Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season: 11:a kap i norr

Från förra årets upplaga av denna sort, ”11:a heta i Norden”, så blev anfallaren Harpa Þorsteinsdóttir (Stjarnan) kvar på Island och har haft en lite svagare säsong. Marija Banušic (Kristianstad) hamnade i Chelsea och fick nöta bänk. Marta (FC Rosengård) blev kvar i Rosengård och Guro Reiten (Trondheims-Ørn) kvar i Trondheim. Dagný Brynjarsdóttir (Selfoss) gjorde ett kort gästspel i Bayern München kom tillbaka till Island men drar nu till amerikanska Portland Thorns.

Sofie Junge Pedersen (Fortuna Hjørring) blev kvar i Fortuna fram till sommaren men hamnade sedan i Rosengård. Lisa Dahlkvist (Avaldsnes) drog till PSG via Örebro. Emma Berglund (Umeå IK) hamnade i Rosengård, Faith Ikidi (Piteå) blev kvar i Piteå och Simone Boye Sørensen (Brøndby) stannade i  Brøndby. Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF) valde Chelsea.

11kap2015För att få med en favorit från Ryssland så utvidgar jag Norden i år.Här är 11:a namn som borde vara heta under årets Silly Season.

Sofia Lundgren (Hammarby) vill förstås fortsätta spela på högsta nivå. Märkligt nog känns det som att det finns ganska få damallsvenska alternativ för Lundgren trots hennes meriter och kvalitet. Helt enkelt bra målvakter i de flesta lag just nu. Senaste ryktena säger Eskilstuna United. Bland målvakter utan kontrakt kan även isländska landslagsmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir (LSK Kvinner), med förflutet i bl.a. Djurgården, nämnas.

Nathalie Björn (AIK) är en av Sveriges vassaste försvarstalanger på länge. Hon borde vara ett hett namn för många lag. En flytt till exempelvis Umeå IK hade kanske inte hade varit helt fel för hennes utveckling.

Precis som förra året är övriga backar i 11:an Faith Ikidi (Piteå IF) och Simone Boye Sørensen (Brøndby). Ska Piteå lyckas behålla damallsvenskans bästa back ytterligare ett år. Intresse finns säkerligen även i utlandet. Borde också vare en drömvärvning för exempelvis Göteborg om man vill bli ett topplag igen. Danska Simone Boye Sørensen tycker jag fortsatt är en av Nordens bästa mittbackar och vid 23 års ålder har hon många bra år framför sig. Sommarvärvning för någon klubb där det läckt i försvaret under våren kanske.

Det är nog inte så lätt för svenska klubbar att locka till sig spelare från de noprska topplagen men det finns en hel del intressanta namn i övriga lag. Om 30-åriga Gry Tofte Ims (Klepp IL) någonsin ska lämna Klepp så är det kanske nu. Ett namn för svenska topplag, tänker kanske främst på Eskilstuna United och Kopparbergs/Göteborg FC. Norsk tvåvägsspelare av riktigt hög klass.

Guro Reiten (Trondheims-Ørn) har kanske inte känts riktigt lika het i år som förra året, men absolut en spelare med hög potential och bara 21 år gammal. Högerbackar är det kanske mindre sug efter, för det finns ganska gott om skickliga svenska spelare på den positionen. Annars känns norska Ingrid Ryland (Liverpool) som ett riktigt kap på den positionen när hon nu lämnar England.

Svårare då att få tag på vassa vänsterfötter. Fysiska isländskan Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir (Älta IF) har en riktigt bra och söker utmaningar högre upp i seriesystemet. Vem vågar testa henne på damallsvensk nivå?

Det vore förstås tjänstefel för Djurgården att inte försöka locka till sig Katrin Schmidt (Hammarby) och det försöker man säkert också. Om Schmidt fortsatt vill vara kvar i Stockholms-området så är väl Eskilstuna United det andra alternativet och förhandling ska pågå där.

En av Sveriges hetaste anfallstalanger på senare år, Marija Banušić (Chelsea), kan förhoppningsvis vara på väg tillbaka till Sverige när det nu inte blev nytt kontrakt i England. Borde vara ett intressant namn egentligen för alla klubbar i Damallsvenskan. Kanske ny striker i Djurgården? Eller varför inte anfallsparet Hammarlund-Banušić i Göteborg. Får ibland lite kritik för arbetskapaciteten så Eskilstuna United med intensiva Schough och Larsson som läromästare på den punkten kanske skulle passa bra. Vi får väl se…

Till sist kamerunska anfallaren Gabrielle Onguene (Rossiyanka). Hon imponerade stort på mig i VM i somras med snabbhet och teknik. Hon flyttade efter VM till ryska Rossiyanka och har under hösten haft stor del i att laget avancerat upp till toppen. Ingen aning om hur hennes kontraktssituation ser ut. Elfenbenskustens Josée Nahi (Zvezda) är en annan intressant afrikansk anfallare i Ryssland. Lite mer kraftfull Enganamouit-typ över henne.

8var till Silly Season: 11:a kap i norr