Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Rosengård försvarade cupen

FC Rosengård förvarade förra årets cupguld genom att besegra Linköpings FC med 1-0 (Troelsgaard) i dagens final. Det var en mycket jämn match med få heta målchanser där Rosengård kontrade in segermålet efter lite Linköpingsslarv på mittfältet.

Jag hade problem med uppkopplingen under matchen så ska inte gå in på någon större analys. Ganska händelsefattig första halvlek där jag tycker att Rosengård hade mer boll men Linköping skapade lite mer med ett snabbare anfallsspel. Rosengård tog ledningen en bit i andra i ett av få fina anfall från lagets sida och därefter tog man också över spelet mer. Linköping försökte jaga kvittering men Rosengård hade ganska bra kontroll.

Ett par positiva inslag:

Caroline Seger visade tydligt att hon fortsatt har i landslaget att göra och var utmärkt spelfördelare i sin defensiva mittfältsroll, samma roll som jag hoppas få se henne i landslaget framöver. Däremot saknade Rosengård kreativitet högre upp i planen och där har man en del att jobba med.

I Linköping tycker jag att Anna Oscarsson stod för den mest positiva insatsen. Hon spelade första matchen från start som högerback i sin nya klubb och gjorde det väldigt bra inför ögonen på Peter Gerhardsson och kan mycket väl komma med i morgondagens VM-kvaltrupp.

I övrigt vet jag inte om någon riktigt förstärkte sina landslagschanser.

17var till Rosengård försvarade cupen

 1. Hans says:

  Oj såg inte matchen men det var FCR som stod som segrare. Hörde det varit en bra match. Det var ju Sveriges två bästa lag som gjorde upp om cupen. Ser fram mot att få lite info om matchen framöver.

 2. Anonym says:

  Och redan kan man läsa på FB att ” det var inte rättvist, domaren dömde inte lika på bägge hållen”. Lfc supportrar håller stilen……..

  • Karin says:

   Varför klankar du ner på LFC-supportrar istället för att kommentera matchen? Lägg ned.

   • Anonym says:

    Vadå klanka ner på? Jag sa bara att dom håller stilen. Matchen förtjänar ingen kommentar.

    • Martin says:

     Har själv varit inne o kollat på FB nu och det är EN supporter som skrivit så på ETT ställe. Du gör dig bara löjlig genom att göra dig lustig över att en besviken supporter skriver så i affekt.

     • Anonym says:

      Men förra gången var det också bara en..

     • Ingmar says:

      Va, anonym, sitter du och läser LFC´s facebook för att hitta ett inlägg som du ska generalisera kring… enögdheten når helt nya nivåer…

      Och de där knuffarna som Seger delade ut när hon inte hann med och som lämnades utan åtgärd från domaren? De såg du inte heller?

      Kan bara konstatera att båda planhalvorna vattnades i halvtid…

  • Martin says:

   Inte från mig i alla fall, jag tyckte tvärtom domaren var riktigt bra i matchen även om hon möjligen blåste någon gång för mycket när FCR-spelare föll lätt efter förlorade närkamper. Dock inga uppenbara fel vilket var glädjande att kunna konstatera för en gångs skull.

  • Tobias says:

   Linköping förlorar inte på grund av domarinsatsen även om det finns situationer att diskutera. Gäller hela domartrion.

   Detaljer avgör. Rosengård vann rättvist om man kan säga så när inget av lagen skapar särskilt många chanser. Avgörande var bollbehandlingen och spelet på planens mitt där Rosengård är fysiskt starkare. Linköping var dock inte ofarliga men man möter ett annat bra lag. Det märks samtidigt att båda lagen tappat i kraft under sommaren. För Linköpings del saknas rösterna från Magdalena Eriksson och Jessica Samuelsson. Spelmässigt inte lika mycket även om man tvingas till nya lösningar.

   Sen ställer jag mig lite funderande när Corren skriver att ”Linköping fortsatte att visa fina uppspelskombinationer i andra halvlek”. Jag kanske är negativ men jag tycker att det var då man inte hade det. Man väntar på bollen istället för att löpa och hitta nya ytor. Dessutom dålig bollbehandling. Jag förstår om Linköping vill spela sig igenom på mitten men någon gång bör man utnyttja att det i princip alltid, i alla matcher och även denna, finns stora ytor för Lina Hurtig och Kristine Minde om man kan slå bollen direkt. Tyvärr väljer man först spel ut på ytterback eller in på mitten (det är inte unikt för Linköping utan det är ett tillstånd som gäller damfotboll generellt). Samtidigt visar Lisa Lantz när hon spelar hur effektiv en krossboll till t.ex. Lina Hurtig är. Det kan väl inte vara så att hon är den enda med tillräcklig kraft/teknik för att slå en sådan boll?

 3. Martin says:

  En bra match mellan två lag som ville gå framåt men där det paradoxalt skapades rätt lite chanser av värde. En jämn första halvlek med litet övertag för LFC men där man inte lyckades förvalta någon av de hörnor man fixade fram och en andra halvlek där FCR vann mittfältet och därför skapade ett antal chanser men där det som väntat blev en individuell miss som blev avgörande och sett till att FCR skapade något fler heta målchanser var det rättvist att de vinner.

  Vad gäller spelarkritik så håller jag med om Oskarsson som visade att saknaden av Samuelsson kanske inte kommer bli så stor som många av oss fans befarat. Jag tycker också Arnth och Almqvist stod för bra insatser medan den kreativa trion Neto, Asllani och Banusic tyvärr inte alls fick till det och kan betydligt bättre.

  I FCR var det för mig vänsterkanten med Riley och Troelsgaard som var klart bäst och det är rätt tydligt att det är där det ska hända något för FCR vad gäller att skapa chanser på egen hand. Seger var helt ok som bollfördelare och kanske kan hon bli en viktig länk i Landslaget som defensiv mittfältare där bristen på speed inte blir lika påtaglig.

 4. The Observer says:

  Egentligen säger ditt första stycke det mesta. Några andra noteringar kan ändå göras. Det var en match där egentligen ingen av stjärnorna i respektive lag glänste. Lagen tog ut varandra i mångt och mycket och det var rätt typiskt att ett bolltapp på mittfältet ledde till omställning och matchens enda mål. LFC hade flera målchanser eller i alla fall halvchanser, men var inte tillräckligt tajmade i boxen, exempelvis på hörnor.

  Det var ändå tydligt att det var Sveriges två bästa lag som spelade och båda lagen hade vunnit mot alla övriga lag i serien med dagens spel. LFC var betydligt bättre organiserade än mot Piteå i veckan. I Rosengård tycker jag att, förutom Ella Masar, även Ali Riley bör nämnas. I LFC stod Anna Oscarsson inte långt efter Samuelsson i spelkvalitet – de har lite liknande aktion på plan. Varken Banusic eller Asllani fick ut så mycket, Asllani jobbade i alla fall bra defensivt. Banusic borde kanske bytts ut tidigare. Tycker nog att LFC ”studsade tillbaka” efter förlusten mot Piteå. Ska de ha fortsatt vittring på SM-guldet måste de vinna mot KGFC på torsdag. Den kanske viktigaste matchen blir ändå årets tredje mot Rosengård 10 september. En tredje förlust och Rosengård har återtagit guldinitiativet.

  Sju finaler och fem segrar i Svenska cupen är ändå rätt bra facit för LFC över tid. Samtidigt är två raka vinster för Rosengård också ett styrkebesked.

  Publik: 1860, knappt godkänt, men LFC gjorde ju inte direkt någon reklam för sig i matchen mot Piteå. Kul för höjdarna i SvFF att se lite klubbdamfotboll, eller kanske det bara var otäckt? Vi fick också se en ohelig allians mellan SvFF och EFD vid prisutdelningen. Jag trodde de var konstruktiva motparter, inte att de sov ihop….

 5. Svenneberka says:

  Banusic måste börja springa!
  Hon kan inte stå still och spela på den här nivån.
  Hur många maxlöpningar tog hon idag?
  Hon kan dribbla, oftast stillastående, mot sämre lag och skruva in några frisparkar. Men det krävs betydligt mer om hon ska bli en internationell spelare.

 6. Ingmar says:

  Det var jämnt mellan lagen, men tycker nog att LFC var – möjligtvis försumbart, dock – bättre än FCR i den här matchen. De spelade bättre och borde ha vunnit. Det som saknades var spetsen. Farligheterna i straffområdet uteblev. FCR blev egentligen bara bättre än LFC efter sitt ledningsmål: de kontrollerade, drog ner på tempot (och maskade). LFC klarade inte av att forcera på grund av både bra försvarsspel och anfallsspel av gästerna.

  Och det avgjordes på fummel, igen (varför kan inte Asllani bara släppa bollen till Neto, tydligt och klart?).

  Publiksiffran nådde inte upp till 2.000, men det finns, enligt mina erfarenheter den här kvällen, ett stort och bra engagemang från publiken, det låter bra och ser bra ut på den täta arenan som håller på att helt färdigställas med ytterligare två hörnbyggnader.

  Och det här med Seger: hade någon, antingen Almqvist eller Asllani stigit upp på henne, som man bitvis gjorde i andra halvan av första halvlek, så skulle hon varit borta ur matchen helt. Något att anteckna i taktikblocket?

  Plus till Minde (en favoritpersonlighet i LFC). Oskarsson visade sig hålla klassen för toppmatcher – mycket positivt, bra värvning. Plus där också. Samt till Hurtig, som så när kom igenom, med löpningar (vid ett tillfälle felaktigt avvinkad för offside i slutet?) och med ett par nickförsök.

  • Martin says:

   Nej du Ingmar något brett engagemang från publiken är det sannerligen inte i Linköping i år, när laget behöver stöd som bäst efter det snöpliga 0-1 målet är det så när som på oss tappra få i klacken helt knäpptyst och man verkar inte ens orka klappa igång laget.

   Vad gäller Seger så ja med facit i hand kanske det hade varit bättre att byta in Lennartsson när Almqvist gått ut så man hade fått in en spelare som löper lika mycket och är mer av en grovjobbare. Björkegrens dilemma kan bli att det är lätt att vilja bygga laget för att få in alla skickliga spelare men att det då blir för mycket lirare och för lite blåställ på planen vilket inte håller när man möter något av de starkare lagen som man ju gjort de två senaste matcherna.

   Håller med om Oskarsson och Minde men Hurtig måste bli bättre på att behålla farten och ALLTID utmana när hon har läge. Visst blir det mer lättläst men då hon likt Blackstenius är så stor och stark är det svårt att stoppa henne med schyssta medel och det leder nästan alltid till som sämst hörna när hon går för det.

  • Ingmar says:

   Rättelse, det var visst Neto som tappade bollen där – hon kan också göra ett misstag under en säsong. Jag blandade ihop situationen med den där Asllani spelade fram till Mittags friläge.

   Hursomhelst, tempot är högt, misstag begås. Spelarna kämpar mad passion, springer mycket och försöker med kreativa lösningar. Vi vinner och förlorar som ett lag! Forza LFC!

 7. axel says:

  Matchen var lite stängd, de 2 lag spelade försiktig. En individuell misstag avgjorde vinnaren.
  Håller med bloggaren; Oskarsson var bäst i LFC och det finns enkel förklaring till det; hon spelade, utöver denna match då några minuter mot Piteå i det var allt, hon hade pigga ben till skillnad från några andra
  För LFC som klubb var möjligen viktigare att vinna den Danske banken kupen, där man besegrade kvalificerad motstånd, ett division 2 lag. För detta krävdes då köra på alla de nyckelspelare i 90 minuter….l o l
  Kanske lära sig någonting av JMJ, Rosengårds tränaren, som villade t ex en Martens i svenska cupen semifinal, för att man var medveten om 21- åringens fysiska begränsningar.
  Alternetivet då köra spelaren utifrån sk den ”sund/hage/” principen, nämligen proppa spelaren med ”painkiller” /Schelin/ för att sedan hoppas på det bästa..l o l

 8. T. says:

  En mindre djupsinnig sidokommentar till söndagens final: I den inofficiella matchen i matchen om vilket lag som ställde upp med flest utländska spelare startade Linköping med fem sådana, medan Rosengård svarade med hela åtta ”utrikiskor”, plus en kolerisk dansk tränare. FCR vann alltså även här! Vilket inte betyder att ”infödda” spelare hamnade helt i skymundan – Anna Oscarsson, född på Gotland, var bäst i Linköping och Rosengårds urskånska Lina Nilsson och Caroline Seger visade att de fortfarande har kvalitéer i spelet…