Schweiz – Tyskland 1-3


Två europeiska VM-nationer drabbade i dag samman när Schweiz och Tyskland spelade sina matcher inför VM.

Ana Maria Crnogorcevic gav Schweiz ledningen med 1-0 (2′) efter matchens första hörna. Hörnan slogs kort till Martina Moser som med ett snyggt nummer i straffområdet fick in bollen framför mål. Pigg start av Schweiz som med sin höga press gjorde det svårt för tyskorna.

Tyskland åt sig dock (förstås) in i matchen och med tryggt passningsspel började man spela sig ur pressen och dominera allt mer. Den tyska bredden, tyngden och fysiken visade sig i andra halvlek och när lagen gjorde en rad byten var det bortsett från enstaka schweiziska kontringar nästan bara Tyskland i matchen.

Simone Laudehr satte 1-1 (58′).  Spelgeniet Dzsenifer Marozsán hölls utanför startelvan, enligt kommentatorerna för att Silvia Neid inte varit nöjd med hennes träningar. Hon kom in i halvtid och visade att hon definitivt ska vara med i startelvan och satte både 1-2 (64′) och 1-3 (75′).

Schweiz fortsätter att visa att man kan slå samtliga lag när man har alla sina toppspelare tillgängliga och man kan bli en verklig outsider i VM. Frågan är bara om man orkar att spela med samma fina press under en hel turnering, särskilt om man ställs mot passningsskickliga lag. Mot Sverige orkade man en hel match, mot Tyskland egentligen bara en halvlek.

schweizVärt att notera I Schweiz startelva är att Potsdams mittfältare Lia Wälti kan få göra en Fischer-resa och flyttas ner som mittback. Säkert ett smart drag för en klok spelare som Wälti kommer säkert växa och bli mycket viktig i det som annars känns som den svagaste lagdelen.

I halvtid bytte hon plats med Vanessa Bernauer så här testar man helt klart olika mittbacksalternativ. Känslan är väl att Wälti var klart tryggare på positionen. In kom också välväxta 17-åriga mittfältstalangen Cinzia Zehnder men Tyskland var en lite väl tuff uppgift för henne.

Målvaktspositionen har varit ett stort frågetecken men givna ettan Gaëlle Thalmann hann tillbaka från den korsbandsskada hon drabbades av i november. Det betyder mycket för hela lagets försvarsspel och hon var bra trots tre insläppta.

Endast en spelare i startelvan, Fabienne Humm, spelar i Schweiz, de flesta av övriga spelar i europeiska toppklubbar. Ramona Bachmann bjöd på en hel del fina nummer och såg till att Schweiz kunde hålla i bollen lite längre stunder men slarvade också en del i passningsspel. Bäst i hemma laget unga, och alltid otroligt stabila, högerbacken Noelle Maritz innan hon fick utgå med en ansiktsskada.

tysklandI den tyska startelvan var Saskia Bartusiak tillbaka i backlinjen efter sin långa skadefrånvaro och hon kommer säkerligen åter bli det givna alternativet bredvid Annike Krahn. Annike Krahn som för övrigt beslutat sig för att lämna PSG men ännu inte avslöjat var hon spelar nästa säsong.

In i andra halvlek kom bl.a. Lena Lotzen som ju missade större delen av säsongen p.g.a korsbandsskada men som ju var lysande i EM 2013.

Melanie Leupolz känns helt klart som förstavalet centralt tillsammans med Lena GoeßlingNadine Keßlers frånvaro. Ingen dålig ersättare med tanke på den fantastiska säsong hon haft med Bayern München och hon blev ju också nyligen framröstad till säsongens bästa spelare på förbundets hemsida.