PSG – Lyon 0-4

PSG hade inget att sätta emot när Lyon fick igång spelet och blev till slut rejält överkörda. En rejäl revanch för Lyon som ju blev utslaget av PSG i Champions League i höstas. Segern innebär att Lyon i praktiken säkrade en ny titel i den franska ligan.

Matchen var annars inledningsvis mycket jämn och lite avvaktade. PSG kom med en ganska defensiv uppställning samtidigt som Lyon höll igen lite i offensiven och det gjorde det blev en lite tråkig och seg inledning.

Halvvägs in i första halvlek började Lyon skapa en del chanser och man tog sedan ledningen efter att Ada Hegerberg nickat ner Saki Kumagais långa uppspel till Camille Abily vars skott smet in i mål till 0-1 (30′). Bara några minuter senare fintade Ada Hegerberg bort Caroline Seger vid straffområdskanten och hennes inlägg nickades säkert in av Lotta Schelin till 0-2 (35′). Därefter hade Lyon full kontroll till paus.

PSG bytte ut försvararna Delannoy och Henning i halvtid för att få till en bättre offensiv. Någon effekt fick dock inte de bytena utan Lyon dominerade totalt den andra halvleken och PSG skapade egentligen ingenting. Istället kunde Lyon utöka ledningen till 0-3 (57′) när Elise Bussaglia satte en frispark över muren och i mål. Lara Dickenmann avslutade målskyttet när hon kontrade in 0-4 (59′).

Matchens 5 främsta
Många att välja på i Lyon denna dag där nästa alla står för bra insatser. I en match där Louisa Necib satt vid sidan skadad och Amandine Henry kanske inte nådde samma toppnivå som tidigare under säsongen var det andra mittfältare som klev fram och dominerade.
1. Elise Bussaglia (Lyon) – Mittfältaren Bussaglia är inte spelaren som får de stora rubrikerna eller syns mest men som vanligt säkerheten själv i passningsspelet och hon bjöd på en hel del öppnande och superba passningar genom hela matchen. Frisparksmålet över muren var läckert.
2. Camille Abily (Lyon) – Abily har inte gjort så stort väsen av sig under säsongen men bjöd idag på en toppinsats. Fina offensiva löpningar och skarvningar och hårt defensivt jobb från sin offensiva mittfältsposition.
3. Ada Hegerberg (Lyon) – Hegerberg har blandat och gett under säsongen men stundtals glimrat till med riktiga toppinsatser. Idag låg hon bakom de viktiga två första målen och jobbade i övrigt bra.
4. Amel Majri (Lyon)  – En av de bästa på planen i första halvlek där hon gång på gång hotade i offensiven från sin vänsterbacksplats samtidigt som hon var skicklig i defensiven. Bland försvararna så gjorde också Lara Dickenmann och Saki Kumagai, som vanligt, bra matcher.
5. Kheira Hamraoui (PSG) – Hamraoui har under säsongen i mina ögon gått från överskattad till underskattad. och jag tycker åter hon är bäst i PSG och egentligen den enda som i laget som gör en bra match. Rätt placerad, vann mycket boll och fördelade den bra och säkert.

Även Lotta Schelin gör en  bra match med hårt jobb matchen igenom. Åter målskytt och hon fixade också en del hörnor och assisten till 0-4. Hon vann överlägset svenskkampen där Caroline Seger stod för en ganska blek insats både defensivt och offensivt. Kosovare Asllani som ganska ensam och isolerad anfallare brukar inte gå så bra mot tufft motstånd och gjorde det inte idag heller. Hon fick inte särskilt mycket uträttat och det blev tyvärr inte bättre när hon flyttades ut på vänsterkanten i andra halvlek.

Startelvor
PSG: Kiedrzynek (Benameur) – Boulleau, Henning (Krahn), Georges, Delannoy (Delie) – Dali, Hamraoui, Seger – Houara, Asllani, Alushi
Lyon: Bouhaddi – Majri (Perisset), Renard, Kumagai. Dickenmann – Bussaglia, Abily, Henry (Petit) – Le Sommer (Thomis), Schelin, Hegerberg