Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season 2017/18

Eftersom Silly Season börjar dra igång på allvar är det läge att dra igång Silly Season-sidan på allvar. En ny påbörjad sida för damallsvenskans Silly Season 2017/18 finns nu i menyn högst upp. Hjälp gärna till att fylla i luckor och rätta felaktigheter.

Som vanligt står ett stort antal spelare med utgående kontrakt vi den här tiden på året och eftersom så många lag har varit indragna i bottenstriden så är det nog ovanligt många lag och spelare som också har väntat med att skriva nya kontrakt.

En del toppspelare står redan under kontrakt även hos bottenlagen. Tabitha Chawinga följer dock förstås inte med Kvarnsveden  ner i Elitettan och blir förstås svår att behålla även om man klarar sig kvar. Svårt att se också att Elizabeth Addo vill spela i Elitettan. Det samma gäller ju exempelvis Elin Rubensson om Göteborg skulle åka ur.

Några lag har dock kommit en bit med truppen för 2018. Båda topplagen Linköping och FC Rosengård har en bra stomme spelare under kontrakt även om båda lagen åter ser ut att tappa en del nyckelspelare. Exempelvis lämnart ju alltså paret McLeod Rosengård, vilket blivit diskuterat i föregående inlägg det senaste dygnet och rubrikerna tog nyfart med Ella Masars Instagram-inlägg som Sydsvenskan uppmärksammat idag.

En hel del rykten florerar också hos mästarna Linköping. Det är nyckelspealrna Kristine Minde, Claudia Neto och Jonna Andersson som ryktas vara på väg bort. Kanske de tre spelare i truppen som vore allra svårast att ersätta dessutom.

Samtidigt skriver NSD att LFC är intresserade av att värva Piteås landslagsmålvakt Hilda Carlén. Tungt avbräck vore ju det för Piteås stabila defensiv förstås där även viktiga Faith Ikidi har ett utgående kontrakt. Har man råd att behålla henne? Enligt PT’s bloggare Per Sandberg uppvaktas även June Pedersen av topplagen.

En del nyckelspelare finns under kontrakt hos bl.a. Djurgården, Kristianstad och Eskilstuna United. I United väntar nog många spelare på att se vem som blir ny tränare.  Även nykomlingen Växjö DFF har säkrat flera av sina nyckelspelare.

Det blir spännande att se vad klubbarna väljer för strategier i vinter för att bygga sina nya trupper för 2018 och vilka som till slut bli de stora vinnarna och förlorarna. Konkurrensen ökar ju helt klart omd e svenska talangerna nu när det blir allt svårare att locka till sig de utländska toppspelarna. Jag hoppas ändå att man även lyckas hitta och locka till sig en del stora talanger utifrån för de stora klubbarna nere på kontinenten.

10var till Silly Season 2017/18

 1. Ulf says:

  Hilda Carlén som återvändare till Linköping? Högst besynnerligt – vilken målvakt ska hon i så fall ersätta? Cajsa Andersson eller Matilda Haglund? Tvivlar starkt på att den mycket ambitiösa Carlén skulle nöja sig med att vara reservmålvakt bakom Andersson. För övrigt talar en hel del för att PIF-målvakten är starkaste kandidaten till att ta över landslagsrollen efter Hedvig Lindahl.

  Kul ändå när ”sillyryktena”, hur vilda de än är, börjar surra i luften!

 2. The Observer says:

  Man kan nog säga att Rosengård kickstartade silly-ryktena redan när Majgaard slutade. Ryktet om att Musovic skulle lämna var kanske bara en ”platsannons” från hennes sida och med tydlig adresslapp till Rosengård att de måste bestämma sig vem de vill satsa på som förstamålvakt. De visade vartåt det lutade när Musovic fick börja stå igen. Att Masar fått kontraktserbjudande, men inte McLeod, visar närmast att Rosengård kalkylerat med att Masar skulle lämna också. Samtidigt har Masar och Riley varit de genomgående bästa spelarna i FCR under säsongen.

  Carlén till Linköping? Ja, möjligen om Cajsa Andersson väljer att satsa på civila karriären som nybliven master/ingenjör och/eller möjligen om Haglund återvänder till Lidköping som nu gått upp i Elitettan.

  Visst ska det bli spännande att se hur olika klubbar hanterar rekryteringar och om det går att skönja något strategi bakom. De senaste åren har väl två varianter varit hyggligt tydliga: Rosengårds satsning på ”namn” och äldre etablerade/meriterade spelare respektive Linköpings satsning på yngre, främst nordiska, talanger. Den resan påbörjades 2013 med tränare Sjögren. Sportchef Sjögran i Rosengård sa att de fått många förfrågningar från tränare och att de är en populär klubb. För något halvår sedan förstod hon inte varför yngre talanger inte valde Rosengård. Får se nu om de fått kläm på det. Vill och vågar de satsa på flera regionala talanger?

  Undrar vem som hinner först till Guro Reiten i norska LSK? Kommer Damallsvenskan även fortsättningsvis att vara ”farmarliga” till de största klubbarna i Tyskland, Frankrike och England. Har klubbarna i DA lärt sig skriva kontrakt som kostar om de bryts?

 3. Ulf says:

  Och som inte Piteå IF – med de flesta spelarna på oförnyade eller utgående kontrakt och Lotta Öqvist på väg till USA – har nog med bekymmer, så är DA-konkurrenterna ute och ”smyger” efter andra stjärnor. Enligt norrbottniska medier är det inte bara Hilda Carlén som är intressant för Kim Björkegrens LFC. Klubben sägs också fiska efter Pite-veteranen June Pedersen, en backklippa som nog skulle kunna fylla en bortflugen Jonna Anderssons plats och till viss del även Jonnas skor.

 4. Henrik S. says:

  Tankar om SVT uppgifterna att Pia Sundhage ska ta över ett av flicklandslagen?

 5. Anonym says:

  Ja det är väl precis som vanligt..
  SVFF ett stort skämt när det kommer till nytänkande!

 6. Hans says:

  Konstigt att Hilda C skulle kunna gå till Linköping. Dom har Cajsa A och Haglund. Hilda är väl från Ystad från början så isåfall till något sydlag i så fall. Spetsmark bör ju vara en attraktiv spelare för många lag. Roddar också om Kv ryker. Neto Minde och Jonna blir tunga förluster för Link. Får FCR ihop ett bra lag så tar dom det nästa år ? Kul att också få se Växjö och Kalmar i allsvenskan. Se en match en varm solig sommardag vad gött det skall blir. !!

 7. Martin says:

  Den enda möjliga förklaringen till att LFC skulle höra sig för med Carlén är om Cajsa Andersson skulle välja att trappa ner till förmån för en mer lukrativ civil karriär. Att man nu när Andersson gjort en formidabel säsong, är under kontrakt och visat prov på en mycket god utveckling skulle välja att satsa på en helt ny målvakt låter minst sagt märkligt annars.

  Vad gäller övriga så är nog Jonna Andersson och Claudia Neto att se som förlorade. Andersson har ju själv sagt att hon vill ta chansen om det kommer ett ‘bra’ erbjudande och Claudia Neto är precis som Lieke Martens för bra för Damallsvenskan och skulle säkert kunna få ett kontrakt med de flesta klubbarna ute i Europa.

  Kristine Minde är för mig spelaren LFC måste göra precis allt för att försöka hålla kvar, hon fick inte alls de rubriker hon förtjänade ifjol och i år har hon varit den klart bästa och viktigaste spelaren i laget. Tyvärr lär väl storlagen ute i Europa fått upp ögonen för en av de bästa allroundspelarna i världen och när man hör att Wolfsburg söker spelare specifikt från just Norden så känns det inte långsökt att en av lagets stora stjärnor Pernille Harder kan ha lagt ett gott ord för sin forna lagkamrat.

 8. Martin says:

  Danmarks skickliga landslagsback Teresa Nielsen blir inte kvar i Norge och det känns väl inte långsökt att tänka sig att Rosengård som har en lucka på sin högerbacksplats gärna skulle vilja få in henne i truppen. Ren spekulation än så länge förstås då hon håller tillräcklig klass för att vara intressant även i de större ligorna men från Malmö skulle hon ju få pendlingsavstånd hem vilket inte lär tala till deras nackdel skulle jag tro.

 9. Anonym says:

  Filippa Curmark och Pernilla Milton har kontrakt med Göteborg 2018!