Säsongssummering: Island 2013


pepsideild2013Den isländska ligasäsongen tog slut förra veckan med Stjarnan som överlägsna segrare av Pepsi-deild kvenna. Laget var bäst på alla sätt den här säsongen och tappade inte en enda poäng i ligan. Redan förra året var man ganska dominanta spelmässigt men lyckades då inte vinna toppmatcherna. Med toppspelare i alla lagdelar var det i år inget snack om saken.

Edda Garðarsdóttir återvände tillsammans med Ólina Viðarsdóttir till serietvåan Valur under sommaren efter missnöje med satsningen i Chelsea. Nu har Edda Garðarsdóttir, som inte lyckades komma med i EM-truppen, beslutat sig för att lägga skorna på hyllan p.g.a. efterhängsna skadekänningar.

Årets besvikelse var fjolårsmästarna Þór/KA som hade en miserabel inledning på säsongen med stora skadebekymmerspelare i tveksam form. Laget började dock hitta spelet mot slutet av säsongen vilket kommer behövas när laget nu går in i Champions League. Där ställs man nämligen mot ryska Zorkiy som ju förra året slog ut Stjarnan ur turneringen.

Breiðablik såg länge ut att kunna utmana Stjarnan om titeln men hade en totalt misslyckad höst och rasade i tabellen. Man lyckades dock åtminstone vinna isländska cupen.

ÍBV satsade som vanligt på utländska spelare. Man lyckades väl inte riktigt bra med de nyförvärven i år men flera av lagets isländskor höjde sig istället och är nog ganska nöjda med en tredjeplats med den tunna truppen. Lagets tränare vill se att ligan uttökas till tolv lag,men det känns inte riktigt som rätt väg att gå även om lag som Selfoss och FH närmat sig topplagen rent spelmässigt.

Klart sämst i årets serie var Þróttur som åker ner i dvision 1. Det gör också HK/Víkingur med minsta möjliga marginal då man hade sämre målskillnad än Afturelding. Comeback i högsta serien nästa säsong gör Fylkir, som oväntat åkte ur förra året. Även Akranes-laget ÍA tar steget upp efter att ha besegrat KR i play-off. Satsningen höll inte för KR, som hämtade in flera utländska spelare och ett par ex-landslagsspelare i hopp om en snabb comeback i högsta serien.

Skytteligan
Harpa Þorsteinsdóttir har visat storform hela säsongen och har avgjort många matcher för mästarna i år. Det gav en överlägsen skyttaligaseger med ett målsnitt på drygt 1,5 mål per match och en numera given plats i landslaget.
28 mål – Harpa Þorsteinsdóttir (Stjarnan)
17 – Elín Metta Jensen (Valur)
16 – Danka Podovac (Stjarnan)
13 – Shaneka Gordon (ÍBV)
12 – Ashlee Hincks (FH)
11 – Bryndís Jóhannesdóttir (ÍBV), Guðmunda Brynja Óladóttir (Selfoss)