Silly Season, juni-summering


Det är dags för bloggen att vakna till liv igen efter några veckors dvala. Det har rört en hel del på sig vad gäller övergångar de senaste veckorna så här kommer en liten summering.

Vi börjar i Sverige där Kopparbergs/Göteborg FC får fin offensiv förstärkning i form av holländska Daniëlle van de Donk. Jag tippade att hon skulle slå igenom i EM i Sverige men lite av ett genombrott blev det istället i VM.  En offensiv mittfältare med fin teknik och spelskicklighet som säkert kommer kunna leverera fina bollar till bl.a. landsmaninnan Manon Melis. Det ryktas för övrigt om att Manon Melis kan komma att lämna Göteborg efter säsongen för att flytta hem till Holland igen.

Jag tycker att Göteborg har ännu större behov av en defensivt stark mittfältare men den ultimata spelaren på den positionen värvade istället FC Rosengård i danska Sofie Junge Pedersen. Hon kommer närmast från Fortuna Hjørring och imponerade i höstas när laget mötte just Rosengård i Champions League. En mycket värvning som kommer att ge välbehövlig defensiv stabilitet i kommande stora matcher.

Inte helt oväntat så återvänder kanadensiska backen Marie-Ève Nault till KIF Örebro. Hon gjorde en stark säsong förra året och blir en fin förstärkning som mittback eller vänsterback. Klubben tappar för övrigt Jennie Wecksell som skadat korsbandet och Maria Synnerdahl som ska få speltid i Lidköpings FK.

Amerikanska mittfältaren Katie Bethke lämnade Mallbacken för att söka sig till en bättre klubb och hamnar nu i Eskilstuna United. Bethke kom igång rejält i slutet av vårsäsongen och kanske passar bättre in i United som spelar med klart större bollinnehav. I Mallbacken förstärks mittfältet istället av Sofie Ahlberg som är tillbaka efter en tid i lägre divisioner. Monica Dolinsky fick ju också lämna Mallbacken och spelar under hösten i Bollstanäs.

I övrigt i Norden kan noteras att Avaldsnes värvar Colombias stjärna Yoreli Rincón som ju spelade i FC Rosengård för ett par år sedan.

I Frankrike har det varit ganska lugnt men Montpellier ser ut att få ihop ett riktigt bra lag till nästa säsong. Man tappar ju visserligen Claire Lavogez men får en fullgod ersättare i brasilianska Andressa Alves.

Som vanligt lite mer aktivitet i Tyskland. Bayern München fortsätter att värva och senaste nyförvärvet är mittfältaren/anfallaren Nicole Rolser, årets MVP i engelska WSL 2013, som ansluter från Liverpool.

Turbine Potsdam fortsätter att ha stor ruljans på spelare och får fin förstärkning på defensivt mittfält i form av australiensiskan Elise Kellond-Knight som gjort ett fint VM. Mittfältskollegan i landslaget, Emily van Egmond, flyttar till Frankfurt.

Österrikiska SV Neulengbach har blivit detroniserade i inhemska ligan av Spratzern och kan kanske få svårt att ta tillbaka titeln den närmaste tiden då man tappar trion Nina Burger, Dominika Skorvankova och
Jana Vojtekova Bundesliga och SC Sand.

En översikt av sommarens övergångar finns på Silly Season-sidan.