att man inte vågat anfalla med så mycket folk som man måste göra om man ska hota på den här nivån. För i offensiven har det helt klart sett blekt ut mot de bättre lagen med mycket få skapade målchanser och väldigt korta anfall med lite folk.

Vidare så tycker jag att man skulle vilja se fler uppoffrande löpningar i offensiven än vi har gjort. Om man åter jämför med t.ex. Kanada så känns som att deras spelare löper otroligt många fler meter under en match än de svenska och får därmed också med fler spelare i anfallet. Nu har jag ingen som helst statistik på det men bara en känsla jag får.

1. Hedvig Lindahl. Levde tyvärr upp till farhågorna jag skrev om i presentationen av OS-truppen: ”…tar ibland kostsamma felbeslut och löper ofta risken att få bollen lobbad över sig.” Lobben mot Sydafrika spelade visserligen ingen roll resultatmässigt däremot var ingripandet vid Frankrikes ledningsmål rejält kostsamt. Spelade annars bra större delen av turneringen och gjorde många bra ingripanden men glänste inte heller med några monsterräddningar.

2. Linda Sembrant. Stabil turneringen igenom. En av de bättre i Sverige mot Frankrike, där hon även hade en fin nick tätt utanför. Många bra brytningar som tidigt stoppade motståndaranfallen, stark en mot en och oftast säker i passningsspelet. Behöver bli starkare i luftduellerna i defensivt straffområde och kanske aningen snabbare.

3. Emma Berglund. Stabil mästerskapsdebut. Gjorde några viktiga sista-sekunden-brytningar. Bortsett från ett par farliga felpass även säker i passningsspelet. Behöver liksom Sembrant bli bättre i luftrummet i defensivt straffområde.

4. Annica Svensson. Gjorde sitt jobb när hon kom in som det defensiva alternativet i ett redan defensivt lag. Fortsatt stark i defensiven men hotade bara någon enstaka gång i offensiven. Måste förbättra passningsspelet.

5. Nilla Fischer. Kanske Sveriges bästa spelare i turneringen. Som vanligt en stark bollvinnare i defensiven men var faktiskt också en av Sveriges bästa spelare offensivt. Tröttnade betänkligt mot slutet av matcherna men visade kämpaglöd som ingen annan i laget.

6. Sara Thunebro. Var tillsammans med Fischer en av få som visade verklig inställning och vilja. Sett över hela turneringen en av de bättre i Sverige men vid några tillfällen bortgjord i defensiven. Vågade följa med i offensiven även om hon inte fick så mycket uträttat där.

7. Lisa Dahlkvist. Kämpade och slet och gjorde säsongens bästa matcher under OS men är ändå en bit från toppformen  från VM förra året. Inte lika bra i passningsspelet som hon kan vara.

8. Lotta Schelin. Jobbade hårt ensam på topp men fick få bollar att jobba med. Det gnistrade inte lika mycket om Lotta som i VM förra året och kanske spökade den lilla skadan innan OS litegrann ändå. Kan så mycket mer men kan inte göra allt själv heller.

9. Kosovare Asllani. Fick ganska lite speltid men var ändå inblandad i flera av Sveriges mål och får klart godkänt i sin mästerskaps-comeback. Försvinner dock stundtals i matcherna.

10. Sofia Jakobsson. Gör sig inte riktigt bra som yttermittfältare när hon måste ta så stort defensivt ansvar. Hade passat bättre som anfallspartner till Lotta Schelin eller åtminstone med en klart offensivare utgångsposition. Stort plus för att hon vågar utmana.

11. Antonia Göransson. Fick väldigt lite speltid och var inte alls med i spelet när hon kom in.

12. Marie Hammarström. En av få spelare i truppen som imponerat under OS. Många vassa inlägg och kom ofta själv till bra avslutslägen. Jobbade även hårt i defensiven.

13. Lina Nilsson. Hade nog förväntat mig lite mer av Nilsson i offensiven, men några riktigt fina inlägg blev det i alla fall. Stabil insats defensivt.

14. Johanna Almgren. Hade nog behövt lite mer atchträning efter sina skador under våren. Fick inte alls till det i det offensiva spelet men jobbade precis som övriga i laget bra i defensiven.

15. Caroline Seger. Stundtals lysande i passningsspelet men under alldeles för korta perioder under matcherna. Jobbade hårt i defensiven men såg aningen seg ut i djupledslöpningarna.

16. Madelaine Edlund, 17. Malin Levenstad, 18. Sofia Lundgren fick lite eller ingen speltid.

Kort och gott kan man väl sammanfatta det som att ingen i Sverige var direkt dålig utan de flesta i laget stod helt klart för stabila insatser under turneringen. Men alldeles för få spelare höjde sig eller spelade på sin allra högsta nivå vilket man kanske ändå ska kunna begära när det är OS. Men som den här turneringen tydligt har visat så är det tätt mellan de 7-8 främsta lagen i toppen och det var helt klart det offensiva lagspelet samt den vanliga akilleshälen, de defensiva fasta situationerna, som fällde Sverige denna gång. Vi får ta nya tag mot EM nästa år där vi förhoppningsvis får se ett Sverige som vill spela offensiv och positiv fotboll med ett distinkt passningsspel av hög kvalitet.