Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Seger behåller kaptensbindeln

Diverse nyheter börjar sippra ut från Kroatien där landslaget har varit samlat i två dagr.

Caroline Seger kommer att vara lagkapten för landslaget även framöver, det skriver svenskfotboll.se idag. . Hon har ju den senaste tiden delat på det ansvaret med Lotta Schelin.

I en TT-intervju (i bl.a. Aftonbladet) så beskriver hon också den första tiden med  Peter Gerhardsson och bekräftar att hon kommer ha en roll som defensiv mittfältare i laget. Det känns klokt och rätt.

På förbundets hemsida finns också en intervju med Gerhardsson om de två första dagarna med laget.

Gerhardsson och Fischer till SR efter första träningen i Kroatien:

Och en intervju i Aftonbladet efteråt om bl.a. trupputtagningen

18var till Seger behåller kaptensbindeln

 1. Hans says:

  Var ligger Kroatien på världsrankingen ?

 2. The Guardian says:

  Seger har visat sig att inte hålla på internationell nivå i mästerskap. Tror inte det kommer att bli bättre till 2019 (det vore ett mirakel). Dessutom måste Sverige spela in nya spelare, på olika positioner, likväl som i ansvariga roller. Glappet blir kvar nu och nationen lär tappa än mer relativt andra landslag. På samma sätt blir ”strukturen” kvar. Känns inte så lyckat.

  Frågan är om jag inte håller på Norge nu. Eller Danmark, rent av.

  • The Guardian says:

   Tillägg:

   Notera även att att Seger som defensiv mittfältare varit orsak till/inblandad i de fyra senaste baklängesmålen för Rosengård i Damallsvenskan. Samt missad straff, försvunnit ur matchbilden (i andra halvlek) och annat smått o gott.

   Jag ska därför påminna alla om när samma misstag kommer att upprepas i nästa stora mästerskap – om det blir något.

   • K says:

    vem vill The Guardian se som defensiv mittfältare?

    • The Guardian says:

     Allt beror på hur man vill spela och hur man vill ställa upp. Ett förslag är 3-5-2, som är ett sätt att få med alla spetsegenskaper i startelvan:

     Sembrandt, Fischer, Eriksson – Samuelsson, Asllani, Rolfö, Almqvist, Andersson – Banusic, Blackstenius.     För mig är det bara Fischer, Samuelsson, Andersson, Rolfö, Blackstenius som är givna här, jag skulle byggt laget kring dem, fram och över 2019. Banusic kan bli en av dem. Fischer (som är en sympatisk spelare/person) eller Samuelsson (som har hjärta och rutin) kan bli kapten. Asllani kan bli kapten om hon ska vara spelförande på mittfältet. För övrigt behöver man se mer än vad jag gjort, det finns en del spelare i Eskilstuna t.ex. Det finns flera möjligheter till omskolningar, speciellt till defensiva roller och till mittfältet.      Seger tar inte plats i min startelva (hon är inte med i truppen eftersom jag vill se förnyelse). Asllani kan spela på defensivt mittfält, åtminstone under kvalet. Tillsammans med exempelvis Almqvist. Rolfö blir offensiv mittfältare.

     En utveckling av svensk fotboll kräver en nystart nu, du måste som ansvarig börja spela in (ge förtroende åt)l nya spelare. Nu, är tillfället. Att ge kaptensuppdraget till Seger är att sända helt fel signaler (till hela fotbollssverige).

  • The Guardian says:

   En kapten är också oftast ansiktet utåt och talesperson. Det är inte heller lyckat; Sverige kommer att förmedla ett intryck av något lite lätt ålderstiget. Det kommer att skicka signaler. Främst inom landet, till yngre: ”gör er inget besvär, det spelar ingen roll, kaptenen (och strukturen) förblir densamma, trots bara halvbra/mediokra/dåliga prestationer”.    Det här är ingen nystart.

   

Jag tror Domanski-Lyfors ligger bakom detta…

   • The Observer says:

    Jag är ingen anhängare av Domanski-Lyfors och tycker att en hel del av den kritik som riktats mot Sundhage också eller i stället borde kommit henne till del, men att MDL skulle ”ligga bakom” låter väl konspiratoriskt. Skulle Gerhardsson ”tagit order” från henne om vem som ska vara kapten? Det skulle han i så fall accepterat? Har vi fått en marionett till ny förbundskapten?

    Jag tror att MDL är helt nöjd med att slippa kladda ner sig med enskildheter i landslaget. Hon är nog nöjd med att representera landslaget från en mer upphöjd position i samband med mästerskap och liknande finare tillställningar. Dessutom har hon ju faktiskt betydligt viktigare saker att syssla med, exempelvis att ta ut ny kompassriktning för utveckling av svensk damfotboll och hur de olika landslagen ska utbildas och kugga i varandra för att spelarna i framtiden ska ha mer fart och teknik. Att jag sedan tvivlar att hon är rätt person för detta och om hon själv tycker det är hennes sak är två helt andra frågor.

  • Thomas says:

   Håller med, Sverige kan säkert komma till VM 2019 men väl där kan man inte ha en 2 år äldre Seger som central spelare. Det går redan idag alldeles för sakta, fladdriga passningar och mer och mer förlorade närkamper. Möjligen kan det gå med en olympiskt parkerad buss, men det är då enda chansen.

   Dessutom tar hon på sig för stor kostym, skriker till sig bollar och sen trampas det på bollen och ingenting konstruktivt händer.

   Trots petning i frankrike, väldigt svagt EM och straffdebakel i allsvenskan ser förbundskaptenen tydligen något där fortfarande, oklart vad.

 3. Hans says:

  Hmm glömmer man kan googla. Kroatien ligger på 53 plats enligt fifas hemsida. Det skall väl inte vara någon match för Sverige då ?
  Mitt lag Hilda C– Jonna, Sembrant, Nilla, Jessica. – mittfält hoppar över – Banusec, Blackstenius

  • The Observer says:

   Just det – ibland glömmer man. I enstaka matcher kan rankingen ha mindre betydelse än man tror. Det har Sverige visat vid upprepade tillfällen.

 4. The Observer says:

  Att Seger inte står högt i kurs hos vissa som kommenterar på bloggarna är tydligt. Jag tror att val av kapten görs utifrån flera kriterier, exempelvis: rutin, internationell erfarenhet, vana vid landslaget och allt runt omkring, hantering av media, att i de flesta fall vara en startspelare och kanske också vad övriga spelare tycker. Ser man det på det sättet blir valet av Seger inte så konstigt.

  Hon har allt det där. Dessutom finns det kanske inte så många andra att välja på om man ser till ålder som ett huvudargument. När det gäller Segers framtida prestationer som defensiv mittfältare i landslaget, så kanske de inte ska dömas ut på förhand, även om prestationerna i Rosengård under några matcher kunde varit bättre. Vad skulle han ha sagt till Seger som tidigare en av två kaptener? Du är för kass i Rosengård och för gnällig på och utanför planen? Vad skulle det då säga om hans uttagning av henne?

  Gerhardsson verkar inte vara den sentimentala typen och att Seger nu är kapten innebär inte med självklarhet att hon är det i VM 2019. Visst finns det några andra att välja, men med de kriterier jag föreslog ovan landar man troligen ändå hos några av ”de äldre” . Sembrant kanske vore en lämplig kompromisskandidat, men vill hon och är hon lämplig? Asllani? Bland de yngre spelarna finns kanske också några kandidater på sikt och där är Magdalena Eriksson den kanske tydligaste, men här kan man sätta frågetecken kring internationell erfarenhet (klubblag) och relativt given plats i startelvan. Jag tror att Gerhardsson med ett till vissa delar nytt landslag (inklusive honom själv och assisterande) att trimma ihop vill ha några saker som mer fasta hållpunkter till att börja med. Då blir Seger en rätt rimlig kapten.

 5. Jon says:

  Vad tror ni om Gerdhardsson chockar med denna offensiva uppställning mot Kroatien med dessa byten? 😉

  Hurtig, Banušić (Larsson 75), Blackstenius.
  Asllani, Rolfö, Almqvist (Kaneryd 46).
  J Andersson, Sembrant, Fischer, Samuelsson.
  Lindahl (Mušović 46).

  • The Observer says:

   Det vore onekligen kul att se!

  • spelare12 says:

   Jag hoppas han chockar lite och det skulle säkert gå utmärkt mot Kroatien men misstänker att Gerhardsson vill spela ihop en startelva också inför Danmarksmatchen med kanske lite mer defensiv styrka centralt. Jag hade inte känt mig trygg med det centrala mittfältet mot starkt motstånd.

 6. Anonym says:

  En fråga som är off-topic men ändock intressant; har du någon aning om hur det ser ut kring idrottsutövande för transpersoner? Då tänker jag såklart på fotboll. Försökte leta reda på om det stod någonstans på Svffs hemsida men kunde inte hitta något. Har du någon aning?

 7. spelare12 says:

  Jag har tyvärr ingen kunskap i ämnet. Kanske någon annan som kan hjälpa till?

  Finns några länkar på Riksidrottsförbundet som kanske kan vara av intresse:
  http://www.rf.se/mangfald/Sexuelllaggningochkonsidentitet

 8. K says:

  Oxå off-topic men läser idag matchrapporten F19-landslaget o ser att man är nöjda med att skapa 4-5 chanser under en match mot Norge. Så stora krav ställs alltså på offensiven i våra unga landslag….

 9. Martin says:

  Jag hade personligen hellre sett Fischer som lagkapten men hon kanske inte vill. Anledningen är den gnällighet Seger visat prov på i så väl Damallsvenskan som under EM i Holland. Fischer är en spelare som verkligen LEDER sin lagdel på ett föredömligt sätt och jag tror hon skulle ha större chans att vinna gehör hos domaren då hon inte går och gnäller på småsaker vilket gör att jag tror de skulle lyssna mer när det verkligen gäller något viktigt.

  Om jag ska göra som en del ovanför och slänga in en startelva så skulle den se ut så här (4-1-3-2):

  Lindahl – Samuelsson, Fischer, Sembrant, Andersson – Seger – Rolfö, Asllani, Hurtig – Blackstenius, Banusic.