Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Silly Season-nytt 6/12

Lite smått och gott från den senaste veckans Silly Season-rykten. AIK påstås vara på jakt efter isländska landslagsmålvakten Guðbjörg Gunnarsdóttir, som i dagsläget i norska Avaldsnes. Gunnarsdóttir, som ju tidigare spelat ett par säsonger i Djurgården vill kanske tillbaka till Stockholm men hon har också varit och provtränat med Turbine Potsdam så en flytt till Tyskland är no också ett hettalternativ.

IK Sirius har tappat flera viktiga spelare sedan det blev klart att man inte går upp i Damallsvenskan. Bl.a.Målvaken Emelie Almesjö som skrev på för Eskilstuna United, F17-spelarna Filippa Angeldahl och Natalie Björn som har gått till AIK och Tyresö-lånet Jennifer Egelryd sim gick till Piteå IF. Klubben lyckades behålla viktiga Julia Lyckberg men Allysha Chapman ser ut lämna klubben precis som lagets andra amerikanskor, stabila Sarah Elnicky i backlinjen och sommarförvärvet Tessa Gavilsky, redan gjort. Chapman, Elitettans vassaste vänsterback, och även lagets snabba men skadeförföljda anfallare Sarah Storck, har flera alternativ i Damallsvenskan.

Den mest eftertraktade spelaren från division 1 är nog utan tvekan IFK Norrköpings skyttedrottning Mathilda Johansson. 21-årig måltjuv och stark genombrottsspelare som uppvaktats av flera damallsvenska klubbar, bl.a. Vittsjö och KIF Örebro. Närmast till hands ligger kanske ändå en övergång till Linköpings FC även om klubben redan fått in en del offensiva förstärkningar. En annan skyttedrottning i division 1, Falköping KIKs 18-åring Madelen Janogy, uppvaktas av klubbar i Elitettan och Damallsvenskan.

En av de mest eftertraktade anfallarna i Europa är Hollands nya skyttedrottning Vivianne Miedema. Den dagen 17-åringen, som toppar BeNe-Leagues skytteliga överlägset, bestämmer sig för att lämna Heerenveen kommer hon inte ha problem att hitta en ny klubb. Europas storklubbar står i kö för att värva Miedema som har alla förutsättningar att bli en anfallare i absolut världsklass. Bayern München, PSG, Ajax och Lyon  är några som har anmält sitt intresse men även norska LSK Kvinner samt Umeå IK och Ldb FC Malmö ska finnas bland de intresserade.

På tal om holländskor så ska Kopparbergs/Göteborg FC vara intresserade av att tillföra ytterligare ett par landsmaninnor till nyförven Loes Geurts och Manon Melis till sin trupp. Det handlar om Twentes mittfältare och frisparksspecialist Sherida Spitse och konkurshotade Duisburgs tekniska anfallare Lieke Martens.

Chelsea, som har haft en miserabel säsong i engelska WSL, har inte övergett sin satsning. Klubben, som blev inbjuden till turneringen Mobcast Cup i Japan och spelar final mot japanska INAC på söndag, har fått in ett par fina engelska förstärkningar i Laura Basset och Rachel Williams. På plats i Japan och provspelar med laget under turneringen är också Jitex mittack/mittfältare Emma Wilhelmsson. Veckans värvning i England är annars Steph Houghtons övergång från Arsenal till storsatsande Manchester City.

Fler övergångar och rykten på Silly Season-sidan.