Silly Season: November-summering


Under blogg-pausen har det hänt en hel del på Silly Season-sidan så här kommer en liten summering.

Antonia Göransson lämnar Vittsjö och flyttar till amerikanska ligan NWSL. Jag var ganska övertygad om att hon skulle byta klubb men hoppades att hon skulle bli kvar i Sverige. Spännande att se om hon kan hitta tillbaka till toppformen i amerikanska storklubben Seattle Reign. Där blir hon för övrigt klubbkamrat med Manon Melis.

På tal om Manon Melis så har Kopparbergs/Göteborg FC har nu blivit av med samtliga sina tre offensiva holländska landslagsspelare (van de Donk, Melis, Martens) i och med Lieke Martens övergång till FC Rosengård. Bra värvning för Rosengård där målvakten Erin Mcleod och ytterbacken/yttern Ella Masar sannolikt blir de sista pusselbitarna i truppen. Göteborg har desto fler luckor i truppen att fylla innan man är redo för 2016.

Djurgården har inte presenterat något nytt i spelartruppen ännu men har åtminstone gjort klart med en ny tränare. Det handlar om F17-landslagets Yvonne Ekroth som nu tar över som huvudtränare hos nykomlingen.

Även KIF Örebro har fått ny tränare när talanglagets George Papachristou nu tar över A-laget. En av årets succéspelare, nyligen landslagsuttagna högerbacken Hanne Gråhns, var först att förlänga sitt kontrakt. Man tappar däremot sina finskor Susanna Lehtinen och Sanna Talonen som beslutat att lägga skorna på hyllan.

Det har handlat mycket om finskor hittills under Silly Season och Vittsjö GIK har nu värvat finska landslagsspelaren Emmi Alanen från Umeå IK. Hon kan säkert bli en bra ersättare för Jane Ross som släpande anfallare även om hon kanske inte riktigt haft samma målsnitt hittills i damallsvenskan. Landsmaninnan Linda Sällström blir kvar i Vittsjö.

Piteå IF fortsätter sin talangsatsning och har nu lyckats locka till sig en av landets mest lovande centrala mittfältare. Det är Sundsvalls Ellen Löfqvist som skrivit på för klubben. 18-åringen var med F19-landslaget som tog EM-guld i somras och har även redan fått debutera i U23-landslaget.

I Elitettan har IF Limhamn Bunkeflo varit på offensiven och hämtat in lite damallsvensk rutin. Det handlar om Johanna Ejdelind från Vittsjö och Olivia Welin från Kristianstads DFF. Man får nu ett riktigt vasst mittfält med systrarna Anna och Olivia Welin.

Alla övergångar på Silly season sidorna: Damallsvenskan, Elitettan


10 svar till “Silly Season: November-summering”

 1. Om Viktor Eriksson blir kvar som tränare i Eskilstuna uppstår frågan om bakgrunden och orsaken till att han, i säsongens slutskede, gick ut med att han skulle sluta träna laget?

 2. Det kan bara de inblandade svara på förstås men så bra hanterat blev det inte i slutändan. Man kom antagligen inte överens om en fortsättning och ville gå ut med det innan media fick nys om saken. Sedan skulle jag tro att spelarnas vilja att ha kvar Eriksson hade stor betydelse för att man tillslut ändå kunde komma överens om en fortsättning.

 3. Spontant känns det trist att Göransson försvinner från DA, även om hon är en spelare med STOR potential så kommer hon nog tyvärr få det svårt att ta plats i Seattle’s starka trupp … ändå för man hoppas hon lyckas så att landslagsspel kan bli aktuellt igen. Kanske kan man hoppas att Kosse kommer tillbaka istället … kanske inte till nästa säsong men nån gång framöver i alla fall.

  Annars är det ju väldigt tråkigt att Rosengård fortsätter att värva utländskt och etablerat. Nästa säsong kommer man vara fullständigt överlägsna på detta område om inte Eskilstuna eller Göteborg väljer att fylla på sina rätt sargade trupper med uteslutande utländska spelare. Fortsätter de kräva mer pengar av Malmö kommun även nästa säsong för att hålla liv i sin förmodat oerhört dyra trupp så blir jag väldigt besviken då det redan är tillräckligt ojämna villkor i serien utan ekonomisk dopning.

 4. Snart kommer Erin McLeod att presenteras av FCR som ersättare för Längert. Ella Masar och McLeod är gifta sedan i somras. Därmed blir det till att nöta bänk för Musovic igen. Ställer hon upp på det?

  • Läste nånstans att Musovic sagt att hon ska se hur det ser ut under säsongen men att hon inte är främmande för att lämna om det skulle bli ont om speltid.

 5. Min s.s. ”halvtidsanalys” – (mycket kan hända än): Guldet till FCR – på + jämfört med slutet på förra säsongen – och det räckte ju! Flippar Enganamouit kan man avgöra tidigt!? Linköping, med guldtrupp reda förra säsongen är nog enda utmanare. Men vad blir bättre i år med nästan samma trupp. Målvakterna fågel eller fisk? Målskyttet måste lossna för Stina B och Fridolina R. Blir KGFC trea? Öppnade s.s. Klart starkast. Nu på +\- 0. Men en riktigt bra målvakt och förmodligen en 10+ målskytt borde betyda topplats. Tränare?? Försvaret? Spelfördelare? Blir det flopp i år igen? EDFF då? Klart på minus hittills. Gör Mimmi L målen som behövs? Petra A mot Petra L ock Sofie P (ofta underskattad) är stor skillnad. Truppen är bra men….Örebrovarning? Fjolårssensationen Piteå kan bli topp 5 den här säsongen också. Blir Faith kvar tror jag på det. Fortsätter talangerna utvecklas/överraska kan det bli ny sensation. Stellan K kan lyckas med det. Sista lag på övre halvan blir……..hmmm..UIK? Fortsätter ungt men räcker ”ett år äldre”? Jenny H och Lina H måste hålla. Tränare? Försvaret tunt? På undre hälften KDFF, Örebro och Vittsjö om inget drastiskt sker. Det har aldrig räckt med laget som tog sig upp så DIF och Kvarnsveden måste se om sitt hus (kan Chawinga bli sensation för tredje säsongen/nivån i rad? Mallbacken kan väl inte klara sig på hemmapoäng igen? Tre lag slåss om sista säkra platsen.
  Så tror jag – nästa vecka kanske det är helt nya förutsättningar. S.s. är ju underbar!,

  • Jag instämmer i det mesta så som det ser ut just nu. Göteborg känns som ett stort frågetecken.

 6. Bra skrivet PeE – bra analyser. Kul att det blir lite snack och håller med om det mesta. Några korta:
  Tror att Chawinga gör 15-20 även i allsvenskan. Tänk på att hon bara är 19 år och har mycket kvar att lära. Kan bli ännu effektivare. Hennes potential är grym, har aldrig någonsin sett en mer spännande spelare sedan Marta 2004..
  E-United har förlorat viktiga Persson/Larsson, därmed måste Diaz ta ett större defensivt jobb och det är inte hennes starkaste gren. Gael var inte bara målskytt, hon gjorde Olvia bra och vise versa. Mimmi Larsson har väl knappt fem mål på två säsonger i damallsv.
  Gbg en gåta. Såg aldrig några linjer i deras spel förra säsongen. Mycket på egen hand, få löpningar och ingen som jobbade. Måste bli ändring nu!
  Örebro har tappat tre ”soldater”; Talonen, Lehtinen och Magnusson. Dessutom är Michael borta till nästa sommar. Hur gör Folkesson? Som vanligt jobbar klubben långsamt och kan bli svårt (och dyrt) att hitta ersättare. Hoppas att de Jongh stannar, hon behöver ännu en stabil allsvensk säsong.
  UIK satsar ungt, inget fel i det. Men lägg en sund målsättning. Ge Hurtig tid att läka ihop.
  Vem tar befälet i LFC? Behövs en ledare på plan.
  Dif behöver 7-8 nya för att hänga kvar. Kul med en förbundskapten som tar steget ut i allsvenskan, annars väldigt få FK på damsidan som har erfarenhet av klubblag.
  Vittsjö ????
  Fortsätt å skriv, vettja!