Premiär i BeNe-League A


beneIkväll var det premiär i BeNe-League A, där Hollands fyra främsta lag ställs mot Belgiens dito. Det blev inte helt oväntat holländsk seger i den första matchen där ADO Den Haag rättvist besegrade Anderlecht med 3-0. Övriga matcher spelas i helgen.

Matchens solklart främsta spelare, Renate Jansen, låg bakom det mesta i hemmalagets anfallsspel och lade frisparken som bortaförsvaret styrde in till 1-0 och gjorde sedan själv 3-0. 22-åriga Jansen går från klarhet till klarhet och vållade Anderlecht-försvaret stora problem på så väl vänster- som högerkanten. Helt klart en högklassig lirare som vore kul att se i Damallsvenskan. 17-åriga talangen Michelle Vrieling blev också målskytt och hade även ett jätteskott i ribban. En tredje spelare i lagets offensiv ikväll, den snabba, blott 16-åriga Lineth Beerensteyn, är en annan riktig framtidsspelare.

ADO Den Haag känns som en av fyra huvudfavoriter till att vinna ligan där nog belgiska Standard Liège och holländska Ajax och Twente är övriga tre. Mellan dessa lag kommer det nog bli en hel del jämna matcher. Även PSV/FC Eindhoven har ett ganska bra lag som dock känns väl orutinerat. Övriga belgiska lag; Anderlecht, Beerschot och Lierse kommer inte räcka till men kan säkert skrälla någon gång ibland. Främsta holländska respektive belgiska lag när säsongen är slut är klart för Champions League.