Piteå – Hammarby 2-1

Piteå IF tog andra raka segern när man besegrade Hammarby IF med 2-1 inför 943 åskådare. En odiskutabel och mycket rättvis seger som var i underkant för hemmalaget som dominerade stort nästan hela matchen.

Hemmalaget tog tag i matchen från start och fick en ganska tidig ledning när Irma Helins inte allt för märkvärdiga inlägg helt lurade Sofia Lundgren i målet. Ingen av Piteå-anfallarna lyckades få foten på bollen och den rullade direkt in till 1-0 (13′). Hammarby skapade ingenting i första halvlek och hemmalagets ledning kunde och borde nog ha varit större. Fortsatt heta Pauline Hammarlund hade exempelvis tre mycket bra lägen att göra mål.

I andra halvlek inledde hemmalaget åter med mycket fin press och Hammarby hade svårt att komma över mittplan. Efter en kvart kom man bättre in i det hela men lagets hopp sänktes igen när Pauline Hammarlund nickade in 2-0 (78′) på June Pedersens inlägg.  Först på övertid fick Hammarby lite press mot Piteå-målet men det krävdes ett självmål för att bryta lagets fyra matcher långa måltorka och fastställa 2-1 (90′ +4)

Matchens 5 främsta
En mycket stark laginsats av Piteå bäddade för segern men tre spelare stack ut lite extra.
1. Pauline Hammarlund
(Piteå IF) – Ny toppinsats av Pauline Hammarlund som skapade en rad chanser både för sig själv och andra och jobbade även väldigt hårt och bra i defensiven. Fick till slut in målet men ska man vara kritisk så borde det nog ha blivit något mål till. Men…nog borde hon ha fått följa med till VM.
2. Faith Ikidi (Piteå IF) – Väldigt bra i 93 minuter, bortsett något enstaka felpass, men nickade sedan in ett (snyggt) självmål i de absoluta slutsekunderna och petas ned från förstaplatsen. Ändå något av matchens gigant och hon stoppade de flesta av Hammarbys anfallsförsök.
3. Elin Johansson (Piteå IF) – Måste ha varit otroligt jobbig att möta för motståndarna idag med sin intensiva press. Vann mycket boll och hade flera fina inlägg från sin vänsterkant.
4. June Pedersen (Piteå IF) –  Ny bra match, och ny assist, av Pedersen som jag hade tagit ut som vänsterback till VM om jag varit förbundskapten i Norge.
5. Julia Karlenäs (Hammarby) – Mittfältarens fick rättvist pris som bästa spelare i bortalaget där hon var en av få som lyckades få ut något av sitt spel.

Vad gäller VM-spelarna så stod Emilia Appelqvist för en bra insats matchen igenom utan att för den delen dominera. Överglänstes ändå av Josefin Johansson men tillsammans vann de kampen om det centrala mittfältet.

Hilda Carlén en lugn dag på jobb och det var först på övertid som hon tvingades göra en ordentlig räddning. Sofia Lundgren i bortamålet hade desto mer att göra och stod för en del tveksamma ingripanden i första halvlek men spelade upp sig i andra.

För lagen väntar nu intressant derbyn i sista matchen före uppehållet. Hammarby möter AIK i en match som kan betyda väldigt mycket för bottenstriden. AIK bör nog vinna för att inte halkja för långt efter och för Hammarby är det en viktig match för att distansera sig från strecket. I ett Norrlands-”derby” möts Piteå oci Umeå där Piteå vid seger hakar på den övre halvan. För Umeå skulle seger betyda att tar sig bort från bottenstriden och förbi Piteå.