OS: USA – Japan 2-1

GULD till USA. Två grymt snygga mål av Carli Lloyd säkrade segern för USA i en mycket underhållande och välspelad OS-final.

Lite slappt försvarsspel av Japan i början av matchen gav USA en drömöppning när Lloyd nickade in 1-0 framspelad av Alex Morgan. Alex Morgan var het hela matchen och hotade ständigt Japans försvar. Knappt tio minuter in i andra halvlek satte Lloyd 2-0 med ett underbart långskott. Det dröjde dock inte alltför länge innan Yūki Ōgimi satte 2-1 efter kalabalik och flipperspel i USAs straffområde.

Japan skapade en mängd chanser under matchen men var inte lika vassa som USA i avslutslägena och i USAs mål visade också Hope Solo sin storhet men några riktigt bra räddningar. Oavgjort efter fulltid hade rent spelmässigt känts mer rättvist, men det gäller som sagt att sätta sina chanser. Det är bara att gratulera Pia Sundhage och hennes vinnarskallar till ännu ett OS-guld, USAs fjärde av fem möjliga.