Silly Season – på gång i november


För Jitex är ytterligare en rutinerad spelare förlorad. Det är Annica Sjölund som lämnar klubben då hon inte är riktigt nöjd med att det inte satsas mer. Efter säsongens ekonomiska bekymmer så har inte Jitex råd med någon storsatsning. Enligt Ålands Radio pågår förhandlingar med en annan damallsvensk klubb. Hon har varit en av lagets absolut viktigaste spelare i offensiven de senaste åren. Sedan tidigare har ju Jitex även tappat Fridolina Rolfö, Kathlene Fernström och Frida Höglund..

Det senaste dygnet har ryktena om Manon Melis framtid tagit rejäl fart i media. Min spontana tanke då det plötsligt inte kändes givet att hon förlänger med LdB FC Malmö var att ett USA-äventyr lockade igen. Hon blev ju klar för en amerikansk klubb precis innan WPS lades ner. Nu tycks det dock istället vara Kopparbergs/Göteborg FC som lockar med ett saftigt kontrakt. Det är inte första gången som laget visar intresse för den holländska målsprutan och kanske lyckas man värva henne denna gång. Det skulle säkert öka möjligheterna att få flera av lagets andra toppspelare att stanna.

Eskilstuna United och Kopparbergs/Göteborg FC tycks vara de som i första hand slåss om Yoreli Rincóns underskrift. Den tekniska och spelskickliga colombianskan har fått fin skolning i svensk fotboll i Malmö under året och kommer säkerligen ha det mycket lättare att komma in i en ny klubb nästa säsong. Kristianstads Elena Sadiku är också ett aktuellt namn för United.

Sunnanås Hanna Glas har ju redan lämnat för Umeå IK men det finns ytterligare ganska många spelare hos nedflyttade Mallbacken och Sunnanå som borde vara intressanta för övriga damallsvenska klubbar. Jag skulle ju t.ex. väldigt gärna se att Carina Holmberg fortsätter på damallsvensk nivå. Julia Spetsmark och Annika Kukkonen är två andra klass-spelare som jag tycker hör hemma på damallsvensk nivå. Spelare som Susanne Nilsson och Matilda Rosqvist kanske söker sig tillbaka till Stockholmsområdet igen.

Ett mycket hett namn på marknaden är Mallbackens skickliga målvakt Katie Fraine. Piteå IF ska bl.a. vara inblandade och Fraine skulle förstås vara en alldeles utmärkt ersättare för Lydia Williams som ju inte kommer fortsätta i klubben nästa p.g.a. att hon måste vara tillgänglig för det australiensiska landslaget under en längre period under våren. Konkurrensen för Piteå är dock tufft då även Turbine Potsdam, Linköpings FC och Vittsjö GIK finns med på listan över intresserade klubbar.

Mallbackens mittbackar Maija Saari och Blakely Mattern borde också locka en och annan klubb efter vad de har presterat. Saaris korsbandsskada ligger henne dock förstås i fatet. Flicklandslagsspelarna Mimmi Larsson och Julia Karlenäs samt assistdrottningen Hayley Lauder är andra namn som kan bli svåra att behålla för Mallbacken. Lokalkonkurrenten QBIK vill gärna ha tillbaka Sarah Bergman och Emmie Johansson.

Till Silly Season-översikten