Silly Season, Elitettan 2015/16


Silly Season har inte riktigt satt fart i Elitettan ännu men här kommer lite tankar om vad vi kan vänta oss.

Hur många spelare nedflyttade AIK och Hammarby får behålla är alltid svårt att veta. Jag har en känsla av att båda lagen har hyfsat goda chanser att få behålla sin stomme. AIK började ju ganska tidigt under säsongen förbereda sig för Elitettan med att ge många spelare gott om speltid, något man säkert kan få nytta av nästa år. Hammarby har ju många rutinerade spelare som är bra men ändå inte glödheta på transfermarknaden. Några undantag finns förstås, exempelvis Katrin Schmidt, men man borde kunna få ihop ett lag för toppen av Elitettan 2016.

IFK Kalmar har mycket goda möjligheter att bli ett topplag även 2016 då man redan nu har förlängt med nästan samtliga startspelare från årets succésäsong. Man hoppas stärka konkurrensen för startspelarna med några nyförvärv och det är redan klart att duktiga ytterbacken Lisa Farquhar kommer tillbaka efter en tid i Australien.

Ytterligare två nykomlingar med höga ambitioner överlevde ju årets serie, Östersunds DFF och Kungsbacka DFF. Intressant att se hur den fortsatta satsningen ser ut för Östersund där det varit stor ruljans på utländska spelare den gångna säsongen. Defensivt starka amerikanskan Melinda Ingalls är en som varit i flera år i truppen när andra kommit och gått men nu avslutar hon sin fotbollskarriär och flyttar hem. Även Kungsbacka tvingades ju hämta in ett par utländska namn under sommaren och återstår att se om man väljer att fortsätta på det spåret.

Stora förändringar är att vänta i Älta IF där stora delar av årets trupp lämnar och man bygger ett helt nytt lag. Tränaren har siktet inställt på topp 5 så det vill nog till att man lyckas med värvningarna under vintern. En av de som lämnar är isländska Þórdís Hrönn Sigfúsdóttir som med sin farliga vänsterfot borde vara ett intressant namn för övriga lag. Ett lag som definitivt kommer höra hemma i toppen även nästa säsong är IF Limhamn Bunkeflo. En trupp fylld med skånsk talang och om man bara får igång en ordentlig målskytt lär utmana om en plats till Damallsvenskan.

Flera lag kommer att ha nya tränare nästa säsong och det blir förstås spännande att se vad det innebär för deras framtid.  Hovås Billdal tappar sin spelande tränare Jessica Julin som ska dra till Östkusten, för nytt tränaruppdrag? Martti Tikkanen har inte lyckats ta klassiska Sunnanå SK tillbaka till toppen och lämnar klubben. IK Sirius har blivit något av en plantskola för Stockholmslagen de senaste säsongerna istället för en damallsvensk utmanare och ska också få ny tränare när Olof Unogård lämnar. David Ekelund lyckats hålla QBIK kvar i Elitettan genom en stark defensiv men lämnar nu klubben och återstår att se hur det går då för laget som åter lär tappa ett par nyckelspelare till Damallsvenskan.

Steget fråm division 1 till Elitettan är stort för nykomlingarna. I Holmalunds IF finns tveksamheter om man klarar av avancemanget rent ekonomiskt och man inväntar intresset från sponsorerna innan man ger ett bestämt ja till spel i Elitettan. Sundsvalls DFF har siktet inställt på att nå Damallsvenskan 2017 så det bör nog hända en hel del i klubben om det ska bli verklighet. Eftersom rutinerade anfallarna Ida Brännström och Angelica Lindholm Forsell slutar behövs nog en del förstärkning. Växjö DFF känns klart bäst förberett för spel i Elitettan och man har i år haft en väldigt bred trupp som hade kunnat gett två slagkraftiga lag i divison 1. Här gäller kanske snarast att banta och spetsa truppen lite.

Det finns inte så mycket av övergångar att redovosa ännu, men summeringen finns nu under Silly Season-fliken i menyn.

,

Ett svar till “Silly Season, Elitettan 2015/16”

  1. Till AIK kommer väl inga nya då dom envisas att bara värva 16-17 åringar. Unga talanger måste spela med äldre, annars blir det ju ett flicklag. Sen måste dom ju även få in en riktig tränare, i mina ögon inte en seriös klubb i dagsläget, dålig satsning på damerna i AIK