Sammanfattning av Algarve Cup


Sverige lämnar Algarve med två segrar, två förluster och en säck frågetecken.

Målvaktsfrågan?

Hedvig Lindahl fick spela två av fyra matcher och ses uppenbarligen fortfarande som förstemålvakt. Stabil mot Kina som dock inte skapade många chanser. Åter några tveksamma ingripanden vid ett par mål mot USA.

Sofia Lundgren fick chansen mot Tyskland, men tog den inte riktigt. Var inte riktigt på tårn vid målen och inte ens spelet med fötterna kändes hundra.

Öpnnar för Kristin Hammarström som förstemålvakt?  Nja, till skillnad mot de andra två fick hon inte möte något starkt motstånd. Stabilt spel, dock mot ett ganska blekt Island.

Spelsystemet? 

4-2-3-1 har testats i alla matcher och har stundtals när man kunnat dominera matchen, som mot Island, sett bra ut. När Sverige blivit nertryckt i försvar mot Tyskland t.ex. har det närmast blivit en 4-5-1 uppställning, men ändå har försvaret sett blekt ut. Tror dock inte detta har något med grunduppställningen att göra utan snarare att vi i dagsläget mött övermäktigt motstånd. Jag hoppas satsningen på 4-2-3-1 fortsätter.

Passningsspelet?

Sveriges största problem i dagsläget sitter i passningsspelet. Vi såg det redan mot de bättre lagen i VM förra sommaren. Sverige har svårt att sätta rätt adress på bollen i högt tempo. De många felpassen leder till att motståndarna alltför lätt vinner tillbaka bollen och de svenska anfallen blir alltför korta och för få spelare hinner följa med upp. Sverige hamnar tillslut i ett läge där vårt ända vapen är långa bollar på Lotta Schelin. Det är i detta läge vi ser problemet med spelsystemet, Lotta ligger ensam på topp istället för i en 4-4-2 uppställning där man åtminstone får två spelare att skicka bollen mot.

Därför viktigt att man låter yttrarna eller den offensiva mittfältaren ligga kvar i offensiv position och låta de defensiva mittfältarna ta större ansvar i defensiven. Men om inte passningsspelet och rörligheten blir bättre till OS spelar det ingen roll vilken uppställning vi har.

Fasta situationer?

Vi har sett det förut, om och om igen. Laget har tränat på det om och om igen. Men ändå, varje gång Sverige får hörnor mot sig eller frisparkar i närheten av straffområdet känns det oerhört osäkert. Tyvärr har även de offensiva situationerna sett ganska tama ut i den här turneringen. Här finns en hel del kvar att jobba på.

OS-truppen? 

18 spelare ska med. Till OS i Peking hade vi tre målvakter och 15 utespelare. De tre målvakterna kan nog räknas som klara till OS.

I försvaret får nog Charlotte Rohlin, Sara Thunebro, Annica Svensson ses som klara. Två spelare till av Linda Sembrant, Emma Berglund, Stina Segerström eller möjligtvis Sara Larsson och Lina Nilsson på hemmaplan. Lina Nilsson är nog borträknad, med tanke på att man i denna turnering testat andra mer all-round-spelare på ytterbacksplats. Synd kan jag tycka, en Ldb-högerkant med Nilsson-Sjögran kunde bli ett vasst vapen. Sembrant som även kan spela på mittfältet, och Berglund som testats på högerkanten kan ligga bra till.

På mittfältet är Nilla Fischer, Caroline Seger, Lisa Dahlkvist givna som central spelare. Therese Sjögran känns också given i truppen i någon av de offensiva rollerna, liksom Antonia Göransson som imponerat i Algarve. Sofia Jakobsson ligger nog också nära truppen och Almgren ligger som vanligt på gränsen men bör ha förstärkt sina chanser efter fint spel i den centrala offensiva mittfältsrollen som hon ser ut att pass utmärkt i. Marie Hammarström kan säkerligen också komma med med tanke på att hon kan spela på måga positioner. Göransson, Jakobsson och Almgren är dessutom alla tänkbara alternativ i anfallet vid en 4-4-2 uppställning. På hemmaplan finns Lollo Fors och Kosovare Asllani som kan spela sig in i truppen om de spelar bra under våren.

I anfallet är självklart Lotta Schelin given. Troligtvis kommer Jessica Landström med som reserv. Edlund har inte fått mycket speltid i Algarve och verkar längre från truppen.

Följande skulle alltså kunna vara en tänkbar trupp:

Mål: Lindahl, Lundgren, Hammarström

Försvar: Svensson, Thunebro, Rohlin, Sembrant, Berglund

Mittfält: Seger, Fischer, Dahlkvist, Sjögran, Göransson, Jakobsson, Almgren, Hammarström

Anfall: Schelin, Landström