Silly Season, juli-uppdatering


Jag sticker in med lite Silly Season-tankar och nyheter så här mitt under brinnande EM. Det är säkerligen många klubbscouter på plats under turneringen för att scouta spelare då en hel del spelare står på utgående kontrakt eller är helt utan kontrakt. Bayern Münchens intresse för Norges Caroline Graham Hansen har varit mest uppmärksammat men Tyresö är som bekant också i högsta grad intresserade av supertalangen. Här i Sverige har det annars varit ganska lugnt med övergångar hittills men ute i Europa har det hänt en del.

Europas 5 hetaste övergångar hittills:
Célia Okoyino da Mbabi, Bad Neuenahr >>> FFC Frankfurt
Yuki Ogimi, Turbine Potsdam >>> Chelsea LFC
Saki Kumagai, FFC Frankfurt >>> Olympique Lyon
Laura Georges, Lyon >>> PSG
Marie-Laure Delie, Montpellier >>> PSG

Som vanligt är det Frankrike och Tyskland det mesta av det bästa händer under sommaren. Bland den senaste veckans nyheter kan nämnas att Potsdams skickliga offensiva mittfältare Patricia Hanebeck går till 2. Bundesliga-laget SC Sand som fortsätter sin satsning mot högsta ligan och att Duisburgs duktiga toppskytt Mandy Islacker har fått tillåtelse att lämna klubben. Frankrike är hittills vinnaren vad gäller värvningar av heta spelare och toppklubbarna ser ut att bli ännu starkare nästa säsong. Däremot fortsätter den för ligan mindre gynnsamma trenden att de lite sämre klubbarna tappar sina toppspelare till andra klubbar. Bl.a. har två av de tre nykomlingarna redan hunnit tappa sina främsta målskyttar från föregående säsong.

I sydeuropa är det lite intressanta saker på gång. I Spanien har Valencia CF fått upp ögonen för damfotbollen och gör en satsning för att närma sig toppen på damsidan. Bl.a. har man hämtat den landslagsmeriterade Espanyol-trion Sara Monforte, Mari Paz Vilas och María José Pons. Även i Italien finns det lite tecken på att fler klubbar satsar. Den senaste säsongen var det Napoli som tog ett rejält kliv framåt med några fina värvningar och nu ser det ut som att även storlaget Inter ska satsa lite mer på damfotboll. Man är kommande säsong nykomlingar i högsta serien och har hittills fått in en stark profil och skicklig målskytt i anfallaren Simona Sodini men mer kommer säkert.

Island gör två gamla damallsvenska bekantingar comeback till hösten. Det handlar om 31-åriga mittbacken Guðrún Sóley Gunnarsdóttir som för några år sedan var en nyckelspelare i Djurgårdens försvar samt om målvakten María Björg Ágústsdóttir som hade en kort sejour i KIF Örebro. De båda landslagsmeriterade spelarna slutade efter stora skadebekymmer men ska nu försöka hjälpa KR tillbaka upp i högsta serien som man åkte ur förra året. Offensiven stärks också med colombianska landslagsanfallaren Melissa Ortiz.

I Norge är det som vanligt Avaldsnes som skapar övergångsrubriker. Klubben, som redan kan ställa en startelva med enbart utländska spelare på plan kommer i höst även ha amerikanskan Ashley Nick, tyskorna Marie Pyko och Antonia Hornberg samt brasilianskan Rosana dos Santos i truppen. Det är inte utan att man ställer sig lite frågande till vad klubben har för plan på värvningsfronten. Man hade nog fått ut mer av att satsa på 5-6 säkra toppnamn då en hel del av de spelare man värvat inte har levererat på den nivå som jag tror att man hade tänkt sig. Det blir dock intressant att se hur klubben utvecklas de närmaste åren.

Fler övergångar på Silly Season-sidan