Piteå IF – Vittsjö GIK 0-1


Piteå visade att det fina försäsongsspelet inte var något tillfälligt utan laget har helt klart höjt sig en nivå spelmässigt sedan förra året och man kommer i år vara mer än det försvarsstarka kontringslag man gjort sig känt som.

Premiären borde man nog ha vunnit sett till spel och skapade chanser men det är väl just det där med att göra mål som möjligtvis kan hindra laget från att nå övre halvan i serien. Bidrar till att laget kan hålla mer i bollen gör inte minst nyförvärven Irma Helin med sin teknik och Nina Jakobsson med sin styrka. Inte minst Jakobsson gör en väldigt bra premiärmatch och blir spännande att följa under säsongen.

Jag trodde att Vittsjö skulle få det lite tufft inledningsvis innan man blir samspelta men med dagens resultat i ryggen kan det bli en riktigt bra säsong för laget. Man var inte på något sätt utspelade i matchen utan det var ganskt jämnt, men man hade klart svårare att skapa chanser.

Josefin Johansson gör en bra match och absolut kan få chansen i A-landslaget som Folkesson-vikarie. Hon och mittfälstkollegan Emilia Appelqvist blev dock väldigt bolltittande vid målet man lämnade Kirsty Yallop helt ensam att lobba in 0-1 (66′). En boll som nog målvakten Hilda Carlén bör ha koll på och hon visade inte VM-klass i premiären.

Matchens 3 främsta
1. Kirsty Yallop (Vittsjö GIK) – Hon avgjorde inte bara matchen utan låg bakom mycket annat i Vittsjös anfallsspel och samlade upp mycket bollar på mittfältet.
2. June Pedersen (Piteå IF) – Imponerade i sin nya roll som vänsterback med väldigt säkra brytningar. Något för norska landslagsledningen att kolla extra på kanske.
3. Faith Ikidi (Piteå IF) – Definitivt tillbaka på högsta nivå. Hutr skicklig och stark hon visade hon inte minst de gånger hon gjorde lite offensiva

I övrigt i Piteå så kan man åter konstatera att Pauline Hammarlund definitivt har tagit ett kliv till, men borde nog har gjort något mål. I Vittsjö blixtrade Antonia Göransson till ett par gånger men sliter fortsatt med att hålla en jämn hög nivå i matcherna. Mycket stabil match av Lisa Klinga på högerbacksplats.

Två stabila mittenlag lär de bli, precis som de flesta tips pekar på.

,