Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season: Den nordiska marknaden

Inslagen från övriga nordiska länder har varit stor i Damallsvenskan de senaste åren. Här är några fler namn, i huvudsak offensiva, som vi inte sett i Damallsvenskan ännu men borde vara riktigt intressanta för svenska klubbar.

Finland. Finska spelare finns det gott om i Damallsvenskan och intresset för de spelare som fortfarande finns i finska ligan är nog inte jättestort just nu. En riktig talang som vi nog kan få se i Sverige så småningom är Åland Uniteds anfallare 18-åriga Adelina Engman. Hon blev i år bästa finska i skytteligan med totalt 25 mål och har redan förlängt sitt kontrakt med ÅU. Pålitlig målskytt har också Honkas Kaisa Ranki varit de senaste två säsongerna. Hon har flyttat till Umeå och kommer nästa år spela i Umeå Södra. Annars är HJKs landslagsspelare Marianna Tolvanen kanske ett av de intressantare namnen.

Island. Även de flesta av de bästa isländskorna spelar ju i Damallsvenskan så jättemånga isländska spelare som är intressanta för de damallsvenska klubbarna finns det inte heller. Breiðabliks Fanndís Friðriksdóttir och Rakel Hönnudóttir tycker jag kanske är de allra intressantaste spelarna och de har jag redan diskuterat i inlägget ”Heta Breiðablik-spelare” . En annan spelare som är grymt bra i sina bästa stunder, men något ojämn, är Stjarnans Harpa Þorsteinsdóttir. Ett flertal yngre riktigt talangfulla spelare har man också, inte minst då skyttligasegrarna Elin Metta Jensen och Sandra Maria Jessen som om de fortsätter utvecklas säkerligen kommer locka utländska klubbar inom ett par år.

Danmark. Danska ligan kör ju höst-vår så det är kanske lite svårare att att locka hit spelare därifrån mitt i säsongen. Jag skulle dock gärna se  Brøndbys anfallare Sanne Troelsgaard i Damallsvenskan. En riktig måltjuv med grymt skott dessutom. En spelare som jag tror skulle kunna bli riktigt vass i t.ex. Tyresö som skulle behöva en riktig målgörare. Klubbkompisen och högerbacken i landslaget, Theresa Nielsen, är en annan riktigt bra spelare. Gillar också lagets slitvarg på mitten, Anja Thorsen. Bland de yngre spelarna så har Fortuna Hjørrings mittfältare Sofie Junge tagit ett rejält kliv år och kan nog bli riktigt bra. Det samma gäller BSFs snabba anfallare Annah Senyondwa.

Norge. De bästa norska spelarna har varit ganska svåra att locka över till Sverige och det finns en drös intressanta spelare i landet. En drömvärvning vore förstås landets för tillfället allra största talang, Caroline Graham Hansen som nog kan gå hur långt som helst. Arna-Bjørnars Maren Mjelde och Hege Hansen är två andra spelare vars utvecklingskurva pekar rakt uppåt. En som inte riktigt visat det i år men som också har hög kapacitet är klubblösa Lisa-Marie Woods som nyligen lämnade Fortuna Hjørring. Som jag nog har nämnt tidigare så är annars Røas Elise Thorsnes en som jag verkligen skulle vilja se i Sverige. Hon har dock inte heller nått upp till samma nivå som förra året efter en skadefylld vinter men har definitivt hög potential. Hon har under hösten i klubblaget klart överglänsts av yttern/anfallaren Emilie Haavi som jag tycker imponerar. Måltjuven och årets skyttedrottning Isabell Herlovsen vore nog också skön att ha i laget men hon har nyligen förlängt med norska mästarna LSK.

 

2var till Silly Season: Den nordiska marknaden