Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season: 11:a kap i norr

Från förra årets upplaga av denna sort, ”11:a heta i Norden”, så blev anfallaren Harpa Þorsteinsdóttir (Stjarnan) kvar på Island och har haft en lite svagare säsong. Marija Banušic (Kristianstad) hamnade i Chelsea och fick nöta bänk. Marta (FC Rosengård) blev kvar i Rosengård och Guro Reiten (Trondheims-Ørn) kvar i Trondheim. Dagný Brynjarsdóttir (Selfoss) gjorde ett kort gästspel i Bayern München kom tillbaka till Island men drar nu till amerikanska Portland Thorns.

Sofie Junge Pedersen (Fortuna Hjørring) blev kvar i Fortuna fram till sommaren men hamnade sedan i Rosengård. Lisa Dahlkvist (Avaldsnes) drog till PSG via Örebro. Emma Berglund (Umeå IK) hamnade i Rosengård, Faith Ikidi (Piteå) blev kvar i Piteå och Simone Boye Sørensen (Brøndby) stannade i  Brøndby. Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF) valde Chelsea.

11kap2015För att få med en favorit från Ryssland så utvidgar jag Norden i år.Här är 11:a namn som borde vara heta under årets Silly Season.

Sofia Lundgren (Hammarby) vill förstås fortsätta spela på högsta nivå. Märkligt nog känns det som att det finns ganska få damallsvenska alternativ för Lundgren trots hennes meriter och kvalitet. Helt enkelt bra målvakter i de flesta lag just nu. Senaste ryktena säger Eskilstuna United. Bland målvakter utan kontrakt kan även isländska landslagsmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir (LSK Kvinner), med förflutet i bl.a. Djurgården, nämnas.

Nathalie Björn (AIK) är en av Sveriges vassaste försvarstalanger på länge. Hon borde vara ett hett namn för många lag. En flytt till exempelvis Umeå IK hade kanske inte hade varit helt fel för hennes utveckling.

Precis som förra året är övriga backar i 11:an Faith Ikidi (Piteå IF) och Simone Boye Sørensen (Brøndby). Ska Piteå lyckas behålla damallsvenskans bästa back ytterligare ett år. Intresse finns säkerligen även i utlandet. Borde också vare en drömvärvning för exempelvis Göteborg om man vill bli ett topplag igen. Danska Simone Boye Sørensen tycker jag fortsatt är en av Nordens bästa mittbackar och vid 23 års ålder har hon många bra år framför sig. Sommarvärvning för någon klubb där det läckt i försvaret under våren kanske.

Det är nog inte så lätt för svenska klubbar att locka till sig spelare från de noprska topplagen men det finns en hel del intressanta namn i övriga lag. Om 30-åriga Gry Tofte Ims (Klepp IL) någonsin ska lämna Klepp så är det kanske nu. Ett namn för svenska topplag, tänker kanske främst på Eskilstuna United och Kopparbergs/Göteborg FC. Norsk tvåvägsspelare av riktigt hög klass.

Guro Reiten (Trondheims-Ørn) har kanske inte känts riktigt lika het i år som förra året, men absolut en spelare med hög potential och bara 21 år gammal. Högerbackar är det kanske mindre sug efter, för det finns ganska gott om skickliga svenska spelare på den positionen. Annars känns norska Ingrid Ryland (Liverpool) som ett riktigt kap på den positionen när hon nu lämnar England.

Svårare då att få tag på vassa vänsterfötter. Fysiska isländskan Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir (Älta IF) har en riktigt bra och söker utmaningar högre upp i seriesystemet. Vem vågar testa henne på damallsvensk nivå?

Det vore förstås tjänstefel för Djurgården att inte försöka locka till sig Katrin Schmidt (Hammarby) och det försöker man säkert också. Om Schmidt fortsatt vill vara kvar i Stockholms-området så är väl Eskilstuna United det andra alternativet och förhandling ska pågå där.

En av Sveriges hetaste anfallstalanger på senare år, Marija Banušić (Chelsea), kan förhoppningsvis vara på väg tillbaka till Sverige när det nu inte blev nytt kontrakt i England. Borde vara ett intressant namn egentligen för alla klubbar i Damallsvenskan. Kanske ny striker i Djurgården? Eller varför inte anfallsparet Hammarlund-Banušić i Göteborg. Får ibland lite kritik för arbetskapaciteten så Eskilstuna United med intensiva Schough och Larsson som läromästare på den punkten kanske skulle passa bra. Vi får väl se…

Till sist kamerunska anfallaren Gabrielle Onguene (Rossiyanka). Hon imponerade stort på mig i VM i somras med snabbhet och teknik. Hon flyttade efter VM till ryska Rossiyanka och har under hösten haft stor del i att laget avancerat upp till toppen. Ingen aning om hur hennes kontraktssituation ser ut. Elfenbenskustens Josée Nahi (Zvezda) är en annan intressant afrikansk anfallare i Ryssland. Lite mer kraftfull Enganamouit-typ över henne.

8var till Silly Season: 11:a kap i norr

 1. Anonym says:

  Hedvig och Banusic spelar väl i Cheelsea?

 2. Anonym says:

  Med tanke på vad som hänt I Eskilstuna så är det ju naturligt om de diskuterar med Schmidt

 3. Svenneberka says:

  Några korta igen:
  Har aldrig förstått hajpen kring Banusic. Sundhage tog ut henne för att hon ”kunde skjuta hårt med båda fötterna” Men fotboll och lagspel är så mycket mer. Man måste framför allt orka springa i 93 minuter.
  Björn är absolut lovande men har fortfarande stora brister – framför allt fysiska. Och det skiljer oerhört mycket mellan F19 och en plats i ett allsvenskt lag. Det är väl bara Blackstenius och de Jongh som tagit ordinarie plats. Samtidigt ger det damallsvenskan väldigt högt betyg.
  Ikidi blir nog kvar i Piteå. Viktigast och bäst i damallsvenskan.
  Schmidt platsar i de flesta lag som central mittfältare. Men jobbigt att byta klubb varje år…
  Lundgren är inte het på marknaden. Säger mer om att det finns många bra målvakter i damallsvenskan än om Lundgrens kapacitet.
  Gunnarsdottir, Labbé, Hammarström (comeback) är några fler som troligen inte får plats.

  • spelare12 says:

   Jag förstår att Sundhage hoppas på Banusic. Jag tycker hon har bättre tillslag än någon annan svensk spelare just nu. Kombinerat med den tekniken så kan det bli bra. Fysiken känns som en lättare egenskap att jobba upp bara hon hamnar i rätt klubbmiljö.

   Jag skulle gärna se Björn på en ytterbacksposition i Damallsvenskan även nästa år. Tycker hon gjorde det väldigt bra i AIK och har även offensiva egenskaper som känns intressanta.

 4. coach says:

  Förstår inte hypen kring Björn, spelade ju i den sämsta backlinjen förra året, dålig i markeringsspel och dåligt huvudspel, långt kvar till en stabil back i allsvenskan,å andra sidan är hon bara 18 år, och kommer ha nytta av ett år i elitettan där hon förmodligen får spela mer fotboll rättvänd.

 5. coach says:

  Banusic problem sitter nog mer i skallen,den här typen av spelare brukar inte gå hela vägen då dom i unga år blivit utmålade som supertalanger, men känner sig missförstådda då det börjar komma motstånd, då har Blackstenius en större chans att lyckas bättre trots att hon är en sämre spelare än Banusic, bättre skalle helt enkelt.

 6. coach says:

  Och jag tror ingenting på Djurgårdens satsning i år , tränarvalet är nog inte så lyckat ,förstår inte varför man överhuvudtaget byter tränare, inte så många tränare från förbundet som har lyckats i allsvenskan, fattar inte varför 3 stora klubbar i allt inte kan satsa tillräckligt mycket pengar för att bli stabima toppklubbar i allsvenskan, det kostar ju en tjugondel av herrbudgeten och genererar en massa reklam