Säsongssummering: Finland 2013


naisten_liiga_2013Finska Naisten Liiga avslutades igår och därmed också hela den finska klubbsäsongen. Åland United säkrade ju seriesegern redan för ett par veckor sedan och spelade igår 1-1 i sista matchen mot tvåan PK-35. Det var ÅUs andra ligaseger, den tidigare kom 2009. Man var nära även förra året men förloade då de viktiga toppmatcherna. I år tog man kommandot från start i ligan och släppte sedan aldrig greppet.

FC Honka var också som vanligt med i toppen medans mesta mästarna HJK, som tappade en rad nyckelspelare, var långt  efter i år men ändå gjorde det bra genom att ta en fjärdeplats. De sex främsta lagen gick i år till en mästerskapsserie där det spelade ytterligare fem matcher. Övriga fyra lag gick till en nedflyttningsserie om sex matcher.

Årets nykomling, GBK, tvingas åter lämna högsta serien. Ända in på målsnöret hade man möjlighet att fixa nytt kontrakt men man lyckades endast få 0-0 i den helt avgörande bottenmatchen mot NiceFutis i den sista omgången. Merilappi United från nordfinska Kemi ersätter GBK i högsta ligan.

Skytteligan
18 mål – Cynthia Uwak (ÅU)
17 – Vera Saastamonen (HJK)
15 – Monica Dolinsky (ÅU)
14 – Tiina Saario (ÅU), Sanna Ylianttila (ONS)
13 – Henni Malinen (Honka), Hanne Ojanperä (PK-35)
12 – Heidi Kivelä (PK-35), Juliette Kemppi (ÅU)

Se 12 av mästarlagets vackraste mål från säsongen: