Rosengård vs. Ryazan


FC Rosengårds motståndare i UEFA Women’s Champions League blev ju de ryska mästarna Ryazan-VDV. Ett inte helt lätt motstånd men ändå ett lag som Rosengård ska klara av. Ryazan består nästan rakt igenom av ryska och ukrainska landslagsspelare och styrkeförhållandet kan nog ungefär jämföras med om Sverige skulle möta Ryssland. En förlust över två matcher är alltså inte särskilt sannolik. Man bör kunna få med sig ett ganska bra resultat i morgondagens bortamatch i Ryssland för att sedan avgöra på hemmaplan.

Rosengård åker till Ryssland med en så gott som skadefri trupp men Anita Asante tvingas stanna hemma p.g.a. visumstrul. Det gör att man inte har så många defensiva alternativ men det ska nog gå bra ändå.

Precis som FC Rosengård spelar man 4-3-3 som kanske snarare kommer likna 4-5-1 mot Rosengård då man sannolikt kommer tvingas backa hem. Precis som Rosengård har man också ett ganska bra passningsspel men är inte i närheten av att kunna utföra i samma tempo som sina svenska motståndare. Det är dock ett stabilt och ganska rutinerat lag med många rejäla spelare så det gäller för Rosengård att hålla tempot uppe för det är där man har det stora övertaget.

ryazan433I offensiven söker man allt som oftast Elena Danilova som under många år varit en av de främsta målskyttarna i ligan (Vann skytteligan överlägset förrs året). Hon har av någon anledning dock gång på gång ratats av landslaget. I år har hon inte alls sett lika het ut och inte heller varit i närheten av förra årets målsnitt. Någon annan riktigt vass målspruta finns inte i laget.

Olga Petrova som oftar spelar ytterback i landslaget har oftast en offensivare roll i klubblaget och är riktigt bra i sina bästa stunder men också ganska ojämn. Snabba Elena Terekhova kommer försöka komma till inläggs- och inspelslägen på andra kanten.

Innermittfältets spelmotor Valentina Savchenkova är duktig och rörlig precis som vänsterfotade ukrainskan Lydmila Pekur som oftast tar hand om lagets fasta situationer där laget nog ser sina främsta möjligheter. Bakom dem ska Anna Sinyutina städa upp.

I backlinjen finns ryska landslagskaptenen Ksenia Tsybutovich som ska hålla ihop en ganska välorganiserad men även aningen trög backlinje där Alevtina Utitskikh, Olga Eremeeva och rutinerade ukrainskan Alla Lishafai sannolikt också tar plats. Ytterligare en ukrainska, Veronika Shulga, vaktar troligtvis målet.