Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season-läget, november

Det här är antagligen mitt sista inlägg på en stund eftersom en månads semester väntar nu. Silly Season-sidan kommer att uppdateras lite då och då men nya inlägg lär bara dyka upp om vädret blir riktigt dåligt. Lite tankar om läget i lagen kommer här, återkommer med ny lägesrapport om en månad.


Kristianstads DFF har kanske kommit längst av alla med sitt truppbygge. Alla givna startspelare  fortsätter och därmed har man redan en mycket slagkraftig trupp redo för 2018. Man har också några månader på sig att kanske hitta någon som kan ge ytterligare spets offensivt.

Även Kopparbergs/Göteborg FC har kommit långt i truppbygget och förlängt med stommen från året. Stjärnorna Rubensson, Hammarlund och Falk blir kvar. Stabila vänsterbacken Elin Landström ryktas vara på väg till Linköping. Intressant att se om klubben väljer att försöka spets truppen ytterligare eller om man hoppas få mer ut av det man har nästa säsong med ny tränare.

Linköpings FC hade under flera år bra kontinuitet men det senaste året har det varit våldsam rotation på spelare. Linköping har dock redan nu en bra stomme spelare även om truppen fortsätter att föryngras kraftigt. Här finns dock en hel del av grädden av nordisk talang där många är i rask utveckling.

Göteborgs Elin Landström ryktas alltså bli ersättare till Jonna Andersson. Intressant att se hur man väljer att försöka ersätta Claudia Neto och Kristine Minde som båda skrivit på för Damallsvenskan Allstars, eller Wolfsburg som man kallar sig i officiella sammanhang. Ett par etablerade spelare vore nog inte dumt att få in för att få lite mer rutin och stabilitet till sin unga trupp.

Kontinuitet har definitivt Piteå IF och en stabil stomme är redan på plats inför 2018 då spelare som Faith Ikidi, June Pedersen och Josefin Johansson stannar.Liksom många andra klubbar skulle behöva få in en riktig måltjuv för att utmana helt i toppen. Stannar Ronja Aronsson?

Djurgårdens IF ser ut att bygga en intressant trupp. Djurgården vill närma sig toppen och behöver väl kanske spetsa till laget lite till. Bristen på snabbhet kan möjligtvis bli ett problem eftersom de flesta av lagets många väldigt bollskickliga spelare är långt ifrån några speedkulor.

Idag blev Irma Helin klar för klubben vilket gör ett spännande mittfält än er spännande. Helin fick ju hela säsongen förstörd av skador. Jag tycker väl dock egentligen att hon konkurrerar om samma position som lagets förra värvning, Malin Diaz. Det blir intressant att se hur man tänker ställa sitt lag nästa år.

FC Rosengård presenterade idag Eskilstunas skotska Fiona Brown som nyförvärv. Hon blir en bra ersättare för skadade nyförvärvet Jona Rytting Kaneryd och kan fylla delar av tomrummet Lieke Martens lämnade efter sig. Rosengård har redan nu en slagkraftig startelva och nyckeln till succé finns kanske redan i truppen; att få tillbaka Schelin och Mittag i toppform.

Eskilstuna United har lite jobb framför sig om man vill fortsätta hänga med i toppen. Björn, Brown och Diaz är tunga tapp och det blir intressant att se vilka som ska ersätta dem. En bra startelva har dock redan nu kontrakt för 2018 så United har helt klart något att bygga på.

Växjö DFF har säkrat upp stommen som vann Elitettan, inklusive sin skyttedrottning och det talangfulla innermittfältet. Lite spets och rutin skulle nog vara bra att få in för att närma sig sina högt ställda mål. Klubben har kallat till presskonferens imorgon då bl.a en ny spelare ska presenteras.

IFK Kalmar har också säkrat upp stommen som tog laget till Damallsvenskan. Nya målvakter och anfallare lär ha hög prioritet. Båda målvakterna och flera anfallare, inklusive skytteligafyran Valerie Carlson, lämnar. Räknar med att få in någon ännu vassare toppforward?

Det har varit väldigt tyst från Vittsjö GIK hittills så jag vet inte riktigt hur långt man kommit i sina förhandlingar med spelarna. Att få behålla finska landslagsspelarna Linda Sällström och Emmi Alanen samt det stabila försvaret lär ha högsta prioritet.

Hammarby presenterade idag sina första förlängda kontrakt då bl.a. viktiga målvakten Emma Holmgren fortsätter. Försvaret bör man nog också försöka hålla intakt och offensivt ska man förstås försöka säkra Filippa Angeldahl och Julia Zigiotti Olme. Hammarby har föredömligt klippt ihop alla årets mål (se klubbens hemsida) och där blir det tydligt hur viktiga Zigiotti och Angeldahl varit för lagets offensiv i år.

LB07 har säkrat nya kontrakt för nyckelspelare som Kristjánsdóttir och Anna Welin och bör väl ha ganska stor chans att behålla det mesta man önskar från årets trupp. Ännu ett lag som skulle behöva hitta en vass målskytt.

54var till Silly Season-läget, november

 1. Gunnar says:

  Brett Maron förlängde med Kristianstad i helgen

 2. Bengt says:

  Hammarby har förstärkt med Kaptenen Olga Ekblom, Cathrine Dahlström och Ellen Gibson. Talangen Astrid Larsson har också förlängt!

  Nu hoppas vi att Julia och Filippa förlänger, de är riktigt viktiga spelare i Hammarbys trupp

 3. Filip says:

  Katie Fraine klar för Växjö DFF.

  • The Observer says:

   Fjärde laget i DA för Fraine från Titusville, Florida – måste vara ett rekord?!

   Säga vad man vill om Fraine, men mod saknas inte även om hon är en säkerhetsrisk ibland….

   • The Observer says:

    …..eller kanske bara tredje – hon gick nog till LFC direkt efter att Mallbacken gått upp i DA till säsongen 2014.

    • spelare12 says:

     Vittsjö också innan Norge-turen

    • Anonym says:

     Angående eventuellt rekord så kan ju nämnas Emma Lundh som har avverkat åtminstone 6 svenska klubbar och några utländska. Säkert finns det fler som hunnit med minst 4 allsvenska klubbar.

     • The Observer says:

      Mmmm – visst, men det var målvakter (och dessutom utländska) jag tänkte på. Kanske det inte var tydligt nog. Annars när det gäller stort antal klubbar (svenska och utländska) kan vi exempelvis titta tillbaka på Kristin Bengtsson…..12 klubbar som senior mellan 1977-2010. Vem slår det?

 4. E N Annan says:

  Trevlig semester!

 5. Anonym says:

  Eller målvakter från Florida.

 6. Ole Lucköye says:

  Av spelare som medverkat i fem klubbar i Damallsvenskan kan nämnas Annica Svensson och Petronella Ekroth. Har tyvärr inte koll på statistiken från 1980- och 1990-talet, dock.

 7. Viktor says:

  Kim sundlöv, Filippa Pettersson och Julia Westergren har förlängt med DIF medans Höglund, Hellenberg, Lundqvist och Jerzak lämnat

 8. Anonym says:

  Visserligen debuterade man tidigt i damlagen förr i tiden, men att Kicki Bengtsson skulle ha spelat i damlaget vid 7 års ålder stammer väl ändå inte?

  • The Observer says:

   Nej, du har naturligtvis helt rätt. Bengtsson är född 1970 och spelade i IFK Viksjö mellan 1977 (där kom det) och 1987. Seniordebuten var kanske runt 1985? Någon därute vet nog med säkerhet.

 9. Viktor says:

  Fanny Andersson till DIF och de jongh till vittsjö

 10. Yngvar says:

  Målvakten Matilda Haglund och försvararen Lisa Lantz förlänger med Linköpings FC. Att Lantz stannar är lika ”överraskande” som att solen går upp i öster. Hon har ju sin sambo i laget och i staden. Förhoppningsvis blir det mer speltid och en bättre utvecklingskurva för henne 2018.

  Matilda Haglund biter ihop och kämpar på ett par år till, nu i skuggan av Hilda Carlén. Kanske får hon göra fler inhopp kommande säsong; är egentligen för bra för att vara understudy-målvakt.

  • The Observer says:

   Ja, Lantz ett år och Haglund två. Haglund hoppas nog på mer speltid, men är kanske också nöjd med att tillhöra U23-landslaget. 21 år är ju ingen panikålder för en målvakt…..

 11. Lennart says:

  Viktor, Är Du pojkvän eller pappa till någon i
  DIF:s damlag? Du har bra koll!

 12. P says:

  Kreeta-Liisa Ylli Säntti lämnar Växjö DFF

 13. Supporter says:

  Rakel Hönnudóttir till LB07. 85 landskamper för Island och lagkapten i Breiðablik.

 14. Anders says:

  Emma Jansson lämnar KIF och kommer tillbaka till Hammarby. Det var kanske ingen högoddsare.

 15. Ulf says:

  När nu Linköpings tränare Kim Björkegren lämnar/tvingas lämna är man nyfiken på hans nästa karriärsteg. Är det möjligen utlandet som lockar?

  • The Observer says:

   De uttalanden som görs på LFC:s hemsida är kvalificerat snömos, som väntat. Det enda man kan vara säker på är att både Björkegren och LFC håller tyst om de verkliga orsakerna, som väntat. Det som ligger bakom kan handla om allt från olika oegentligheter till oenighet om den fortsatta verksamheten till att Björkegren fått nytt jobb. Det luktar som vanligt skunk när båda parter är rörande överens om att gå skilda vägar. Rosengård hade sin skitstorm under säsongen, Linköping får den efter.

   • Svenneberka says:

    Kim var väl inte tillräckligt bra som TRÄNARE.
    Att vinna fotbollsmatcher behöver inte betyda att man är en BRA tränare.
    Kim kom ju till LFC med ett ganska blankt CV och det ställs höga krav på en tränare som ska vidareutveckla 8-10 landslagsspelare.
    Det krävs inte många träningstimmar innan spelare genomskådar en mindre bra tränare. Och det hördes väl lite gnäll redan i somras…
    Dålig scouting från klubben av Björkegren helt enkelt och även dålig tajming med avskedandet och ett treårsavtal.
    Han skulle givetvis ha fått sparken redan för tre veckor sedan.
    Nu ska en ny tränare plockas in, kanske allt är klart inom en månad.
    Laget samlas för fullt igen redan 8-9 januari.
    Vem i LFC tar nu alla beslut om scouting och nyförvärv?
    Det krävs väl 5-6 nya, varav 3-4 spelare av högsta allsvenska klass.
    Hinner den nya tränaren vara med i besluten och forma laget?
    Det måste till ett grymt och snabbt jobb av styrelse och andra medlemmar i klubben!

    • PeE says:

     Klarsynt & ”örat mot rälsen”.

    • Martin says:

     Varför skulle LFC behöva 3-4 spelare till av högsta allsvenska klass? I o m värvningen av Elin Landström (som kommer vara ordinarie vänsterback) har man nu en startelva som jag skulle säga mycket väl kan räcka hela vägen även utan några fler etablerade nyförvärv.

     Visst är inte Sörensen samma spelare som Minde men spelar hon som på slutet av säsongen och fortsätter våga utmana sin ytterback så kommer hon räcka mer än väl. Samma sak på mittfältet där inte Lennartsson är lika teknisk som Neto men i gengäld jobbar stenhårt och därmed blir ett perfekt komplement till de tekniska lirarna Maanum och Asllani.

 16. Ove T says:

  Kim har ju historisk aldrig fått vara längre än 1 säsong i någon klubb, så det var väl inte speciellt förvånande. Mer förvånande att Linköping vågade skriva ett tre årsavtal om man tittat på hans CV före anställningen.

 17. P says:

  Kreeta-Liisa Ylli Säntti till LB07

 18. Eki says:

  Finska namn tycks vara lite svåra 🙂
  Hon heter Kreeta-Liisa Yli-Säntti

 19. The Observer says:

  Elin Landström klar för Linköpings FC. Ibland stämmer rykten…. En pusselbit på plats.

  • Svenneberka says:

   75 % av Jonnas kapacitet och skicklighet.

   • The Observer says:

    Tja…, kanske har du rätt – hur du nu kom fram till 75%. Samtidigt har Landström varit på gränsen till A-landslaget flera gånger, både 2013, 2015 och nu inkallad som ersättare. Vi får väl se hur bra dina 75% stämmer. Efter många säsonger i UIK och några i KGFC saknar hon i varje fall inte allsvensk rutin – och hon var landslagsaktuell flera år innan Andersson. Linköping får med den här värvningen en rutinerad ersättare till Andersson. De lyckades rätt väl att ersätta Samuelsson på andra kanten, kanske går det också nu?

    • Svenneberka says:

     75 % är förstås ingen vetenskaplig procent.
     Bara en känslig procentsats efter att ha sett Landström live sedan hon var 17 år. Och visst, hon kan göra en väldigt bra insats som ersättare för Jonna. Men procentsatsen blir ändå klart minus i sin jämförelse.
     Likadant till till höger: att jämföra Oscarsson med Samuelsson är väl 75 mot 100 procent.
     Det blir väldigt många ”minus” i sin jämförelse, och kommer givetvis att påverka LFC negativt.
     Läser LFC-Martin och hans analys av LFC, men håller inte med.
     Hur många procent förlorar LFC på Neto?
     Hur många procent förlorar LFC på Minde?
     Hur många procent förlorar LFC på Andersson?
     Tre av seriens absolut bästa spelare – i alla positioner!
     Eftersom hela tiden överskattade Banusic nu kommer att få sämre omgivning kommer gietvis hennes brist på löpningar och hårt arbete att synas ännu klarare. Många gånger har Banusic inte ens hunnit in i straffområdet när t ex Hurtig har dribblat förbi sin vänsterkant.
     Att stå och vifta med armarna i en irriterad gest varför man inte får en passning exakt på på foten håller inte i svensk fotboll.

     • Martin says:

      Min analys bygger på att LFC inte har pengar att värva etablerade spelare och på det jag har sätt från de spelare man plockade in under säsongen. Att man förlorar ett antal % på att tappa världsspelare och ersätta dom med spelare av ’hög Damallsvensk’ klass är förstås korrekt men med tanke på att övriga lag också försvagats samt att LFC i år var klart bättre än konkurrenterna (9 poäng säger faktiskt att det var så) så är jag faktiskt inte särskilt orolig.

      Ska man jämföra med Rosengård så känns lagen jämnstarka med en liten fördel för LFC på målvaktssidan och mittfältet och en liten fördel för Rosengård i backlinjen. Övriga lag känns fortsatt som de ligger en bra bit bakom nu när närmsta konkurrenten Eskilstuna värvats och hittills inte presenterat några nyförvärv av samma klass som de som lämnat.

      Det är alltså detta som gör att jag menar du är överdrivet negativ. Tappet i slagstyrka var MYCKET värre från 2016 till 2017 än det kommer vara den här gången och man har ju i o m sin kvalitetsskillnad innan tappen en viss fallhöjd innan man hamnar i ett kritiskt läge gentemot konkurrenterna.

 20. Hans says:

  Inga tränare i KGFC, LFC OCH E U lite konstigt. Man kanske skulle söka. ? Ja i LB07 är jag lite tveksam till, slutade inte deras tränare ?

 21. Ole Lucköye says:

  Madeleine Stegius lämnar Djurgårdens IF för AIK.

  • The Observer says:

   Kanske klokt av henne. Hon var tillsammans med Jakerud tongivande under tiden i Elitettan, men har i DA varken fått lika mycket speltid eller gjort mål som då. Övergångarna mellan Stockholmsklubbar (Solna) visar återigen att den påstådda rivaliteten mellan klubbarna betyder väldigt lite för spelarna. Det är möjligheten att vara i Stockholm som drar. STOCKHOLM UNITED nästa?

   • Ulf says:

    Jag vet att det är en felstavning, bäste The Observer, men kan inte låta bli att kommentera efternamnet ”Jakerud”. (Handlar förstås om Mia Jalkerud.) ”JAKE RUDE” vore ju annars ett ypperligt artistnamn att bära inom kampsporten MMA, eller i hårdrocksbranschen! 😉

 22. The Observer says:

  Linköpings FC presenterar ny tränare imorgon kl 08.30. Är inte jätteförvånad om dennes initialer är R.J.

  • The Guardian says:

   Det har läckt, Marcus Walfridson, är namnet. Verkar vara helt säkert att han skrivit på kontrakt, enligt Corren.

 23. LasseW says:

  Filippa Angeldahl klar för LFC !

 24. Yngvar says:

  Att Angeldahl skulle hamna i Linköping var ingen överraskning. Sättet hon själv meddelade det på var däremot originellt: via Tweet-hälsning från Dominikanska Republiken. I samma veva berättade också Tove Almqvist att hon stannar kvar i Linköping. Heller inte helt oväntat.

 25. Allvetaren eller nått says:

  Är Julia Zigotti klar för Linköping?

  Ang Kim så var det ett konstigt beslut att först anställa honom från början och som folk säger han stannar sällan mer än ett år i klubbarna. Vilket bör vara en varningssignal. Dock tror jag att Linköping ville ha en tränare som är både sportchef och tränare och det sa Kim nej till. Sen hoppades väl LFC på att han skulle kliva på det uppdraget som sportchef efter en säsong och han blev varm i kläderna.

  Ett SM-Guld och vidare i CL är väl ändå ett bra facit för första året som huvudtränare i DA. Så helt klapp kass kan han ju inte vara tänker jag. Finns väl spelare som pratat bra om honom i klubben så att det var där skon klämde är jag tveksam till. Men det är ingen lätt uppgift att ersätta Martin hur som och nya tränaren kommer till ett lag som har vunnit SM-guld med två tränare och allt annat än en guldmedalj är att fiasko. Får se hur det kommer att gå 2018 🙂

  • Ulf says:

   Julia Zigiotti har gällande kontrakt med Hammarby även 2018. Se underavdelningen ”Silly Season 2017/18” här ovan!